avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Primarie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Primarie

Buna ziua.
Intampin o problema si as avea nevoie de raspunsul clar al unui avocat.
In urma cu 3 ani,mama mea a deschis succesiunea pentru casa parinteasca. Pentru cota bunicului de 1/2 din casa,mostenitorii sunt: bunica (in viata),mama si fratele ei.S-a incheiat succesiunea,fratele mamei s-a impotrivit pe tot parcursul procesului (cerea ca mama sa fie dezmostenita deoarece nu a locuit acolo ci venea doar in vizita sa ii aduca bunicii mancare si medicamente pentru ca el se ocupa de mama lui).
In urma unei expertize judiciare, s-a luat in calcul varianta de a fi atribuit INTREG IMOBILUL mamei mele,cu plata a cel putin 3 sulte (partea bunicii de 1/2 din casa si partea de 1/4 de pe urma bunicului meu,precum si partea de 3/8 a unchiului meu). Bunica,si-a vandut dreptul de mostenire de pe urma bunicului catre mama mea (contra unei sume de bani pe care a platit-o in fata notarului).
Din cauza neintelegerilor si a incapatanarii unchiului meu (s-a dat un IAP,cred ca pentru soaterea din indiviziune,unchiul asa sustinea,ca el sa fie singurul mostenitor de pe urma bunicului). In concluzie,mama a platit sulta catre unchiul,a cumparat partea bunicii iar primaria comunei respective,refuza sa ne elibereze certificatul de rol fiscal pentru intregul imobil. Ei considera ca mama are cota de 1/2 din imobil,cealalta jumatate fiind a bunicii(ceea ce ii va da si lui dreptul din nou dupa moartea ei),primaria refuza sa elibereze aceasta adeverinta de rol desi in hotararea instantei (definitiva de alfel) s-a atribuit intreg imobilul mamei mele cu mentiunea sa plateasca acele sulte (platite la momentul asta).
Ce pot face? V-am relatat cu lux de amanunte ca poate am inteles eu gresit,dar scrie clar,negru/alb,in varianta propusa de expert si cea stabilita de instanta ca este vorba si de cota de 1/2 a bunicii din casa si de 1/4 din cea ramasa de pe urma bunicului,precum si partea de 3/8 a unchiului. Vreau sa dau primaria in judecata sau sa le fac plangere penala. Gresesc eu? Mentionez ca ne judecam cu unchiul de 3 ani,suntem in executare silita cu el caci nu vrea sa paraseasca locuinta desi si-a primit banii pe partea de mostenire si pe casa ce o avea construita in aceeasi curte. Ce ma sfatuiti sa fac in legatura cu primaria? Simt ca mor cu dreptatea in mana.

PS: Am uitat sa mentionez ca primarul comunei este bun prieten cu unchiul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Mai 2017
gargaritza33, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:13, 13 Mai 2017
Nu aveti altceva de facut decat sa dati primaria in judecata in contencios administrativ, sa faceti plangere penala la parchet impotriva primarului pentru abuz in serviciu si eventual sa faceti o sesizare si la DNA impotriva primarului tot ptr abuz avand in vedere prietenia dintre primar si unchi si in mod sigur este vorba si despre ceva coruptie.
Poate astfel primarul se va "inmuia" si va elibera documentul.
Ideea este sa puneti in miscare cat mai multe autoritati ale statului.
Multumesc din suflet pentru raspuns! Am uitat sa mentionez ca am depus si o cerere catre Primarie,cerere prin care ii rog sa imi arate motivul pentru care nu imi recunosc calitatea de proprietar pe intreg imobilul, si...nu am primit raspuns desi termenul legal este de 30 de zile pentru a da raspuns unei cereri. Eu am depus cererea la sfarsitul lunii martie.
Nu trebuia sa "rugati" ci sa "solicitati".

Chestia asta cu rugatul presupune ca ceri o favoare, cand spui solicitare inseamna ca au obligatia sa raspunda. La rugaciuni se raspunde sau nu.

Iar cand se solicita se scrie si temeiul legal al solicitarii.

in temeiul art.8 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2002 aprobata cu modificări şi completări prin Legea nr.233/2002, va solicit sa imi comunicati motivele neeliberarii in termenul legal a certificatului de rol fiscal ptr imobilul situat in ....

[ link extern ]

Adresati o petitie si catre prefectura judetului in subordinea careia se afla primaria, guvernului si MAI (au in subordine autoritatile locale, prefecturi ,primarii).
Dupa ce primiti raspuns de la autoritati actionati in contencios administrativ.

Catre
Primaria X
Spre stiinta
Prefectura Y .....@.......ro
Ministerul Afacerilor Interne petitii@mai.gov.ro
Guvernul Ro drp@gov.ro

Subsemnata bla bla prin prezenta revin cu solicitarea inregistrata sub nr...... si va solicit sa imi comunicati .....
Multumesc inca o data! Intradevar,exprimarea mea din comentul de aici a fost gresita. In cerere am solicitat dar nu am scris un temei legal. O sa urmez intocmai ceea ce mi-ati spus
Precizati in petitie motivul revenirii, ca nu ati primit raspuns in termenul legal de 30 zile.

De asemenea mentionati ca in cazul in care nu se elibereaza certificatul respectiv in termen de 15 zile calendaristice veti solicita in instanta de judecata daune materiale si morale pentru ca nu va puteti exercita pe deplin dreptul de proprietate obtinut prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Mai 2017
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate HeniuV HeniuV Bunicii mei dinspre mama, inainte de colectivizare, detineau 10 hectare de pamant. Mama mea, dupa casatorie, nu a mai locuit la tara, acolo unde s-a nascut, ci ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire ... alinacosmina alinacosmina Buna ziua, Doresc o parere juridica, daca se poate, cu privire la o mostenire. Este vorba de o casa cu suprafata de 14 ari, mostenirea este de la bunici ... (vezi toată discuția)