O societate comerciala isi desfasoara activitatea intr-un spatiu inchiriat de la o cooperatriva mestesugaresca.
Acum a aparut ocazia de a cumpara acest spatiu; s-a convenit ca jumatate din suma sa se plateasca in momentul incehierii contractului de vanzare-cumparare, cealalata jumatate se va achita esalonat in 4 in rate( intrun an de zile).
care ar fi procedura de urmat intr-un asemena caz?
1. Se reziliaza contractul de chirie
2. Se incheie contractul de vanzare cumparare, cu mentiunea ca se transfera proprietatea asupra imobilului in momentul incheierii contractului.
3. Privilegiul vanzatorului se inscrie din oficiu in Cartea Funciara pana la data achitarii sumei totale?
4. Care ar fi problemele cu care m-as putea confrunta in calitate de proprietar intr-o asemenea situatie?
Sa reziliati contractul de inch in acel moment in care incheiati contr de vanz-cump. In contr de vanz-cump sa treceti datele exacte la care trebuiesc platite ratele cel tarziu. Privilegiul se va scrie in CF conf acestui contr de vanz -cump care trebuie incheiat in forma autentica, adica la un notar, care dupa pararea mea va face si inscrierea in CF. Inainte de incheierea acestui contr de vanz-cump sa cereti neaparat un extras CF pt acest imobil, cumva sa nu aiba vanzatorul ipoteca asupra imobiliului si sa fie proprietatea lui.
1. Dispuneti de comun acord, incetarea contractului de inchiriere, incepand cu data incheirii contractului de vanzare cumparare.
2. Incheiati contractul de vanzare cumparare la notar si stipulati exact conditiile aratate de catre d-voastra.
In urma negocierilor Vanzatorul doreste ca transferul proprietatii sa se faca in momentul platii ultimei rate. Tot vanzatorul sustine necesitatea platii unei chirii( chiar modice) care sa justifice in contabilitatea faptul ca pana la transferul proprietatii acest spatiu e folosit de cumparator.
Dreptul de folosinta se transmite tot in momentul platii ultimei rate?
Riscati, in calitate de cumparator, sa ramaneti un simplu creditor chirografar in caz de faliment al vanzatorului. Pe de alta parte, in acest caz nu mai avem a vorbi despre privilegiul vanzatorului atata vreme cat proprietatea se va transmite ulterior.