avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament, donatie sau contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament, donatie sau contract vanzare-cumparare

Buna seara!
Sotiei mele iau decedat ambii parinti!Eu si cu sotia am locuit in aceeasi curte cu parintii .Sotia mea are un frate si am decis cu totii sa isi primeasca contravaloarea de la casa care au avut-o parintii lor pt.a ramane singuri in curte .Doresc sa mentionez ca suma respectiva s-a dat in fata notarului de catre sotia mea,dar eu nu am fost trecut in act ,banii provenind de la amandoi !Notarul a spus ca asa este legea ...Doresc sa mentionez ca sotia are act de donatie la casa in care locuim si am investit impreuna,pe jumatatea cealalta are tot ea act.Nu in ultimul rand doresc sa mentionez ca ea are un copil de la primul mariaj,iar eu tot un copil de la primul mariaj.Noi ne dorim sa mergem la un notar pentru a cere lamuriri cum este cel mai bine pentru noi cu privire la intocmirea unui act din care sa reiasa ca avem fiecare jumatate din casa si numai dupa decesul nostru,copii sa isi intre in drepturi conform legii .Intre copii nostrii nu exista comunicare si noi ne dorim o batranete linistita !Ne este efectiv teama de ce se poate intampla cand v-a ramane doar unul dintre noi.Nu stim ce act putem face si va rugam sa ne ajutati cu lamuriri!

Va multumim!
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:58, 27 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In legatura cu cota de 1/2, sotia va poate face si contract de vanzare - cumparare. La pret se pot trece sumele achitate de dvs. cu titlu de investitii si acea suma platita fratelui. Pana la urma, din cate spuneti dvs., s-a achitat contravaloarea cotei de 1/2.

Nu as recomanda donatie intre soti pentru ca este revocabila in timpul casatoriei.

Ultima modificare: Luni, 24 Iulie 2017
Ionita Loredana Avocat, Avocat
Va multumesc mult!Cu mare respect!
Propunerea cu testamentele este soluția pe care am mentionat-o la punctul 2, cu deosebirea ca intrarea în posesie se face la deces.
Testamentul nu este act de proprietate, astfel încât vor trebui dezbătute mostenirile, ceea ce înseamnă o procedură și o cheltuiala in plus. Trebuie să fie prezent și soțul supraviețuitor, care să recunoască testamentul și eventual să dea declarație de renunțare.
Apoi, și testamentul este revocabil, ca și donația.
Dar atat timp cat va înțelegeți, de ce ar trebui pusă problema revocarii?
Contractul de vânzare cumpărare nu e o varianta buna, pentru că potrivit art. 1033 alin. 1 Noul Cod Civil, „Este lovită de nulitate simulaţia în care donaţia reprezintă contractul secret în scopul de a eluda revocabilitatea donaţiilor între soţi”. Astfel, vânzarea între soţi este este nulă atunci când, aparent, a fost încheiată pentru a înlătura caracterul revocabil al donaţiei (între aceştia).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie catre sot SpF2016 SpF2016 Sunt proprietar unic pe un teren si doresc sa adaug sotul ca si co-proprietar. E nevoie sa trecem pe la un notar? Act de donatie? Declaratie la cadastru? Sau ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am următoarea situație. suntem 2 frați, mama este ... marycriss marycriss Bună ziua. Am următoarea situație. Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit. Succesiunea după tata a fost facută ( atat mama cat si ... (vezi toată discuția)
Testament ioanairina43 ioanairina43 Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea situatie : mama mea ( este in viata ) a facut un testament notarial acum cativa ani , in care se imparteau : ... (vezi toată discuția)