avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament si apoi donatie unei alte persoana. Ce se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament si apoi donatie unei alte persoana. Ce se mai poate face

Buna zuia tuturor, am o problema si as vrea, daca se poate, ghidarea dvs.

De 8 ani de zile, parintii mei sunt "sluga" la o batrana care a facut testament cu ei si a promis ca le lasa totul. Anul trecut in Noiembrie, intervine un popa in peisaj si doamna invarsta decide sa ii doneze lui o jumatate. Nu stim daca si cealalta jumatate e a lui acum sau a facut doar testament si cu el pt ce a mai ramas.

Dar ce se poate face in cazul asta? Poate fi atacata donatia dupa moartea dansei? Exista o sansa reala ca parintii mei sa primeasca despagubiri?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:35, 18 Mai 2017
Nu se poate face nimic.
Ultimul testament il anuleaza pe cel anterior.
Daca batrana a donat preotului doar jumatate, parintii dvs vor dobandi, in baza testamentului cealalta jumatate.
Despagubiri? De ce? Fiecare lasa averea oricui doreste si poate face orice modificare in testament in timpul vietii. Parintii dvs sunt "sluga" pentru ca asa au dorit. Nu i-a obligat nimeni.
Donatiile "se ataca" doar de copiii, sotul si parintii persoanei care face donatia.
notafraiddd a scris:
Poate fi atacata donatia dupa moartea dansei?

Articolul 990 din NCC - cu denumirea marginala Incapacităţile speciale, spune ca :
(1) Sunt anulabile liberalităţile făcute medicilor, farmaciştilor sau altor persoane, în perioada în care, în mod direct sau indirect, îi acordau îngrijiri de specialitate dispunătorului pentru boala care este cauză a decesului.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile şi în privinţa preoţilor sau a altor persoane care acordau asistenţă religioasă în timpul bolii care este cauză a decesului.

@notafraiddd, conditia este ca batrana sa decedeze ca urmare a unei boli, iar preotul sa-i fi acordat batranei asistenta religioasa in timpul bolii care este cauza a decesului, si daca aceasta asistenta a avut caracter de repetabilitate sau de continuitate. In alte conditii, nu sunt sanse.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament notarial mark1212 mark1212 Matusa mea, la varsta de 85 ani a facut un testament notarial unui preot. Eu sau mama, pot/poate, ataca testamentul cu sanse de castig (vezi toată discuția)
Se poade desface o donatie marian862004 marian862004 buna ziua , am si eu o intrebare bunicul meu se pare k a donat un teren unui strain ,bunicul a decedat in urma cu 8 ani dupa bunic am ramas noi frati si cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire la notar dupa deces roberto9 roberto9 Buna ziua. Din 1987 am locuit cu chirie intr-o casa in Bucuresti. Din 2000 m-am inteles verbal cu proprietara (fiind foarte invarsta) sa am grija de casa fara ... (vezi toată discuția)