avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constatare consum de apa rece necontorizat (furt)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constatare consum de apa rece necontorizat (furt)

Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart factura de apa rece la toți cei patru consumatori care primesc apa rece din acest branșament (2 asociații de proprietari si 2 agenți economici). De comun acord s-a stabilit ca diferențele dintre cantitatea de AR facturata de ANB si suma citirilor contoarelor pasante (pozitive sau negative) se repartizează proporțional cu consumul citit pe contoare.
Analizând consumurile/citirile din ultimele 12 luni am observat că:
1. Deși in general volumul total de AR facturată de ApaNova este relativ constant, citirile contorului pasant de la cealaltă asociație de proprietari (scara 1) au scăzut luna de luna ajungând chiar la valori sub jumătatea consumului citit cu 4 – 5 luni înainte
2. Cu doar 2 excepții in ultimele 12 luni suma citirilor contoarelor pasante este mai mica decât suma facturată cu cu cifre semnificative (100 - 172 mc) indiferent daca citirea contoarelor a fost simultana cu citirea contorului din cămin sau nu.
În mod flagrant, in luna mai a.c. citirea contoarelor pasante s-a făcut la o zi după citirea contorului din cămin și totuși există o diferență in minus de 116,00 mc!!!!!
3. Comparând consumul de apa rece indicat de contoarul pasant al scării 1 cu consumul de apa rece pentru apa calda, măsurat de RADET, rezultă că –in ultimele 12 luni - consumul de apa rece reprezintă, in medie, sub 60%, in timp ce la celelalte scări ale blocului (sau din alte blocuri din zona) consumul de apa rece pentru apa calda menajera este cu 30-45% mai mic decât consumul de apa rece.
Concluzia mea este ca scara 1 a imaginat (si construit) un sistem care permite ca o parte din luna sa consume apa rece necontorizat, cantitatea respectivă fiind repartizata tuturor consumatorilor branșamentului.
Va solicit un sfat in privinta caii de urmat pentru rezolvarea acestei situații.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:19, 1 Iunie 2017
Stimate domn, asta am inteles, nu sunt chiar greu de cap, dar v-am intrebat si nu raspundeti in clar
1.exista sau nu o intelegere scrisa cu privire la modalitatea de citire si repartizare, pentru a le citi se intelege si accesul neingradit si nelimitat la contor.
2.primiti sau nu o suma de bani pentru serviciul de citire a contorului si repartizarea consumului si diferentelor?
Va rog sa raspundeti clar cu "da" sau "nu" si nu cu explicatii de ce da sau de ce nu.
Sunteti inginer de profesie, nu avocat, asa ca sa vorbim la obiect!;)
Daca raspunsul este negativ la intrebarea 2 este evident ca faceti munca voluntara si trebuie sa primiti felicitari din partea noastra si a proprietarilor de pe scara 1.
Vedeti dumneavoastra, tocmai din cauza lipsei unei astfel de intelegeri scrise nu va este permis accesul la contorul scarii 1 decat atunci cand "vrea" mushchii lor!
Ca si-au dat acordul sa fiti titularul de contract este una, sa isi dea acordul cu privire la modalitatea de citire si repartizare este alta.
Prin acordul dat pentru contract se intelege ca aveti si acces nelimitat si neingradit la toate contoarele care inregistreaza consum din contorul de bransament dar atata timp cat acest acord nu este scris explicit cei de la scara 1 fac ce vor.
Stiti cum ii obligati sa isi monteze contor de bransament separat de scara dvs? Este extrem de simplu!! Nu cu doape, legal!
Daca sunteti titularul contractului atunci impuneti regulile! :yes:
Ultima modificare: Joi, 1 Iunie 2017
cyan, moderator
Daca asociatia dvs. este titulara de contract, ce mai stati la discutie? Montati toti contorii in bransamentul principal care va fi incuiat de care as. prop. titulara de contract. Asociatia cealalta nu trebuie sa aiba contorul in subsol. Daca nu le convine, sa mearga frumusel sa-si intocmeasca contract propriu.

Si daca ziceti ca AN mentioneaza pe factura si cealalta asociatie, cum o mentioneaza, cu consum propriu? Cine citeste consumul acesteea, AN sau dvs. il comunicati?
Eu asa as face, functie de posibilitatile tehnice locale - as duce contorul intr-un loc unde asociatia careia ii livrati apa, sa nu aiba acces... Banuiesc ca de la bransament, apa intra in scara dvs, apoi in continuare, teava merge in cealalta scara. Incercati sa montati un contor in subsolul dvs., inainte de a trece in cealalta scara si faceti comparatii intre consumuri sau si mai bine, mutati contorul din scara vecina, la dvs. in subsol.
Asa cum s-a mai mentionat, contorii sa fie toti la fel cu contorul principal. Din cate stiu, un asemenea contor costa cam 700 lei. Sa le sigileze furnizorul.
Adam Grecu a scris:

Sa le sigileze furnizorul.


Furnizorul nu se baga dupa bransamentul lui.
Rezolvarea este simpla, si ati subliniat-o si dumneavoastra dar lui @StRotaru ii este teama de Grivei! Si nu inteleg de ce!!
Taiati-i dom'le coada (teava) lui Grivei si montati un pasant langa celelalte.
Ce motive are sa refuze? Singurul motiv este cel ca nu mai poate sa fure.
Dar aceasta problema trebuie rezolvata intre comitetele ex ale celor doua asociatii si nu de catre administrator.
Dvs nu puteti decat sa informati presedintele asociatiei si pe cei din comitet cu privire la cele constatate si cel mult le puteti indica ce trebuie sa se faca, este problema celor din comitet cum gestioneaza situatia.
Nu ne-ati spus un lucru, sunteti afectat de furaciunile celor de la sc 1 adica sunteti proprietar in blocul respectiv sau prestati doar serviciul de administrare?

Cand am scris ca Sa le sigileze furnizorul. - m-am gandit la posibilitatea ca asociatie care a pus contorul in subsolul propriu, sa mearga la furnizor, sa solicite incheierea unui contract de furnizare prin racord propriu apoi in mod sigur furnizorul sigileaza contorul. La asta m-am referit.
Eu daca as avea o asemenea situatie cam in acest fel as rezolva "cazul". Ceea ce faceti dvs. acolo - StRotaru - este o adevarata struto-camila si chiar nu stiu cum "vede" aceasta situatie furnizorul AN.
Cred ca presedintele dvs. trebuie sa mearga la furnizor, sa prezinte acolo intreaga situatie, (intocmiti un material scris) aratati/le necazul cu diferentele si solicitati in mod expres sa le furnizeze apa celor de la asociatia vecina printr-un racord propriu.
Cu astea spuse, cred ca deja am epuizat subiectul.
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cred ca apa nova ne fura din greu ! aeg aeg Pe vremea cand s-a \\"contorizat\\" toata lumea, apa nova ne-a montat 1 contor pentru 2 scari de bloc, cele 2 scari fiind asociatii diferite. Ca urmare, scara ... (vezi toată discuția)
Conventie intre asociatii de proprietari goby goby Buna ziua! Suntem un bloc cu doua scari: sc 1 si sc 2. Fiecare scara avem personalitate juridica , constituiti in Asociatii de proprietari separat. Avem comun ... (vezi toată discuția)
Conflict intre doua asociatii pentru montarea unui apometru pasant la sc 1 goby goby Suntem doua asociatii de prop.cu personalitate juridica fiecare(sc1sisc2).Avem in comun doar caminul cu contorul general de apa rece. Datorita consumului ... (vezi toată discuția)