Buna ziua,
deschiderea succesiunii s-a produs la decesul fiecaruia dintre defuncti.
Dezbaterea succesiunii este altceva.
daca dezbaterea este prin buna intelegere atunci mergeti, impreuna cu ceilalti mostenitori, la notar, cu C.I. Certificate de deces, certificate de nastere acte de proprietate si alte acte indicatye de notar, cu doi martori si dezbateti succesiunile.
daca nu va intelegeti atunci va trebui sa chemati in instanta pe ceilalti mostenitori.
daca va lipsesc anumite acte 9dintre cele enumerate mai sus) aratati in posesia cui sunt solicitand ca instanta sa le ceara celui ec le poseda.
daca nu sunt sau nu stiti in posesia cui sunt, dupa formularea si depunerea cererii la instanta, cu un certificat de grefa, merheti la primarie si formulati (IN SCRIS CU NUMAR DE INREGISTRARE) o cerere de eliberate a duplicatelor actelor ce va lipsesc.
DEZBATERILE SUCCESORALE se pot face doar la notar sau instanta.
Multumesc pentru raspuns.
Primaria ar trebui sa aiba toate actele, inclusiv cele de proprietate?
Fara sa merg la inainte la instanta nu pot face cerere la primarie pentru eliberarea actelor?
Cum se formuleaza o astfel de cerere?
(este preferabil sa facem dezbaterea la notar dar ma gandesc pentru asta ar trebui sa gasesc inainte toate actele).
Multumesc.
Pai ca sa o faceti la notar, in primul rand toti succesibilii trebuie sa fie prezenti si de acord cu dezbaterea mostenirii.
In al doilea rand, sa prezentati toate documentele solicitate, in original sau copie legalizata.
Am inteles. Dar as dori sa am actele personal. Banuiesc ca, invitati la notar, ceilalti nu vor refuza dezbaterea. Dar daca trebuie sa aduca si actele.....
In plus, la succesiunea dupa tatal meu, mama mea nu a prezentat actele de la o anumita proprietate (notarul a zis ca pt terenul respectiv sa mergem in localitatea unde se afla :) ).
Ce se intampla cu aceasta proprietate in acest caz?
Asadar, intreb din nou: se poate face cerere la primarie pentru obtinerea actelor fara prezentarea in prealabil in instanta? Cum trebuie sa sune cererea?
Multumesc.
"Invitati" la notar, nu sunt obligati sa se prezinte (ca spre deosebire de instanta notarul nu poate dispune aducerea cu mandat), nu sunt obligati sa fie de acord cu dezbaterea mostenirii si nu sunt obligati sa prezinte actele.
Pentru terenul care nu a fost mentionat in certificatul de mostenitor dupa tata, puteti solicita de la acelasi notariat un certificat de mostenitor suplimentar.
Competenta pentru dezbaterea succesiunilor apartine oricarui birou notarial din circumscriptia Judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Deci nu intra in competenta notarului din alta localitate (indiferent unde se afla bunurile) daca ati dezbatut deja succesiunea la un anumit birou, iar dosarul este inregistrat acolo.
De exemplu daca defunctul a avut ultimul domiciliu in Bucuresti si are o casa la Satu Mare, succesiunea se dezbate numai la Bucuresti.
In privinta actelor. Ce acte aveti, mai exact? Trebuie sa va ganditi la autoritatea emitenta.
Daca a fost facut la notar, gasiti un duplicat la acel birou notarial.
Daca e vorba despre o sentinta civila, puteti solicita o copie legalizata de la instanta care a pronuntat-o
Daca aveti titlu de proprietate si autorizatie de construite pentru constructii, gasiti copii la Primarie. etc