avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Garantie bun de executie inlocuire coloane verticale
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Garantie bun de executie inlocuire coloane verticale

Buna ziua, cum pot obliga presedintele blocului astazi, duminica, sa imi furnizeze o declaratie de bun de executie, plangerea la politie pentru incalcarea dreptului la apa si sanitatie ii poate obliga sa dea garantia executiei? Pot apela la un executor judecatoresc? Nu mai am apa de 3 zile deloc in casa & nu vreau sa risc distrugeri facute de instalatori.

In blocul meu sunt in desfarurare lucrari de inlocuire a coloanei de apa.

Am solicitat presedintelui administratiei si firmei care executa lucrarea, dovada garantiei bunei executari a lucrarii: asumare reparatii dau despagubiri in caz de distrugere a peretilor (guri de vizitare exista) si a lucrarilor de amenajare interioara si a bunurilol care trebuie mutate pentru accesul complet la gura de vizitare din baie (lavoar, suport, oglinda).

Solicitarea a fost facuta verbal, la sedinta din 2 aprilie, la care am solicitat sa facem si evaluare, respectiv referat de necesitate a lucrarii si ignorata de Presedinta asociatiei.

Am mai facut o solicitare, pe 2 mai 2017, inainte de inceperea lucrarii administratorului (prin mail). Si aceasta a fost ignorata.

Din data de 11 mai nu mai apa nici la baie nici la bucatarie & se pare ca nici vecinii (la bucatarie am vazut ca este deja trasa coloana noua). Am solicitat din nou documentele pt a permite accesul instalatorilor in casa. Presedinta mi-a dat nr de telefon al administratorului firmei de instalatii, care mi-a spus ca el nu a facut niciodata o astfel de declaratie si ca in contract, garanteaza 10 ani doar inlocuirea coloanei.

Am scris eu o declaratie, pe care am transmis-o in foto, presedintei de bloc, cenzoritei prin telefon (nu au adresa de mail, spun) si administratorului, prin mail & am lasat declaratia in original, in cutia postala a administratiei.

Presedinta mi-a raspuns "ok" + mi-a trimis alt mesaj in care mi-a zis ca administratorul firmei de lucrari imi va da contractul si declaratie (acelasi care deja mi-a explicat ca el nu are obligatii fata de proprietari, ci fata de administratia care l-a contractat)+ca vor face lucrarea marti, ca au alta treaba intre timp (desi contractorul imi spusese direct ca poate veni duminica=azi sa vada ce lucrari sunt de facut in casa si ca poate face bransarea mea, cu garantie, daca il platesc eu direct, cu factura separata), dar au trecut mai mult de 24 de ore de la depunerea ei si intre timp, doar au rupt eticheta cu "administratie" de pe acea cutie postala.

Administratia nu are adresa clara, ci doar un ghiseu in casa scarii folosit exclusiv 1 ora pe saptamana pentru incasari. Nici sansa sa obtin nr de intrgistrare pe solicitarea mea, fara a astepta inca 2 zile trimiterea prin curier, a solicitarii.


Ultima modificare: Duminică, 14 Mai 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu ati discutat cu administratorul si presedintele asociatiei cum se vor desfasura lucrarile?
Doar nu inlocuiesc toate coloanele in acelasi timp!
Daca asa au facut inseamna ca firma habar nu are cum sa isi organizeze munca.
Trebuiau sa inlocuiasca coloanele in asa fel incat proprietarii sa aiba apa permanent, in primul rand ptr utilizarea toaletei.
Contractul este incheiat intre asociatie si firma de instalatii, aceasta nu are nicio obligatie sa va elibereze documentele pe care le solicitati.
Pentru daune produse in timpul lucrarilor raspunde firma executanta in baza contractului de prestari servicii.
Reparatiile in urma lucrarilor se fac prin asociatie intrucat este vorba despre repararea partilor comune, fiecare proprietar va plati conform cotei parti indivize.
Asociatia trebuie sa contracteze o firma de constructii ptr reparatii, daca nu este cuprins in contractul cu firma de instalatii.

In privinta mutarii lavoarului, oglinzii, suporti sau ce mai aveti pe acolo, este chiar ata de dificil sa vi le mutati singur (vad ca de cerut firmei de instalatii si asociatiei stiti sa cereti), nu aveti indemanarea necesara sau aveti nevoie de ajutor specializat ptr desfacerea a 4 hotzsuruburi, 2 racorduri de apa si mutat un picior de chiveta cativa centimetri, vreo juma' de metru?

PS. Pana si Dumnezeu s-a odihnit duminica, dvs vreti declaratie de buna executie de la presedinte, poate e plecat la tara sa se relaxeze dupa balamucul cu schimbarea coloanelor!
1-Anterior demararii de demersuri,dv in calitate de proprietar studiati temeinic dispozitiile care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Studiati disp L nr 230/2007,Hg nr 1588/2007 pentru a va informa care va sunt drepturile,care va sunt obligatiile,limitele de competenta ale presedintelui de asociatie si ale administratorului de imobil
2-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele de asociatie care are obligatii legal prevazute,termenul de solutionare fiind legal prevazut fie prin disp HG nr 1588/2007 art 12 A al d,fie de catre disp OG nr 27/2002+Legea nr 233/2002 - pentru aprobarea OG 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor din 30 aprilie 2002 ,publicata in Monitorul Oficial nr 296/2002
3-Dv ca si proprietar va revine obligatia-in temeiul disp L nr 230/2007
Art. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare sau sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.


Nu este de preferat sa adoptati o pozitie reticenta,deoarece si asociatia va poate raspunde cu aceiasi moneda,respectiv poate executa reparati/inlocuirea instalatiei parte comuna,poate realiza bransarea consumatorilor situati deasupra si dedesubtul dv,urmand ca dv sa desfasurati demersuri proprii pentru bransare la instalatie
Dispozitia in vigoare prevede concret obligati asociatiei de a asigura buna functionare a partii comune de constructii si instalatii,fara a fi obligata sa readuca spatiul la forma anterioara interventiei
Nici asigurarea facultativa nu va ajuta in astfel de situatii
Daca ati acceptat sa locuiti in imobil de locuit in comun,automat ati acceptat inclusiv situatiile speciale in care pentru a beneficia de utilitati sunteti obligat sa permiteti accesul in proprietate a reprezentantului asociatiei responsabil pentru interventia respectiva,caz similar interventiei pentru remedieri/inlocuiri la nstalatia electrica,telefonie fixa,internet,gaze
4-Cenzorul nu este responsabil pentru solutionarea de astfel de probleme
Cenzorul are autoritatea si limita de competenta sa verifice si sa vizeze pentru legalitate documentele asociatiei de proprietari
Demontarea o fac singura, am si citit si prevederile legii. Insa in aceasta situatie, nu inteleg cum se poate demara lucrarea cu contract, fara bun de executie.

Tevile sunt deja trase, insa la baie trebuie sa sparga masca de perete completa, construita pe toata inaltimea peretelui, ca sa inlocuiasca si tevile din casa, pe care este pusa si faianta din baie si oglinda, iar pe langa gura de vizitare trec tevile de interior de la centrala din casa.

Cand am cumparat apartamentul, toate erau deja construite asa. Iar la usa de la baie, de exemplu, mi-a cazut peretele de deasupra cand am vrut sa inlocuim usa (era blana de lemn deasupra usii, acoperita cu ipsos). Asa ca nu am de unde sa stiu ca nu cade toata masca de tevi de la baie cand imi taie cu flexul sa inlocuiasca peretele).

Am mai avut o situatie similara, cand instalatorul a spart toata masca si a lasat zidul asa.
ynocentta a scris:

Dispozitia in vigoare prevede concret obligati asociatiei de a asigura buna functionare a partii comune de constructii si instalatii,fara a fi obligata sa readuca spatiul la forma anterioara interventiei


Sa ne intelegem, cu toate ca in norma nu se specifica despre care "forma anterioara" este vorba se intelege ca este "forma" de la data punerii in functiune a contructiei si nu "forma" obtinuta dupa imbunatatirile aduse de catre proprietari.

Art. 17-hg1588
(1)Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
s)ia toate masurile pentru aducerea la starea dinaintea producerii evenimentului a zonei in care se efectueaza reparatii la partile comune, urmand ca sumele aferente reparatiilor respective sa fie suportate de toti proprietarii, proportional cu cota indiviza.
Va multumesc pentru raspunsuri. Am gasit solutia de moment: a venit administratorul firmei de instalatori sa vada ce e de spart si reparat & maine la 9.00 vine echipa sa faca lucrarile.

Ii trimit azi pe mail declaratia de bun de exectutie si o semneaza.

I-am dat, evident 50 lei pt ca s-a deplasat si face declaratia. Aveti dreptate, asociatia este obligata sa angajeze firma de constructii sau sa garanteze reparatiile, in caz de daune provocate in urma lucrarilor la spatiile comune.

Va multumesc pentru referirile la HG si OUG-uri, pe care n-ar fi fost usor sa le gasesc, fara o cautare de ore intregi pe site-ul cdep.ro

Alte discuții în legătură

Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Dauna avarie coloana apa elavita elavita Ma confrunt cu urmatoarea situatie: la nivelul apartamentului nostru a inceput sa curga apa prin locul unde se imbina teava de apa ce intra in apartament cu ... (vezi toată discuția)
Accesul in apartament pentru reparatii coloana comuna Monica_Petculescu Monica_Petculescu Buna ziua, Exista vreun interval de timp legal in care proprietarul unui apartament trebuie somat / notificat de catre asociatie pentru a permite accesul in ... (vezi toată discuția)