avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... schimbare ipoteca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

schimbare ipoteca

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat privind situatia in care ne aflam:
In 2005 am cumparat, prin credit imobiliar, apartamentul parintilor mei. Deci noi (eu si sotul) suntem acum proprietari pe apartamentul parintilor mei, fiind instituita si o ipoteca de rang 1 in favoarea bancii.
Cu banii astfel obtinuti de la banca am cumparat un alt apartament pe care l-am trecut pe numele parintilor (deci ei sunt proprietarii), dar in care locuim noi.
Acum, din motive obiective, vrem "sa schimbam proprietarii": apartamentul parintilor mei sa treaca inapoi in proprietatea lor, apartamentul nostru sa fie pe numele nostru si sa mutam ipoteca pe apartamentul nostru
In ce ordine ar trebui facute aceste contracte de vanzare cumparare, respectiv de ipoteca?
Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 17:06, 23 Septembrie 2009
Dupa parerea mea procedurile trebuiesc realizate simultan:2 contracte de vindere si cu acceptul bancii schimbarea ipotecii.
cei de la banca va pot spune cert....eu zic ca ati putea face un contract de schimb pentru imobile si in acesta sa prevedeti cu acordul bancii schimbarea ipotecii, atunci nu va trebui sa faceti 2 contracte de vanzare
Multumesc mult pentru parerea exprimata.
Care sunt avantajele / dezavantajele unui contract de schimb fata de vanzare-cumpare? si pe termen scurt (dpdv al costurilor), dar si pe termen lung. Mentionez ca nu sunt singurul copil, am si un frate.

ca si taxa schimbul este cam tot pe acolo ca si vanzarea, avantajul e ca platiti o singura data nu fiecare pe vanzare.....dpdv al mostenirii tot mai avantajos e pt ca deja aveti dovada ca ati dat valoare pe imobilul parintilor iar fratele nu poate veni la moartea parintilor ca a fost vanzare nereala, adica la moartea parintilor daca fratii ataca vanzarea ca fiind defapt o dechizare a unui act gratuit dovada va revine dvs ca ati dat contravaloarea....la schimb e deja clar s/a dat un imobil contra altuia cu difereta de valoare sau nu.....
Acum, din motive obiective, vrem "sa schimbam proprietarii": apartamentul parintilor mei sa treaca inapoi in proprietatea lor, apartamentul nostru sa fie pe numele nostru si sa mutam ipoteca pe apartamentul nostru
In ce ordine ar trebui facute aceste contracte de vanzare cumparare, respectiv de ipoteca?
Multumesc foarte mult.

Intai va trebuie acordul institutiei creditoare(banca , intrucat asupra imobilul a fost constituita sarcina ipotecii), si , ulterior , puteti proceda la o instrainare, fie prin doua acte de vanzare-cumparare (desi soltuia nu e avantajoasa din punct de vedere material ), fie printr-un contract de schimb.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract intretinere vs contract v-z - ambele cu clauza de uzufruct viager Moonspell Moonspell Buna ziua, Sunt in impas, va rog o parere avizata. Sunt plecat din tara datorita faptului ca nu mai primeam salariu in conditiile in care aveam rate la ... (vezi toată discuția)
Executare silita rocorobert rocorobert Buna seara, as dori sa stiu cum se poate efectua o executare silita , in cazul in care imobilul se afla in coproprietate, este ipotecat de rang I in favoarea ... (vezi toată discuția)
Mostenire si.monette si.monette fratele meu a ipotecat pe o perioada de 25 de ani apartamentul parintilor, acelasi in care locuim toti 4. as dori sa aflu cui ii revine acest apartament, cine ... (vezi toată discuția)