avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuzuri ale angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuzuri ale angajatorului

Buna ziua!
Sunt angajat in cadrul unei companii private , ocupand functia se sofer avand un program de munca de 8h pe zi, in intervalul orar 09:00 - 18:00, program stipulat atat in cim cat si in fisa postlui. Desi acest aspect este precizat foarte clar angajatorul imi cere sa vin la munca la ora stabilita de el alta decat cea mai sus mentionata, avand beavand un program normal de munca. Mi-a spus ca programul mi-l stabileate el si nu conteaza ce scrie in contract, el avand aceasta posibilitate de a-mi modifica programul in functie de cerintele companiei. Un alt punct de vedere este ca ma obliga sa merg sa desfasor activitati ce nu tin de nevoile companiei ci de nevoile stict personale ale acestuia; ma obliga sa strang gunoiul din firma; ma pune sa fac activitati care nu sunt stipulate in fisa postului.
In fisa postlui sunt mentionate doua puncte si anume ; " angajatul este obligat sa se prezinte la serviciu la ora stabilitata de superiori ierarhici..." si "indeplineate toate sarcinile atribuite de superiorii ierarhici..." . Vin la birou cand mi se zice si plec...cine stie cand sau respect orarul stipulat in cim? Ma "tot indruma" sa-mi dau demisia daca nu-mi convine si ma sileate cu semnarea unei noi fise a postlui pe care refuz s-o semnez. Mentionez printre altele ca am un cuantum de ore suplimentare, calculate la virgula si trimise pe mail + condica de prezenta de peste 350 ore intr-un an, nerecuperate. Cum ar trebui sa procedez? Ce ar trebui sa fac? Sunt amenintat ca voi avea viata grea in firma daca nu accept aceste conditii si ca are toate caile legale sa ma dea afara si ca, citez "ma are la mana".
Multumesc
Cel mai recent răspuns: laritzu , utilizator 15:38, 26 Mai 2017
Din ce descrieti, este un loc de munca toxic, cu un sef tipic celor care ajung sa aiba functii de conducere si isi varsa frustrarile pe angajatii din subordine. Va faceti rau singur continuand in acel loc, mai ales ca meseria dumneavoastra este cautata si nu ar fi greu sa va gasiti in alta parte un asemenea job.

-Despre orele suplimentare : Daca nu faceti cerere de recuperare sau nu sunt platite in termen de 60 de zile de cand au fost facute, se pierd.
Ultima modificare: Joi, 25 Mai 2017
laritzu, utilizator
Multumesc pentru raspuns,
Mentionez faptul ca functia din cim este cea de sofer, eu ocupand in practica locul a inca cel putin doua posturi...Referitor la intrebarea dumneavoastra in solicitarea platii orelor suplimentare , acest lucru il fac de 4 luni atat verbal cat si pe mail cu raspunsul ca se va rezolva aceasta problema insa fara vreun raspun concret. Au trecut de mult cele 60 zile, stipulata in codul muncii, lucru pe care l-am mentionat intr-un mail adresat administratorului companiei, insa am primit raspuns ca nu poate fi de acord cu toate si ca nu le va accepta pe toate desi ele exista in situatia irelor trimisa saptamanal catre departamantul de office , dar si in condica de prezenta. Mai mult pe fluturasul de salariu aferent diecarei luni , la rubrica ore suplimentare apare trecut zero, desi condica spune cu totul altceva...
Conform art.171 alin.1 C.mun., dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.

Prin urmare, daca munca suplimentara nu este platita in termen de 60 de zile de cand a fost efectuata, nu se pierde dreptul de a solicita in continuare plata acesteia.
Bună ziua!

O completare: este responsabilitatea angajatorului să acorde zile libere în contul orelor suplimentare în maxim 60 de zile. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, ar fi trebuit să fiți compensat financiar, în condițiile care sunt specificate în Codul Muncii:

„Art. 123. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.”

Faptul că nu vi s-au acordat la timp recuperare sau compensare în bani nu înseamnă că orele se pierd! Înseamnă că angajatorul nu și-a îndeplinit obligațiile legale, fapt pentru care poate fi prezentat unei instanțe civile. Neplata drepturilor salariale se rezolvă în instanță. De pierdut le puteți pierde doar dacă nu acționați în judecată angajatorul timp de 3 ani de la data la care creanța a devenit certă, lichidă şi exigibilă, adică data la care v-a fost plătit salariul fără sporul specificat în lege.
Aspectele prvind recuperarea orelor suplimentare le-am inteles... dar aspectele privind nerespectarea programului de lucru conform cim din pricina acestuia, silirea la efectuare de ore suplimentare cat si a actiunilor care nu sun stipulate in fisa postului cum ramane? Cu faptul ca ma obliga sa semnez o noua fisa de post pe care nu doresc s-o semnez?

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare neplatite... Florin95 Florin95 Buna ziua, as dorii sa stiu si eu daca este obligatoriu sa ramai peste program. Am contract de munca nedeterminat in care este specificat programul ca fiind de ... (vezi toată discuția)
Pontaj ore suplimentare anymaryh anymaryh Buna seara! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : un salariat are stipulat in cim 8 ore/zi cu 40 ore/sapatamana, dar el lucreaza si 2 sambete ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva? CNL CNL Buna, tocmai am aflat astazi ca sunt concediata pe motiv ca s-a desfiintat postul. E destul de clara legea in sensul asta si nu prea mai am ce face. S-au ... (vezi toată discuția)