Bună ziua,
Nu există nicio convenție prin care, după decesul unuia dintre dumneavoastră, patrimoniul să revină celuilalt fără a mai dezbate succesiunea. Chiar și dacă veți face testamente (care nu sunt convenții ci acte juridice unilaterale), acestea vor fi valorificate tot prin succesiune.
De altfel, nu prea am înțeles ce vă interesează exact: un act prin care să înlăturați complet nevoia de a dezbate succesiunea, sau un act prin care la succesiune să ocoliți ceilalți moștenitori legali și care să nu poată fi atacat de aceștia?
Dacă e vorba de prima variantă, atunci singura metodă de a evita procedura succesorală ar fi ca soțul care ar muri mai întâi, să-i transmită celuilalt soț partea sa din avere. Marea problemă în acest caz este aceea că nu aveți certitudinea persoanei primului decedat.
Dacă e vorba de a doua variantă, atunci, în cazul dumneavoastră, puteți numi soția ca legatar universal printr-un testament (și invers), înlăturând de la moștenire toți moștenitorii legali, cu excepția celor rezervatari, adică descendenții în linie directă (copii, nepoți, strănepoți etc.) sau după caz, părinții dacă ar exista. Din ce am înțeles, dumneavoastră nu aveți copii și probabil nici părinți în viață, deci testamentul ar fi o soluție bună. (Soțul este de asemenea moștenitor rezervatar dar în acest caz el este chiar legatarul).
Însă testamentul tot printr-o succesiune va fi valorificat, pentru că în lipsa certificatului de moștenitor, nu știe nimeni care sunt adevărații moștenitori (mai exact, nu știe nimeni dacă ar fi existat moștenitori rezervatari sau nu).