avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Violenta conjugala-parasire domiciliu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Violenta conjugala-parasire domiciliu

As dori sa știu daca se poate face ceva dpdv legal pt mama mea care a părăsit domiciliul conjugal din cauza violentei tatălui meu, cunoscut în comunitate ca un om violent și conflictual. El a ajuns în postura de reclamant în procesul de divorț pe care l a intentat mamei mele. A susținut ca l a părăsit, el fiind un om bolnav...etc. Din păcate mama mea este căsătorită cu el de mai mult de 30 ani, ea este cea bolnava cu AVC si multiple internari în spitale, ea este ființă abuzata și desconsiderat de atâția ani. Problema este ca noi nu avem bani pt a plăti un avocat și a demonstra ca mama mea, la cei 69 ani, nu a părăsit domiciliul de buna voie,ci a fost forțată sa plece, a dat-o afară de mai multe orI. El vrea sa se erijeze în instanță drept un nevinovat și sa declare ca el a fost părăsit. . As dori sa știu ce drept are mama mea, în calitate de pârâta? Menționez ca el a refuzat sa divorțeze la notar, cei 3 copii majorI nu mai au o relatie familiala normăla cu el de mulți ani, doar din vina lui, el fiind foarte violent și abuziv. Ce drept are ea? Casa unde locuiește el este moștenită de el de la părinți. Mama mea a muncit mai mult de 30 ani acolo și a crescut 3 copii. El a refuzat pana și ca ea sa aibă un loc de munca. Are dreptul la vreo despăgubire? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elianadeea , utilizator 19:12, 21 Mai 2017
Buna seara,
Am citit cu tristete ce ati scris. Imi pare rau dar trebuie sa va scriu ca un sot violent trebuie parasit dupa 3 zile, nu dupa 30 de ani.
Le luam pe rand.
Unu. Nu aveti nevoie neaparat de un avocat ca sa dovediti ca e violent. Propuneti martori care cunosc acest aspect si mergeti cu ei la instanta ca sa fie ascultati.
Doi.Exista in sectiunea documente a acestui site o cerere tip pentru obtinerea unui ordin de protectie. Pana nu s-a pronuntat divortul sotul violent poate fi evacuat temporar chiar daca e vorba despre propria lui locuinta. Problema este dovada acestei violente domestice nu vreo incurcata problema de drept, asa ca nici aici nu aveti neaparata nevoie de un avocat.
Trei. Din pacate aici avem o ... groapa in lege. Nu are importanta prea mare faptul ca a muncit 30 de ani in casa ci contributia pe care a avut-o la imbunatatirea acesteia. Daca nu s-au facut imbunatatiri sau ea nu a avut venituri cu care sa contribuie, este cu totul improbabila o solutie favorabila.
Patru. Daca mai sunteti inca in termenul de 25 de zile pentru depunerea intampinarii ati putea sa faceti o cerere prin care sa solicitati desfacerea casatoriei din vina tatalui si sa cereti pensie de intretinere (art. 389 Cod civ.) sau prestatie compensatorie (art. 390 Cod civ.).

Din pacate, pentru punctele trei si patru aveti nevoie de o persoana calificata, un avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Mai 2017
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Vă mulțumesc! Din lipsa totala de timp nu putem merge în instanță, dar și pentru a evita contactul cu el. Menționez ca nu avem de gând sa cerem ceva, ci doar sa se desfacă casatoria și sa avem o viață normală. Pentru noi mama este cea mai importanta și din cauza prejudecăților și a unui mediu social invout și las de la tara (mediu rural) nu a fost posibila o ruptura mai devreme. Mama mea de abia mai poate merge, nu am de gand sa o expun unei noi suferințe și stres în instanțe cu termene la infinit. Va mulțumesc foarte mult pentru răspuns!
Sa faca intampinare si sa o depuna.
La termen de poate divorta prin acordul sotilor si vor divorta fara sa se mai audieze martori daca sotul nu insista sa dovedeasca culpa exclusiva a sotiei.

Poate si sa depuna intampinare prin care isi expune punctul de vedere si sa il lase pe el sa dovedeasca dar daca sotul nu are avocat se poate intampla sa ramana casatoriti ca urmare a respingerii divortului...
Ultima modificare: Joi, 18 Mai 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Dacă nu are bani poate să solicite asistență unui avocat ce va fi platit in cadrul procedurilor de ajutor judiciar.
Adresati -va ONG-urilor care au ca activitate protectia persoanelor abuzate , una dintre ele este Anais, cautati pe internet adresa si nr de telefon, va recomand in mesaj privat un nume de acolo, dansii va pot acorda asistenta juridica gratuita si un avocat care sa va reprezinte in instanta pe un ordin de protectie.Despre divort veti putea discuta tot cu ei , chiar daca avocatul respectiv nu va putea sa va reprezinte in instanta.
In felul acesta, eu am reusit sa obtin un Ordin de Interdictie impotriva unui tata violent la adresa fiului sau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie de divort valentina.tomita valentina.tomita Buna ziua, Mama mea este casatorita de 34 de ani cu tatal meu, care de ani de zile cand se imbata face amenintati si certuri de ne stiu toti vecinii (fara ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.am o situatie mai complicată. am 53 de ani, sunt casatorita ... carayuca carayuca Buna ziua.Am o situatie mai complica. Am 53 de ani,sunt casatorita de 32 de ani...doi copii majori.In urma cu trei ani,am suferit un AVC....in urma caruia am ... (vezi toată discuția)
Divort dar nu de comun acord piccadilly.circus piccadilly.circus Buna ziua. Mama doreste sa divorteze, e casatorita de 20 de ani si in tot acest timp tata a fost si este in continuare violent si alcoolic. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)