avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vanzare teren
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vanzare teren

Avem o speta. O societate X a cumparat un teren de la o alta societate Y in baza unui contract de vanzare-cumparare care insa nu a fost intocmit in forma autentica si in baza unei facturi.Ulterior societatea Y este dizolvata si societatea X intra in faliment. Poate vinde lichidatorul terenul societatii X in aceste conditii?
Cel mai recent răspuns: M.Popa , utilizator 00:38, 24 Septembrie 2009
raspunsul este NU!
Art. 2. - (1) Terenurile situate în intravilan şi extravilan pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică/legea nr.54 din 2 martie 1998 privind circulaţia juridică a terenurilor

actele de instrainare incheiate in alta forma sunt nule

Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
Roxana Zbarnea, Avocat
Nerespectarea formei autentice la vanzarea de terenuri, atrage nulitatea absoluta a contractului.
X nu este prorietara terenului, deci lichidatorul nu il poate vinde.
Lichidatorul poate in acest stadiu sa obtina prin hotarare judecatoreasca titlu de proprietate asupra terenului? Mentionez ca societatea care a vandut a fost radiata, deci nu mai exista.
Prin instrainarea unui teren fara intocmirea actului in forma autentica nu se respecta forma ad valaditatem a actului juridic, fapt ce atrage nulitatea absoluta a acestuia iar efectul consta in faptul ca actul este desfiintat cu efect retroactiv si se apreciaza ca si cum partile nu ar fi incheiat acest act juridic.
Astfel, in sensul celor scrise mai sus, este destul de dificil ca instanta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare - cumparare, ..........ar fi o varianta sa se considere de catre instanta acel document drept un antecontract prin care Societatea Y a intentionat sa incheie cu Societatea X un act translativ de proprietate in privinta acelui teren, dar cum spuneam este destul de ambiguu.
Totusi este curios cum la dizolvarea si ulterior lichidarea societatii Y nu a fost luat in calcul acest teren care practic in lipsa unui contract valabil de vanzare - cumparare, nu iesise din patrimoniul societatii !!!


Cu respect,
M.Popa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mijloc fix ContSters98540 ContSters98540 In 1972 firmei la care lucrez i-a fost atribuit printr-un protocol de catre Ministerul Energiei Electrice un bloc de apartamente de nefamilisti, ca mijloc fix. ... (vezi toată discuția)
Mostenitori luciano72 luciano72 un act de vanzare cumparare facut de mana din care un cumparator este si martor si fara a fi prezent un notar ,este valabil? (vezi toată discuția)
Nulitate Magna-Charta Magna-Charta Buna seara! am si eu o nelamurire in legutura cu speta urmatoare: X a incheiat cu Y pe data de 12.03.2003 un act de vanzare-cumparare prin semnatura privata ... (vezi toată discuția)