avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... posibilitati de indreptare
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

posibilitati de indreptare

Car sunt posibilitatile de indreptare folosite in cazul expertizelor neclare , necompetente sau inexacte ?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:29, 20 Noiembrie 2009
contraexpertiza.Mijloc de proba concretizat intr-o noua expertiza ceruta de partea din proces nemultumita de felul cum a fost efectuata expertiza admisa si ordonata de instanta la cererea celeilalte parti.Contraexpertiza poate fi efectuata de un singur expert, altul decat cel care a facut prima expertiza sau de catre o comisie de experti.
Din componenta comisiei de experti poate face parte si expertul a carui expertiza este contestata.
Inaintea solicitarii unei contraexpertize se pot formula obiectiuni la expertiza efectuata in care se solicita expertului care a efectuat expertiza lamuriri asupra problemelor neclare sau ale celor pe care se considera ca sunt gresite.
Parerea mea este ca partea nemultumita trebuie sa analizeze neclaritatile pe care le are si sa ceara instantei sa dispuna clarificare acestora, fie printr-un supliment de expertiza, efectuat de acelasi expert, fie printr-o alta expertiza tehnica, efectuata de un alt expert. Faptul ca prima expetiza nu este clara pentru partea care invoca acest lucru se poate datora si modului cum au fost formulate obiectivele expertizei. Daca acestea nu au fost clar formulate au putut pune expertul in situatia de a lasa " in coada de peste" raspunsurile sale, ceea ce nu da frumos.
Contraexpeetiza se impune numai atunci cand prima expertiza este de fapt contestata in tot.
O solutie buna ar fi un expert consilier care sa fie defata la efectuarea expertizei si care sa-si exprime opiniile de specialist odata cu efectuarea acesteia.
Etapele pentru lamurirea neclaritatilor unei expertize judiciare, dupa parerea mea, sunt:
1. obiectiuni la expertiza si solicitarea completarii sau refacerii raportului prin clarificarea acestor aspecte;
2. daca nici aceasta nu duce la clarificarea problemelor, se va solicita chemarea expertului in fata instantei pentru a da lamuriri;
3. efectuarea unei alte expertize de alt expert. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contraexpertiza handsu handsu Partea , care a platit avansul pentru efectuarea unei expertize ordonate de instanta , a fost prezenta in cursul efectuarii acesteia , a fost de acord cu modul ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza ContSters315143 ContSters315143 Am un raport de expertiza tehnica judiciara aprobata si semnata de trei experti-unul principal si doi alesi de parti. Una dintre parti a facut obiectiuni in ... (vezi toată discuția)
Contraexpertiza in apel irina_270127 irina_270127 In fata instantei de fond s-a administrat proba cu expertiza juridica de specialitate, la care partea potrivnica mie nu a facut obiectiuni. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)