Am fost angajata la o societate cu contract de munca pe perioada nedeterminata,cu timp de lucru 2 ore timp de 5 ani.Societatea si-a restrans activitatea si mi-a desfacut contractul de munca cu art.65/1.A.J.F.O.M. Brasov nu mi-a acordat ajutor de somaj.
Este posibil? La varsta de 57 ani imi este foarte greu sa gasesc ceva de lucru,si nu am nici un venit.
1. Daca acela a fost singurul CIM pe care l-ati avut atunci AJOFM a avut dreptate.
2. Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
Art.34: (1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
3. Ori, dvs. aveti, in ultimele 24 de luni, numai 6 luni lucrate cu timp normal.
4. Daca aveti 30 de ani vechime in munca puteti iesi la pensie anticipata partiala.
De amintit ca aveati dreptul la un salariu compensator, potrivit CCM National (art. 78):
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de
persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un
salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de
munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Pot primi somaj?
Sergiu92
Unic angajat la propria firma in ultimii 14 ani. Criza! In 2013 o luna concediu fara plata si patru luni cu program de doua ore, dar n-am reusit redresarea.
... (vezi toată discuția)
Despre somaj
neagu ctin
lucrez la o firma privata de 3ani, dar nu cu norma intreaga, am doar 2 ore /zi. Firma are probleme financiare si am primit preaviz de desfacerea contractului ... (vezi toată discuția)