avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Infiintare pfa pentru colaborare
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Infiintare pfa pentru colaborare

Buna ziua, recent m-a contactat o institutie de stat in vederea unei,,angajari" care dupa interviu mi s-a propus sa imi fac pfa..eu nu am mai avut pana acuma asa ceva. Mentionez ca ma intereseaza oferta lor si vreau sa demisionez de la actualul loc de munca. M-am inteles cu directorul principal la o suma neta lunara. Mi-a spus ca pe mine nu ma afecteaza cu nimic daca imi fac pfa ca oricum netu care l-am negociat o sa mi-l primesc si ca nu o sa trebuiasca sa mai platesc nimic si ca de restu se ocupa ei ca mai au angajati pfa-uri . Gen contriubutii la stat cas pensii etc impozit pe venit. Pot sa am incredere in aceste promisiuni? Mi s-a spus ca la semnarea contractului o sa stipuleze ca imi genereaza ei un venit brut lunar din care se platesc darile catre stat prin ceva contabil al lor si ca eu nu trebuie sa ma mai deplasez sa duc bani nicaieri pt contributii. Munca mea ar fi de inginer electric energetic sau automatizari pe mentenanta la ei si la clientii lor care mai au centrale termice. programul va fi pe ture de 12/24 si 12/48. Care ar fi riscurile asumate pentru semnarea unu astfel de contract si la ce activitate se incadreaza? Dependenta sau independenta? Daca sa zicem gresesc ceva la lucru si de defecteaza ceva aparatura sau se strica, suport eu costul bunului? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 17:41, 19 Mai 2017
Activitatea pe pfa o veti desfasura in baza unui contracte de prestari servicii semnate cu beneficiarii. Veti face o lucrare, la final semnati impreuna cu beneficiarul respectiv un raport de activitate si deviz de lucrari si materiale (daca este cazul) si in baza lor veti intocmi facturile. Piesele pe care va trebui sa le inlocuiti ca fiind defecte, daca este cazul, le achizitionati pe pfa cu factura. Da, va trebui sa va asumati ca lucrarile efectuate sunt conform standardelor. Veti da garantie la lucrari (nu stiu exact cam ce veti presta efectiv dar in general cam asa se practica). Trebuie sa aveti acte de studii sau calificare in domeniul pentru care urmeaza sa va autorizati ca pfa la registrul comertului.
Partea de impozitare: factura emisa de dumneavoastra va contine contravaloarea manoperei (veti avea un tarif orar sau tarif pe operatie) si contravaloarea pieselor inlocuite. Veti tine contabilitate pe registrul jurnal de incasari si plati. Veti opta pentru impozitarea pe venitul realizat (nu pe norma de venit). Depuneti la infiintare si apoi la inceput de fiecare an declaratia 220 cu un venit estimat a-l realiza in anul curent iar apoi in timpul anului faceti trimestrial plati anticipate in contul impozitului pe venit si contributiilor sociale de sanatate si pensie calculate la venitul estimat declarat in d220. Anul urmator, pentru anul precedent, veti depune declaratia 200 cu situatia realizata in anul incheiat si apoi se vor face regularizarile fata de ce ati platit anticipat. Astea sunt etapele. Ca va intelegeti cu ei, e alta treaba.
Ultima modificare: Vineri, 19 Mai 2017
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa neplatitor de tva androceul1948 androceul1948 Buna ziua, PFA ,am contract de colaborare,ce declaratie depun la fisc,si ce impozite platesc ca angajat.Impozitul pe venit ,sanatate ,somaj sunt retinute la ... (vezi toată discuția)
Obligatii contributii obiigatorii pfa in caz de neincasare venit Alex265 Alex265 Bună ziua, Vă rog frumos să mă ajutați cu următoarea situație: Sunt PFA in partidă simplă și am emis o factură pe data de 15-aug ... (vezi toată discuția)
Detalii pfa PfaDiana PfaDiana Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati, pentru ca am descoperit ca nu stiu mai nimic. 1. Cum schimb sediul social la un pfa? Cum adaug un punct de lucru? ... (vezi toată discuția)