In legatura cu Legea nr. 169 din 30.09.2016 in care se aduc modificari in ceea ce priveste iesirea minorilor din tara, am o nedumerire.
Am inteles ca declaratia data de parinte este valabila 3 ani. In acest caz minorul poate iesii oricand din tara pe timpul valabilitatii declaratiei?Deci exista posibilitatea ca minorul sa ramana in strainatate timp de 3 ani?
Da. Facilitatea respectiva este ptr parintii care au incredere unul in altul, tocmai ptr a-i nu mai sili sa tot plateasca la notar. E o posibilitate si nicidecum o obligativitate.
Contează ce scrieți în ea, pt ce va dați acordul. Nu poate rămâne 3 ani, dacă scrieți ca sunteți de acord sa călătorească pe perioada vacantelor, ca ex.
""b) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;""
Daca parintele la care sta minorul cere in instanta de exemplu ca sa obtina o declaratie valabila pentru 3 ani cum poate celalalt parinte sa argumenteze in instanta pentru ca minorul sa iasa din tara doar pe perioada concediului celuilalt parinte?
Eu am probleme cu programul de vizita si nu doresc sa acord o perioada mai mare decat cel mult pe perioada concediului mamei copilului.
Daca de exemplu sunt de acord ca copilul sa poata iesi din tara pe toata perioada vacantei de vara sa zicem nu exista riscul ca mama copilului sa zica ca are concediu 3 luni si sa stea cu minorul in afara tarii 3 luni?Sa zica sau sa si faca ...
Multumesc
Domnule, odată ieşită din ţară, poate sta şi 3 luni, nimeni nu verifică dacă s-a întors sau nu.
Dvs. vă rămâne posibilitatea de a-i face plângere penală pe art. 379 Cod Penal, pentru nerespectarea programului de relaţii cu minorul.
Daca gasiti o instanta care sa inteleaga ca dreptul ala bilunar de legaturi personale excede dreptului copilului la libera circulatie europeana....va proceda in consecinta.