avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 112 - data construirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 112 - data construirii

Buna ziua,
As vrea sa stiu daca un imobil (locuinta) construit in 1955 ar fi putut fi nationalizat? Este vorba de un apartament intr-o casa, despre care proprietarul actual spune ca este construita in 1955, dar ca a fost cumparata pe baza legii 112. Din cate stiu eu, nationalizarea imobilelor a inceput in 1950, cand s-a dat decretul. Pot sa concluzionez ca daca un imobil a fost nationalizat, el a fost construit inainte de 1950 sau si se putea construi si dupa tot in regim de proprietate privata? Exista si posibilitatea ca un imobil sa fie construit anterior datei care apare ca an de constructie in actele de proprietate?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mere_verzi , utilizator 22:11, 26 Mai 2017
Buna seara
Pai daca imobilul a fost cumparat in baza Legii 112 inseamna ca a fost nationalizat. Probabil proprietarul era chirias inainte de revolutie, iar dupa 1995 a cumparat imobilul. Ce relevanta are cand a fost construit? In contractul de vanzare - cumparare trebuie sa scrie cum a fost achizitionat si de la cine.
In opinia mea, imobilul a fost edificat inainte de 19 aprilie 1950. Conform Decretului 524/1955, imobilele edificate inainte de 19 aprilie 1950 nu pot fi nationalizate. Cele construite dupa aceasta data si care au fost nationalizate au fost restituite proprietarilor
Seara buna
Multumesc pt raspuns, m-ati lamurit! Si eu banuiesc ca este mai veche de 1950. Ce ma interesa pe mine este este anul real al construirii casei, nu neaparat ce apare in acte. Ori daca a fost nationalizata, dupa cum ati spus si dvs, cel mai probabil este mai veche de 1950, chiar daca proprietarul spune ca e din 1955.Eu nu am vazut actele de proprietate, dar cred ca e posibil ca prima mentiune sa fie legata de 1955 si de aici sa presupunerea ca anul constructiei e din 1955.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dublii proprietari pe un teren sandry sandry o casa construita in 1940 este impartita in doua in urma nationalizarii in baza decretului din 1949. -partea nationalizata se inchiriaza in 1955 si ulterior ... (vezi toată discuția)
Revendicare permisa sau ....? sandry sandry - dintr-un imobil se nationalizeaza 1 ap. care se vinde L.112/1995 cu tot cu terenul aferent constructiei, -mostenitorii [u]detin acte pe tot terenul[/u] ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare legea 112 ged ged Un chirias intr-un imobil nationalizat cumpara in 1997 pe legea 112 apartamentul din vila nationalizata cu decret 92/1950. Fac cu el un antecontract de ... (vezi toată discuția)