avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificare gaze / senzori si electrovalva
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificare gaze / senzori si electrovalva

Buna seara,

Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si electrovalva.
Teava de gaze este comuna..unde pun sensorul? Am gasit firme care nu mai vor sa puna senzor si electrovalva in apartament...ci doar senzor in casa si electrovalva pe coloana blocului (sunt 3 coloane...3 electrovalve) cu cabluri trase..etc.

Pretul este acelasi (din ce am gasit) dar tot aud zvonuri ca sunt asociatii la care s-a oprit furnizarea de gaze pana nu exista electrovalva la coloana comuna.

Ce sa aleg?

Merci
Ultima modificare: Marți, 16 Mai 2017
mihaela_2013, utilizator
Cel mai recent răspuns: mdDentist , utilizator 13:17, 2 August 2017
Modelul de care vorbeste doamna in cauza este o timpenie tehnica, teava comuna trece de jos in sus prin fiecare locuinta, nu este in exteriorul lor. Pentru siguranta, li se propune o porcarie, detectorii montati in apartamente, in bucatarie unde este consumatorul de gaz, iar electroventilul la intrare pe partea comuna, in afara locuintelor, primind comanda, in paralel, de la oricare detector care intra in avarie. Problema e ca de fiecare data nu se va face reluarea furnizarii gazelor decit dupa ce vine acea firma care face montajul, sa detecteze sursa de scapari si sa poata relua alimentarea doar dupa ce se asigura ca pe acea teava comuna nu mai exista nici un consumator de gaz (aragaz de obicei) ramas deschis.

Sincer, in astfel de situatii, cea mai corecta solutie e sa se reconfigureze alimentarea cu gaz a apartamentelor, cu o teava comuna pe exteriorul lor. Altfel, e o aberatie tehnica a se functiona cu oprire a tuturor consumatorilor, la o avarie individuala. Oricine, orice ar zice, asa ceva nu este admisibil, e o simpla bataie de joc. Daca tot se insista pe siguranta si pe legalitate.
N-am auzit de așa ceva. La noi în Slatina, avem separare de gaze la foarte multe blocuri și coloanele de gaze au fost schimbate și scoase pe casa scării. Gazometre la fiecare apartament.
latka a scris:

Modelul de care vorbeste doamna in cauza este o timpenie tehnica, teava comuna trece de jos in sus prin fiecare locuinta, nu este in exteriorul lor.


Nu este regula generala ca partea comuna de instalatie gaze sa fie pozata in fiecare locuinta ,mai ales in cazul imobilelor vechi care prin proiect nu au beneficiat de utilitati gaze ,fijnd utilizate buteliile de gaz
electroventilul la intrare pe partea comuna, in afara locuintelor, primind comanda, in paralel, de la oricare detector care intra in avarie.

Electroventilul instalat pe regulatorul de gaz este conectat la senzorul dintr-un singur apartament si nu poate fi actionat in cazul pierderilor de gaz de pe retea sau de la alt consumator individual
De acord...se opresc gazele pe toata coloana...in acest caz 9 apartamente (se pune electrovalva pe o coloana). Pana vine firma sa verifice...pana toata lumea e acasa...gazele raman inchise.

Este o aberatie imensa....si o sa se ajunga sa se scoata din priza senzorii...
ynocentta a scris:

Nu este regula generala ca partea comuna de instalatie gaze sa fie pozata in fiecare locuinta ,mai ales in cazul imobilelor vechi care prin proiect nu au beneficiat de utilitati gaze ,fijnd utilizate buteliile de gaz

Doamna care a deschis acest post tocmai despre asta vorbeste, despre un bloc de locuinte pe model vechi, in care coloanele de gaz trec dintr-o bucatarie in alta pe verticala. Ca sa nu se complice, unii "isteti" cu autorizatie pentru lucrari de gaz au inventat treaba cu opritul coloanei la intrare, in exterior., ca asa zice ANRE. Din punct de vedere siguranta asa o fi, doar la prima vedere, insa nu asta e solutia, ci separarea fizica a consumatorilor, cu teava comuna pe exterior (casa scarilor) si ramificatii individuale de intrare in apartamente, unde sa se poata face atit masurarea cit si separarea de siguranta prin electroventil si ventil de izolare manual.
ynocentta a scris:

Electroventilul instalat pe regulatorul de gaz este conectat la senzorul dintr-un singur apartament si nu poate fi actionat in cazul pierderilor de gaz de pe retea sau de la alt consumator individual

Electroventilul de gaz nu se monteaza pe ventilul autoregulator de gaz (cel ce face trecerea de la presiunea mare din retea la cea de citeva zeci de milibari necesara centralelor si aragazurilor), e o prostie. Nu exista nici un impediment tehnic pentru comanda sa in paralel de la mai multi detectori, e doar o bobina la care se leaga cele doua fire de la detectori, respectindu-se polaritatea (L si N, sau L+ si L-, daca e in CC).

Persoana care a deschis postul are mare dreptate cind spune ca se va ajunge la deconectarea senzorilor de la alimentare, daca se va alege solutia tehnica cea idioata.

Alte discuții în legătură

Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. ce se poate face dacă distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale? ceraselacera ceraselacera Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ... (vezi toată discuția)
Necesitate detector gaze daca coloana nu traverseaza incaperea Maart102 Maart102 Buna ziua, Doresc sa stiu daca s-a mai confruntat cineva cu urmatoarea problema: Locuiesc de peste 10 ani intr-un apartament cu 2 camere si inca de la data ... (vezi toată discuția)