avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua ,as Dori sa relatez cazul socrului meu ,casatorit si divortat de 2 ori ,cu partaj in ambele cazuri ,s-a recasatorit si acu a decedat sotia ,nu au avut copii,sotia insa are nepoti ,ce drepturi au asupra apartamentului , care fusese plati de socrul meu .Ani de casatorie legala au avut 21de ani.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 12:16, 21 Mai 2017
Nepotii sotiei decedate au drepturi succesorale asupra patrimoniului acesteia.
Din ce scrieti dvs., apartamentul ar fi bun propriu al socrului dvs, si nu bun comun impreuna cu decedata. Daca este asa, si nu altfel, inseamna ca nepotii decedatei nu pot pretinde nimic din dreptul de proprietate asupra apartamentului socrului dvs.
Buna ziua,
1. Daca acel apartament a apartinut celor doi soti fiind cumparat in perioada casatoriei (nu intre sau nu dupa una urmata de divort si partaj deci in perioada ULTIMEI CASATORII) si nepotii sunt copii ai unor frati ai sotiei, frati predecedati, atunci acestia au dreptul la 1/2 din cota ce i-ar reveni defunctei. (a se vedea art. 977 coroborat cu art. 966 C.Civ)
2. Daca acel apartament a apartinut doar socrului, fiind achizitionat intre casatorii sau intr-una din ele dar destramata prin divort, atunci acei nepoti nu au drepturi succesorale.
3. Daca acel apartament a fost achizitionat de defuncta dinainte de casatorie dar achitat in perioada casatoriei atunci nepotii au drepturi conform punctului 1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa divort hope2007 hope2007 Buna ziua!Am divortat in 2010 si fostul sot a decedat in 2019. Avem un fiu, de 22 de ani. In timpul casatoriei am cumparat un aprtament, ambii fiind ... (vezi toată discuția)
Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)
Dispută pe avere Gaman84 Gaman84 Bună ziua soțul surorii mele a murit lăsând în urmă un apartament în oraș, o casă la țară, o mașină și 200 de stupi de albine. Soțul surorii ... (vezi toată discuția)