O persoana care beneficeaza de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului trebuie sa aiba venituri profesionale supuse impozitului pe venit in anul anterior nasterii copilului, timp de 12 luni. Corect, nu?
Aceasta inseamna ca, aceasta perioada de 12 luni trebuie sa fie neintrerupta? Ce se intampla, daca o persoana a prestat activitate cu carte de munca numai 3 saptamani dintr-o luna? Se poate achita eventual retroactiv ?
A doua intrebare a mea ar fi: o angajata a societatii se afla in concediu pentru cresterea copilului de pana la 2 ani/ 3 ani in cazul copilului cu handicap. La expirarea termenului societatea este obligata sa reia in activitate persoana respectiva. Ce se intampla insa in cazul in care o persoana, inainte de expirarea termenului pentru care se afla in CIC doreste sa reia activitatea? Societatea este obligata si in aceasta situatie? Ma gandesc si la faptul ca, in mod normal, in situatia aceasta angajatul angajeaza o alta persoana pe postul respectiv pe perioada determinata.
Va rog, in cazul in care raspundeti sa-mi oferiti si baza legala in aceste chestiuni.
Pentru a putea beneficia de indemnizatie trebuie ca 12 luni anterior nasterii copilului sa se fi realizat venituri supuse impozitului pe venit . Nu cred ca o saptamana va fi o preoblema. Stiu persoane care au avut si mai mult timp lipsa si tot au beneficiat.
La intoarecerea la serviciu (indiferent daca este inainte de termen sau la termen), angajatorul trebuie sa reprimeasca angajata (exceptie desfiintarea societatii) pe acelasi post cu minim acelasi salar (daca mai este conform prevederilor legale in vigoare) si nu poate concedia angajata timp de 6 luni pe motiv de necorespundere profesionala.
Oare care este perioada maxima in care o persoana sa nu aiba venituri in cele 12 luni anterior nasterii?
Imi puteti da prevederea legala unde se specifica faptul ca angajatul este obligat sa reia in activitate angajata care doreste sa reia activitatea inainte de expirarea termenului?
CIC-ul este un drept al mamei, nu o obligatie.
Poate sa intre si sa iasa din CIC de oricate ori doreste in perioada celor 2 / 3 ani.
In locul acestei persoane se angajeaza doar cu perioada determinata si cu precizarea ca inlocuieste persoana X aflata in concediu de ingrijire copil. Astfel la intoarcerea din CIC contractul acestei persoane expira.
Cu privire la perioada maxima, depinde la ce va referiti.
Se accepta si fratiunile de luna, daca cuprind minim 50%+1 zile lucratoare si prin exceptie se accepta o singura data o fratiune de luna mai mica de atat.
Multumesc pentru raspuns, insa as avea nevoie si de prevederile legale care stau la baza celor enuntate, mai ales pentru situatia in care se o persoana are venituri impozabile doar fractiuni de luna.