avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act notarial mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act notarial mostenire

Buna ziua
Sant casatorita si nu avem copii,intrebarea mea este daca exista un act ,o conventie intre soti care poate fi facuta in timpul vietii ,prin care sa ne asiguram ca dupa decesul unuia dintre soti ,patrimoniul sa revina celuilalt fara sa mai fie nevoie de succesiune.Daca exista acesta poate fi atacat de rude ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 01:28, 23 Mai 2017
Depinde de ce alti mostenitori ar fi. Puteti face testamente.
Bună ziua,

Nu există nicio convenție prin care, după decesul unuia dintre dumneavoastră, patrimoniul să revină celuilalt fără a mai dezbate succesiunea. Chiar și dacă veți face testamente (care nu sunt convenții ci acte juridice unilaterale), acestea vor fi valorificate tot prin succesiune.

De altfel, nu prea am înțeles ce vă interesează exact: un act prin care să înlăturați complet nevoia de a dezbate succesiunea, sau un act prin care la succesiune să ocoliți ceilalți moștenitori legali și care să nu poată fi atacat de aceștia?

Dacă e vorba de prima variantă, atunci singura metodă de a evita procedura succesorală ar fi ca soțul care ar muri mai întâi, să-i transmită celuilalt soț partea sa din avere. Marea problemă în acest caz este aceea că nu aveți certitudinea persoanei primului decedat.

Dacă e vorba de a doua variantă, atunci, în cazul dumneavoastră, puteți numi soția ca legatar universal printr-un testament (și invers), înlăturând de la moștenire toți moștenitorii legali, cu excepția celor rezervatari, adică descendenții în linie directă (copii, nepoți, strănepoți etc.) sau după caz, părinții dacă ar exista. Din ce am înțeles, dumneavoastră nu aveți copii și probabil nici părinți în viață, deci testamentul ar fi o soluție bună. (Soțul este de asemenea moștenitor rezervatar dar în acest caz el este chiar legatarul).

Însă testamentul tot printr-o succesiune va fi valorificat, pentru că în lipsa certificatului de moștenitor, nu știe nimeni care sunt adevărații moștenitori (mai exact, nu știe nimeni dacă ar fi existat moștenitori rezervatari sau nu).
Este bine sa aveti in vedere si legea romana si legea turca.
Daca nu lamuriti problema cu ambele legi este posibil sa nu rezolvati asa cum ati vrea...

Pe legea romana obligatoriu se va dezbate succesiunea daca exista bunuri in patrimoniul sotului defunct.
Ultima modificare: Duminică, 21 Mai 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ce treabă are cu legea turcă ?! Nu apare nicaieri așa ceva. Întrebarea viza cu totul altceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament fără succesiune dezbătută. care e situația bunurilor cuprinse în el? voichita4075 voichita4075 am 77 de ani,am testament pe un teren (pe el exista dintotdeauna o casuta) din anul 1955,Acest testament este facut de bunicul meu. intrebarea mea este: ... (vezi toată discuția)
Mostenire sot supravetuitor sandidu sandidu Buna ziua, Caz: Doua persoane divortate (femeie si barbat) , fiecare cu copii majori rezultati din casatoriile anterioare ,vor sa se casatoreasca (sau sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire - testament făcut de o persoană fără părinți și fără descendenți dana m. (bv) dana m. (bv) Buna ziua. Am o mătușa (sora mamei) pe care o ingrijesc iar aceasta mi-a facut un testament notarial pe locuinta ei si sa o dobindesc dupa decesul ... (vezi toată discuția)