avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contributii salariale pt cetatenii straini
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contributii salariale pt cetatenii straini

Societatea noastra va angaja un cetatean strain, care isi va mentine domiciliul in strainatate (UE) si nu isi va stabili resedinta in Romania. As dori sa stiu ce contributii suntem obligati sa ii retinem din salariu. Din cate am citit cas-ul, contributia la asigurarile de sanatate si cea pt somaj nu sunt obligatorii.
Cel mai recent răspuns: lucianiculae , utilizator 17:05, 15 Decembrie 2009
Situatia in acest caz (al cetatenilor straini) este un pic mai complicata........
1. Orice cetatean strain are dreptul de a desfasura activitate si respectiv de a realiza venituri in RO (fara CIM), caz in care numai daca se depasesc 183 de zile de prezenta in tara (RO) intr-un an calendaristic, acesta va trebui sa plateasca obligatoriu IMPOZIT. Avand in vedere ca este cetatean UE nu este obligat sa plateasca sanatate si cas (in baza formularului E101, respectiv E102), in plus nu va plati somaj.
In aces caz costurile pot fi suportate de reprezentanta din RO in baza unor facturi.

2. In cazul in care se doreste incheierea unui CIM acesta obligatoriu va fi part-time, dar pt aceasta aveti neaparata nevoie de obtinerea unui permis de munca, inregistrarea strainului la politie pt obtinerea dreptului de sedere (de fapt solicita ca resedinta sa fie in RO) si a CNP-ului.
In acest caz se vor plati toate contributiile (la fel ca un cetatean roman angajat cu CIM)

Eu personal as opta pt prima varianta.
mihai_u te contrazic. Cetatenii UE NU AU NEVOIE DE AUTORIZATIE DE MUNCA !!!!
Ceea ce se doreste este ANGAJAREA caci asa a dispus conducerea! Pentru a fi angajat trebuie sa se inregistreze fiscal in Romania. Ceea ce inseamna ca isi stabileste resedinta in ROmania. Ceea ce inseamna ca devine platitor de taxe si impozite in Romania, pe care si le deduce in tara de origine, daca exista tratat pentru evitarea dublei impuneri.
Cel mai simplu ar fi fost un contract de consultanta/prestari servicii inregistrat la AF de sector al societatii si isi platea singur taxele in tara de origine. Din mesajele de mai sus se deduce ca nu se doreste decat angajarea.
@elenasoava aveti dreptate in ceea ce priveste permisul de munca....am ramas eu un pic in urma :(
Totusi doresc sa fac urmatoarele precizari:
1. sunt de aceeasi parere ca pt a putea si angajat un cetatean strain trebuie sa-si stabileasca resedinta (implicit domiciliul fiscal) in Romania
2. Fiind cetatea al UE in baza formularului E101 respectiv E102 va plati contributii sociale (CAS si CASS) intr-o singura tara din UE.
3. Tratatul de evitare a dublei impuneri (in acest caz) se refera strict la impozitul pe salar
cetatenii UE care nu au resedinta pe teritoriul Romaniei si nici drept de sedere, trebuie sa obtina NIF. Pentru asta, ei merg la un notar, isi aleg un reprezentant din Romania care sa ii reprezinte in fata autoritatilor romane pentru plata oricaror obligatii, decurgand din orice tip contract. Persoana desemnata merge la un notar roman si declara ca este de acord cu numirea; cu declaratia strainului (tradusa si legalizata daca e cazul) si cu acceptul persoanei desemnate se merge la Administratia Financiara, impreuna cu copie de pe contractul de munca, o cerere si nu mai stiu ce, dupa care obtineti un faimos NIF, care va fi inregistrat in loc de CNP in declatiile pentru salariati; asta am facut si asa m-am "scos" pentru 5 bulgari in anul 2008

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor Nikosia Nikosia Lucrez la o firma din Romania, si am angajat cu contract individual de munca, inregistrat la ITM, un cetatean ungur, nerezident in Romania, sa desfasoarea ... (vezi toată discuția)
Angajat strain-ue, nerezindent in romania Nikosia Nikosia Lucrez la o firma din Romania, si am angajat cu contract individual de munca, inregistrat la ITM, un cetatean ungur, nerezident in Romania, sa desfasoarea ... (vezi toată discuția)
Fantastic!!! deea_lex deea_lex Imi permit sa va impartasesc ultima mea experienta legata de infiintarea unei societati comerciale dorindu-va sa nu vi se intample niciodata.... Strangem ... (vezi toată discuția)