avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi asupra imobilului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi asupra imobilului

Buna ziua,

Doresc sa fac anul acesta un credit imobiliar pe 20 de ani pentru achizitia unui apartament. Anul viitor ma voi casatori si as dori sa va intreb, in cazul in care se va ajunge la divort, sotul va avea drepturi asupra acestui apartament? Mentionez ca avem aproximativ aceleasi venituri, iar apartamentul va fi dat in chirie si din acesti bani se va plati rata la banca.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ioanadinu , utilizator 13:15, 22 Septembrie 2009
Buna ziua,
Bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii ale fiecarui sot.(art. 31 lit. a C. fam.)
Daca sotul va contribui la plata ratelor timp de atatia ani sigur ca va fi indreptatit la un eventual divort sa ceara partajarea apartamentului.
Dar daca dvs inchiriati apartamentul si platiti integral ratele din chirie (bineinteles veti face un contract de inchiriere pentru a dovedi provenienta sumelor), atunci nu cred ca ar mai putea ridica vreo pretentie.
buna ziua!
sotul dvs nu va putea cere includerea in masa partajabila a apartamentului intrucat acesta este bun propriu.
cel mult poate invoca un drept de creanta daca face dovada ca v-a ajutat sa platiti ratele.
cu privire la aspectul ca doriti sa inchiriati apartamentul, problema este cu dus intors:
-pe de o parte, in cazul unui eventual divort veti putea face dovada ca ati achitat din surse proprii imprumutul;
-pe de alta parte, exista inconvenietul ca banca insereaza o serie de clauze in contractul de ipoteca, printre care si aceasta clauza prin care va interzice inchirierea, iar sanctiunea ar fi ajungerea la scadenta a imprumutului si dobanzilor aferente.
este bn sa luati in calcul si acest aspect.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Daca nu dau apartamentul in chirie, pentru a evita problemele cu banca, cum ar putea face el dovada ca a contribuit la plata ratelor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz complex - partaj cu bunuri obtinute cu credit;divort fara partaj; despagubiri. mariuspopescuro mariuspopescuro Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa lamuresc situatia legala in baza careia as putea incheia partajul cu fosta sotie. Astfel va expun pe scurt situatia de la ... (vezi toată discuția)
Partaj apartment credit imobiliar veronica82 veronica82 Buna ziua, Sunt in discutii cu sotul meu pentru divort si partaj si problema principala este un apartament luat dupa casatorie printr-un credit imobiliar ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut intre persoane fizice - in ce conditii devine nul? atan atan Am un contract de imprumut pe o suma foarte mare, intre mine si fosta mea soacra, care a fost facut in conditiile in care fostul meu sot nu imi acorda divortul ... (vezi toată discuția)