avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constatare consum de apa rece necontorizat (furt)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constatare consum de apa rece necontorizat (furt)

Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart factura de apa rece la toți cei patru consumatori care primesc apa rece din acest branșament (2 asociații de proprietari si 2 agenți economici). De comun acord s-a stabilit ca diferențele dintre cantitatea de AR facturata de ANB si suma citirilor contoarelor pasante (pozitive sau negative) se repartizează proporțional cu consumul citit pe contoare.
Analizând consumurile/citirile din ultimele 12 luni am observat că:
1. Deși in general volumul total de AR facturată de ApaNova este relativ constant, citirile contorului pasant de la cealaltă asociație de proprietari (scara 1) au scăzut luna de luna ajungând chiar la valori sub jumătatea consumului citit cu 4 – 5 luni înainte
2. Cu doar 2 excepții in ultimele 12 luni suma citirilor contoarelor pasante este mai mica decât suma facturată cu cu cifre semnificative (100 - 172 mc) indiferent daca citirea contoarelor a fost simultana cu citirea contorului din cămin sau nu.
În mod flagrant, in luna mai a.c. citirea contoarelor pasante s-a făcut la o zi după citirea contorului din cămin și totuși există o diferență in minus de 116,00 mc!!!!!
3. Comparând consumul de apa rece indicat de contoarul pasant al scării 1 cu consumul de apa rece pentru apa calda, măsurat de RADET, rezultă că –in ultimele 12 luni - consumul de apa rece reprezintă, in medie, sub 60%, in timp ce la celelalte scări ale blocului (sau din alte blocuri din zona) consumul de apa rece pentru apa calda menajera este cu 30-45% mai mic decât consumul de apa rece.
Concluzia mea este ca scara 1 a imaginat (si construit) un sistem care permite ca o parte din luna sa consume apa rece necontorizat, cantitatea respectivă fiind repartizata tuturor consumatorilor branșamentului.
Va solicit un sfat in privinta caii de urmat pentru rezolvarea acestei situații.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:19, 1 Iunie 2017
Suntem 4 consumatori fiecare cu contorul sau pasant. Trei dintre pasante sunt montate in subsolul asociatiei titulare de contract. Unul singur este in subsolul celeilalte asociatii. diferentele au ajuns si la 170 mc.
ynocentta a scris:

Normele in domeniu prevad obligatia legala ca sistemele de contorizare sa fie astfel instalate incat sa nu permita accesul tertilor

Care norme, unde se prevede cu exactitate acest lucru? Trebuie montat un gard cu sarma ghimpata sau construita o incinta asigurata cu 3 lacate impartite care se schimba lunar aleator intre proprietari?

@StRotaru, sa clarificam niste lucruri
1. De ce nu aveti acces la contorul scarii 1 decat in ziua citirii tuturor contoarelor, cine va impiedica si sub ce motiv?
2. Exista sau nu o intelegere scrisa intre asociatii si cei 2 agenti economici cu privire la modalitatea de citire si repartizare a apei si diferentelor de apa?
3. Cele 4 contoare pasante sunt de acelasi tip si aceeasi clasa de precizie cu contorul de bransament?

Agentii economici sunt consumatori individuali si trebuie tratati ca orice proprietar cu contor individual. Inteleg ca au contoarele montate in scara 2 si exista acces la ele, nu trebuie sa intrati in incinta agentului economic.
Comparati mere cu pere comparand consumul de apa rece cu cel de apa rece pentru apa calda !
Comparati consumul de apa rece sau calda relativ la nr de persoane prezent in condominiu timp de 1-2 luni consecutive.

Solutia ideala este ca scara 1 sa isi faca bransament separat si contract cu AN, cum insa costurile pot fi semnificative functie de distanta dintre contorul de bransament si in mod normal ar fi ca aceste costuri sa fie impartite in mod egal intre scari.

Nu ati mentionat pe nicaieri care este situatia in fapt dar parerea mea este ca cele doua asociatii sunt constituite pe cele 2 scari ale aceluiasi bloc, una fiind desprinsa din asociatia initiala. Este corect sau gresesc?

Solutia pentru clarificarea situatiei este montarea unui contor pasant de acelasi tip cu celelalte la "iesirea" spre scara 1 si ii chemati dvs pe cei de la scara la "citit". Bineinteles ca le bagati costurile contorului si ale montarii in sarcina lor.
Stimate moderator CYAN,
Raspunsuri:
1. Simplu: este subsolul altei asociatii de proprietari.
2,3 -Nu este relevant

[Comparati mere cu pere comparand consumul de apa rece cu cel de apa rece pentru apa calda !]
- nu compar consumurile ci raportul intre consumul de AR si AR pt ACM - acesta are relevanta!
-Situatia de fapt: un bransament cu 4 consumatori contorizati cu contoare pasante. Citirile se fac de catre persoane reprezentante ale celor 4, si se contrasemneaza. Pentru 3 dintre consumatori, evolutia consumului este coerenta, pentru al patrulea exista suspiciuni de frauda, coroborand cu faptul ca in 10 cazuri din ultimele 12 luni suma consumurilor citite este mai mica decat cea facturata de Apa Nova chiar daca citirea contoarelor pasante a avut loc la o data ulterioara citirii contorului de bransament.

-solutia finala data de DVS ar fi intradevar cea mai indicata, dar.....trebuie sa vrea si Grivei!! mai ales in conditiile in care APANOVA nu se amesteca in nici un fel in ce se intampla dincolo de caminul de bransament.

Va multumesc


;
Raspunsul "simplu" este cel mai simplu, este la mintea gainii ca este o alta asociatie dar intrebarea privea alt aspect si care are legatura cu intrebarea doi.

Citirile se fac de catre persoane reprezentante ale celor 4, si se contrasemneaza.


Ok, si?
In ce baza faceti citirile si repartizarea consumurilor? Sunteti administratorul si celorlalti, asociatia sc 1 si cei 2 agenti economici?

Din moment ce nu exista o intelegere scrisa cu privire la modalitatea de citire si repartizare a consumurilor de ce le repartizati dvs?? Faceti munca voluntara, va bateti cuie singur in talpa, sunteti platit suplimentar de ceilalti (aveti contract separat cu ei)?

Atata timp cat nu sunteti si administratorul celorlalti si nu exista un document scris nu exista temei legal in baza caruia sa le cititi si repartizati celorlati consumatori.

Puneti un dop lui Grivei daca nu se impotriveste mutarii contorului pasant.

In factura de la AN se precizeaza ca este vorba despre consumul pentru ambele asociatii (sc 1 +sc 2) sau sunt numai datele de identificare ale asociatiei dvs?

Eu sunt administratorul asociatiei (scarii) care este titularul contractului de furnizare cu ANB. La semnarea contractului ceilalti consumatori si-au exprimat acordul in scris.
Da, pe factura ANB sunt mentionate ambele asociatii(scari).

Alte discuții în legătură

Cred ca apa nova ne fura din greu ! aeg aeg Pe vremea cand s-a \\"contorizat\\" toata lumea, apa nova ne-a montat 1 contor pentru 2 scari de bloc, cele 2 scari fiind asociatii diferite. Ca urmare, scara ... (vezi toată discuția)
Conventie intre asociatii de proprietari goby goby Buna ziua! Suntem un bloc cu doua scari: sc 1 si sc 2. Fiecare scara avem personalitate juridica , constituiti in Asociatii de proprietari separat. Avem comun ... (vezi toată discuția)
Conflict intre doua asociatii pentru montarea unui apometru pasant la sc 1 goby goby Suntem doua asociatii de prop.cu personalitate juridica fiecare(sc1sisc2).Avem in comun doar caminul cu contorul general de apa rece. Datorita consumului ... (vezi toată discuția)