avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diminuare fond de rulment asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diminuare fond de rulment asociatie proprietari

Buna ziua,
Vreau sa stiu daca e posibila diminuarea fondului de rulment (datorita disparitiei cheltuielilor de incalzire-apa calda) si folosirea banilor pentru reparatii.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: IoanAdmin , utilizator 10:36, 24 Mai 2017
Conform dispozitiilor HG nr 1588/2007
Art. 24. - (1) In scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.
(3) In situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Legiutorul a prevazut in sarcina asociatiei de proprietari respectiv a adunarii generale a proprietarilor competenta sa analizeze valoarea maxima a cheltuielilor lunare si eventual sa dispuna modificarea cuantumului acestora
Daca valoarea cheltuielilor lunare a fost micsorata urmare modificarilor la utilitati,atunci asociatia de proprietari poate dispune micsorarea cuantumului fondului de rulment,iar surplusul il poate reloca in fondul de reparatii
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Folosirea fondului de reparatii pentru plata facturilor restante avramionel avramionel fondul de reparatii la asociatiile de proprietarii poate fi folosit de catre asociatie pentru plata facturilor restante? la asciatia nr 21 craiovita noua din ... (vezi toată discuția)
Consultatii juridice asociatii proprietari dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua. Respectarea normelor legale de catre comitetul asociatiei, este obligatorie conform legislatiei actuale ? Articole de lege ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment silmarin silmarin Buna ziua,as fi recunoscatoare daca ma puteti ajuta cu un raspuns,sfat...Eu am cumparat un apartament prin programul prima casa,mai exact o mansarda.Suntem ... (vezi toată discuția)