Buna ziua.As dori sa stiu daca in timpul unui proces de punere sub interdictie a batranului cu care am facut CVC cu clauza de intretinere el mai poate sa ne actioneze in instanta pentru rezilierea contractului.In momentul de fata nu exista niciun act medical care sa dovedeasca o anumita boala mintala a acestuia, insa dovezi ar fi suficiente si tocmai de aceea ne-am gandit sa deschidem un astfel de proces.Multumesc
Daca persoana respectiva va fi pusa sub interdictie, atunci se va numi un tutore care il va reprezenta legal si ii va apara interesele intr-un eventual litigiu privind rezilerea CVC.
Colega Ramona v-a dat exact raspunsul, asa se va proceda dar, daca stiti ca un asemenea proces este posibil, aveti grija sa va strangeti probe.Rezolutiunea unui astfel de contract este posibila daca se dovedeste ca cel intretinut nu a primit intretinerea ce i se datoreaza, adica dvs. nu v-ati facut treaba, asa cum v-ati obligat prin contract.Daca nu poate dovedi asta, contractul nu se desfiinteaza, iar in cazul in care totusi se desfiinteaza pentru ca pur si simplu nu mai vrea el sa-i acordati dvs.intretinere, va fi obligat sa va plateasca tot ce ati cheltuit, tot ce ati platit si alte eventuale daune pentru timpul pierdut cu ingrijirea lui.
Daca persoana respectiva va fi pusa sub interdictie, atunci se va numi un tutore care il va reprezenta legal si ii va apara interesele intr-un eventual litigiu privind rezilerea CVC.
parerea mea este ca, in cazul in care creditorul solicita in instanta rezolutiunea contractului de intretinere din culpa debitorului si instanta ii admite actiunea, debitorul va fi obligat la restituirea bunului .
insa, creditorul nu va putea fi obligat de catre instanta la restituirea contravalorii intretinerii , primita in perioada cat contractul s-a executat .
acest contract are un caracter aleatoriu .
creditorul poate fi obligat sa restituie debitorului doar cheltuielile cu impozitele si primele de asigurare . ;)
insa, in cazul in care rezolutiunea intervine in baza consimtamantului partilor, instanta va proceda la desfiintarea contractului, obligand de aceasta data pe creditor sa restituie debitorului toate cheltuielile facute cu intretinerea sa . :stunned:
Sanctiunea , in cazul lipsei de discernamant , nu e , nicidecum rezolutiunea contractului de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager , ci nulitatea relativa (avem in vedere o incalcare a unei conditii de fond a actului juridic )
Iar lipsa discernamantului e supusa termenului de prescriptie de 3 ani .
Deci dreptul la actiune , in sensul material , nu cred sa se fi prescris.(actul poate fi desfiintat).
Iar lipsa discernamantului e atesatata ,in mod obligatoriu , de o expertiza pshiatrica.
Ce sanse am ?
bad_sonia
In urma cu 2 ani am cumparat un apartament cu clauza de intretinere. Anul acesta din cauza unor neintelegeri am ajuns sa desfacem acest contract cu mare ... (vezi toată discuția)