avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... respingere dosar intabulare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

respingere dosar intabulare

Buna ziua,

Locuiesc in Bucuresti, intr-un apartament construit de bunicii mei in 1938, dreptul de proprietate fiind transmis prin certificate de mostenitor (bunica si mama). Am depus actele necesare in vederea intabularii si dosarul mi-a fost respins deoarece lipseau niste acte, printre care: procesul-verbal de mostenire al defunctului bunic emis in 1946 de circa financiara sector III Albastru si dovada achitarii integrale a apartamentului. Am cautat aceste documente la Administratia financiara sector 5 (unde s-a transferat vechea arhiva - impartirea admin.-teritoriala fiind cu totul alta la vremea respectiva) si de unde am primit raspuns ca nu s-au gasit in arhiva si la Arhivele Nationale, de unde la fel mi s-a raspuns ca nu s-au gasit. Procesul-verbal de mostenire este mentionat in Certificatul de mostenitor al bunicii catre mama mea (1974). Din cercetarile intreprinse am aflat ca notariatele s-au infiintat in 1951, inainte aceste acte fiind eliberate de circa financiara in raza caruia se afla domiciliul defunctului. Din moment ce nu s-au gasit aceste acte, probabil s-au pierdut la transferarea arhivelor.
In aceste conditii, depunand cele doua dovezi valabile emise de organe competente (Administratia financiara si Arhivele nationale) plus toate actele, ar fi posibil sa mi se respinga din nou dosarul de intabulare?
Mentionez ca, din actele depuse la dosar, in afara certificatelor de mostenitor , certificatelor fiscale, declaratiei notariale privind faptul ca certificatul de mostenitor de la mama mea nu a fost si nu este grevat de nicio sarcina, respectiv contractul de vanzare-cumparare a terenului in vederea construirii imobilului, contractul de constructie in care se stipuleaza pretul apartamentului si conditiile de achitare ( imobilul a fost construit cu credit de la Casa de economii, credit si ajutor a Corpului didactic, in calitate de creditor privilegiat , bunicii mei fiind cadre didactice), ratele avansate de Casa corpului didactic catre intreprinderea constructoare urmand a se recupera din salarii, procesul-verbal de receptie, inclusiv o declaratie a bunicilor mei prin care autorizeaza CCD sa achite ultima rata, reiese clar ca apartamentul a fost achitat integral. Un paragraf din contractul de constructie specifica explicit ca, in cazul neachitarii a 3 rate, creditorul privilegiat (CCD) isi rezerva dreptul de a pune apartamentul in vanzare, proprietarii fiind de acord cu aceasta clauza. De asemenea, toate actele depuse atesta faptul ca, din 1938 si pana in prezent apartamentul nu s-a instrainat si nici nu a fost grevat de sarcini,etc.
Intrebarile mele: ati mai intalnit astfel de situatii? Din practica dvs. juridica, cele 2 dovezi ca actele vechi din 1938 si 1946 nu mai exista in arhiva reprezinta evidente si nu impiedica inscrierea apartamentului in cartea funciara?
In eventualitatea unei noi respingeri a dosarului, probabil va trebui sa fac o actiune in constatare?
Multumesc pentru opinii/idei.
Cel mai recent răspuns: max_0617 , utilizator 11:25, 23 Septembrie 2009
Eu din cate stiu actele ar putea fi gasite la arhivele statului.
Ati spus ca Procesul-verbal de mostenire este mentionat in Certificatul de mostenitor al mamei dvs dupa bunica in 1974. Aflati unde au fost duse arhivele fostelor notariate de pana la 1989 si cereti o copie dupa dosarul care a stat la baza dezbaterii acestei succesiuni.Poate veti gasi cel putin o copie a acestui act.
Puteti solicita de asemeni la Primaria Capitalei istoric de numar postal si istoric judiciar al imobilului respectiv.Chiar daca nu veti gasi o copie a actului cautat , aceste acte va vor fi necesare in cazul unei actiuni in justitie.
Eu am avut o problema asemanatoare cu a dvs si am avut norocul sa gasesc pe fostul notar al sectorului nostru care are acum propriul cabinet si m-a putut indruma. Si am gasit la Arhivele Nationale acte mult mai vechi decat ale dvs.
Da, mi-ati dat o idee f. buna - sa solicit dosarul care a stat la baza succesiunii. M-am gandit si la depunerea unei cereri la Arhivele Nationale.
Multumesc mult! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in realizare a dreptului de proprietate .....ma incadrez ? Dana Dinu Dana Dinu Am urmatoarea situatie : Familia mea (bunica si bunicul) detine un imobil ( teren+constructie) inca din 1960 insa fara acte de proprietate. Terenul a fost ... (vezi toată discuția)
Unde se afla arhiva detinuta de circa financiara a raionului 23 august? asstef asstef Va rog sa ma ajutati sa gasasc locatia pentru circa financiara a Raionului 23 august, arhiva acesteia continand procesul verbal prin care se atesta calitatea ... (vezi toată discuția)
Acte doveditoare dariad dariad Am obtinut o copie certificata a Procesului verbal de improprietarire din 1946 a bunicului, de la Arhivele Nat. Serviciul Judetean, unde scrie cate iugare si ... (vezi toată discuția)