lucrez la o firma privata de 3ani, dar nu cu norma intreaga, am doar 2 ore /zi. Firma are probleme financiare si am primit preaviz de desfacerea contractului de munca. Pot intra in somaj? Am dreptul la somaj? Cu ce articol treb sa mi se desfaca contractul de munca, daca as avea dreptul la somaj? Va multumesc!
1. Pentru a benefici de indemnizatie de somaj trebuie sa indepliniti doua conditii:
- sa va inceteze CIM din motive care nu tin de persoana dvs. (ex: art.65 din Codul muncii - desfiintarea postului);
- sa aveti un stagiu de cotizare la somaj de 12 luni in ultimele 24 de luni.
2. Daca dvs. ati avut CIM cu timp partial, 2 ore pe zi, in cele 24 de luni nu veti strange decat 6 luni de cotizare, deci nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. Baza legala este Legea 76/2002:
Art.34 (1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
4. Daca ati avea inca un CIM cu doua ore, s-ar rezolva problema.
Pot primi somaj?
Sergiu92
Unic angajat la propria firma in ultimii 14 ani. Criza! In 2013 o luna concediu fara plata si patru luni cu program de doua ore, dar n-am reusit redresarea.
... (vezi toată discuția)