avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere - detalii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere - detalii

buna ziua

sunt novice in detalii prinvind contractul de munca si doresc sa ma ajutati

lucrez intr-un domeniu de retail cu aproximativ 500 de oameni si pe departamentul meu sunt 5 posturi din care directorul m-au anuntat ca vor ramane 3 si vor trebui 2 persoane fie sa se mute pe alt departament...fie "alta solutie - oferta"

sub nicio o forma i-am spus ca nu doresc sa ma mut sa fac altceva decat ce am facut eu, respectiv domeniul pe care am terminat facultatea pentru ca nu se mai regaseste in nici un alt departament

va pot oferi cateva detalii

1. CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCÃ (din 2007)
2. perioada: nedeterminată
3.

Alte clauze:

a) perioada de proba este de 30 zile calendaristice de la data inceperii activitatii.
b) perioada de preaviz , in cazul concedierii, este 20 de zile lucratoare conform Codului Muncii.
c) perioada de preaviz in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice, conform Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii;

Drepturi si obligaţii generale ale părţilor
1. Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi :

a) dreptul la salarizare pentru munca depusa ;
b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal ;
c) dreptul la concediu de odihna anual ;
d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament ;
e) dreptul la securitate si sanatate in munca ;
f) dreptul la formare profesionala, in conditiile actelor aditionale, precum si alte drepturi recunoscute in baza art. 39 pct. (1) din Legea nr. 53 /2003.

2. Salariatului ii revin , in principal , urmatoarele obligaţii :

a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
b) obligatia de a respecta disciplina muncii si regulile de comportament profesional stabilite in Regulamentul de Ordine Interioara;
c) obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu;
d) obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate;
e) obligatia de a respecta secretul de serviciu;
f) obligatia de a permite societatii prelucrarea datelor cu caracter personal in interesul desfasurarii activitatii societatii conform Legii 677/2001.

3.Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi :

a) sa stabileasca organizarea si functionarea societatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
d) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu ;
e) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile corespunzatoare potrivit legii, Regulamentului Intern .


Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca din contractul colectiv de munca si din lege ;
b) sa asigure permanent conditii tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa informeze salariatul asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
d) sa elibereze, la cerere toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
e) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatului, conform prevederilor Legii 677/2001.



Dispozitii finale

Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii cu modificari ulterioare si ale contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/national, inregistrat sub nr. ......../......... la Directia generala de munca si solidaritate sociala, a judetului/municipiului ................./Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Orice modificare privind clauzele contractuale in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, conform dispozitiilor legale.


12.Conflictele in legatura cu incheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau incetarea prezentului contract individual de munca sunt solutionate de instanta judecatoreasca competenta material si teritorial, potrivit legii.


de asemenea fiind primul meu job nu prea am stiu cum se procedeaza si NU mi s-a dat nici o copie a contractului de munca..

am facut rost de aceasta copie prin alte ..mijloace


va rog cine poate sa ma elucideze si sa-mi dea sfaturi si sa nu cad in capcana angajatorului

nu doresc sub nicio forma sa schimb functia in cadrul firmei

am dreptul la salarii compensatorii?! somaj?! in contextul in care concedierea nu are loc din vina angajatului

multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
ciprian_br, utilizator
Cel mai recent răspuns: ciprian_br , utilizator 23:44, 26 Septembrie 2009
Data post: Miercuri, 23 Septembrie 2009, 13:57 - utilizator SMEAGULL
1. 4. Fara acordul dvs., functia nu va poate fi schimbata, deci nu puteti fi mutat in cadrul altui departament, cu alta functie.
Se poate insa sa fiti mutat in alt departament, cu aceeasi functie (se poate legal, dvs. stiti mai bine daca este posibil practic)


2. Paragraf CCM - In cazurile in care salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o formas de recalificare, conducerea unitatii le va comunica in scris termenul de preaviz in conditiile prevazute in prezentul CCM Tot acest CCM prevede ca la incetarea CIM din motive ce nu tin de salariat angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin 2 salarii, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Sunt in aceeasi situatie ca si persoana care a deschis subiectul. Intrebarea mea este: Daca mi se ofera alt post in aceasta firma (salar bineinteles mai mic, munca de jos) si refuz, angajatorul are dreptul sa imi desfaca CIM? Sau pot face ceva sa nu intru in incidenta acestui paragraf din CCM? Este legal acest paragraf sau intra in contradictie cu CCM national? (ma refer ca ar putea fi o clauza abuziva).
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
lauricafl, utilizator
smeagull a scris:

contract sa aiba in partea dreapta sus stampila ITM-ului, cu un numar si o data (data la care v-ati angajat).


termenul de inregistrare la ITM a unui contract, este de 20 de zile, deci data celor de la ITM nu trebuie sa coincida cu data angajarii.
@lauricafl

sfatul meu citat de dvs (4.) se aplica doar utilizatorului initial, in conditiile concrete descrise de el. din ce spuneti dvs., nu imi este clar ca cele doua situatii sunt identice. cred ca afirmatia mea nu este valabila in cazul dvs.

Paragraful din CCM pe care l-ati reprodus se aplica in cazul in care conducerea decide desfiintarea postului ocupat de un angajat (sa zicem de dvs.). Practic, se intampla asa:
1. din motive economice, de organizare a muncii, etc., postul pe care il ocupati dvs. se desfiinteaza (de obicei, firma nu mai are nevoie de el, sau bani sa il plateasca, pe el, pe post.)
2. sunteti anuntat ca postu dvs. urmeaza a se desfiinta, si ar urma sa fiti concediat de la 1 nov, sa zicem
3. pentru ca firma, desi desfiinteaza postul dvs., nu vrea sa va concedieze neaparat, si are nevoie de oameni in alte domenii, va propune/ofera un alt post pe care il are liber, si de care are nevoie
(sa zicem ca dvs. sunteti contabil, la inceput, se desfiinteaza postul de contabila, insa este liber un post de paznic - singurul post liber in unitate. ei bine, firma va ofera spre angajare acest post.)
Noul post poate avea salariul mai mic, alt program de lucru, si multe alte dezavantaje.
Sa ne intelegem: art. din CCM obliga firma - in cazul desfiintarii postului - sa va ofere un alt post, daca exista, dar nu va obliga pe dvs. sa il acceptati.
Este o oferta, nu o modificare unilaterala a cim.
Astfel, daca dvs. acceptati acest post, se va semna un act aditional la contractul dvs. de munca, (sau poate un nou contract) cu noile date.
Daca dvs. nu acceptati acest post, concedierea din postul desfiintat (de contabil, in exemplul de mai sus), isi urmeaza cursul: preaviz, decizie de concediere si salariu compensator: 1,2, 3, cate sunt trecute in CCM, plus salariu la zi, plus plata concediului de odihna neefectuat.

Totusi, ce nu stiu in cazul dvs. este daca intr-adevar este vorba de desfiintarea postului, sau doar de presiuni ale unui patron care nu vrea sa desfiinteze postul, ci doar va santajeaza sa acceptati un salariu mai mic.

Paragraful din CCM indicat de dvs. nu este abuziv, si nici ilegal.

@ciprian_br
In privinta ofertei de salarii contra demisie:
eu as analiza-o asa:
1. care sunt sansele sa imi gasesc un alt loc de munca, in cat timp?
In functie de asta, as cere cu tupeu nr. de salarii egale cu lunile in care nu voi lucra; n-asa avea ins atupeu sa cer mai mult de 10 salarii, ca nu cred ca imi da cineva.
Insa, din punct de vedere al firmei, daca va dati demisia pe 3 salarii, ei scapa extrem de ieftin.
2. indeplinesc celelalte conditii de somaj? (am stagiu de cotizare?)
ei, atunci si mai greu m-as lasa convins, pentru ca renunt la somajul care, in zilele noastre, nu-i de ici, de colo.
(in functie de cat de cooperant este angajatorul dvs., exista o solutie prin care si el scapa de dvs., si dvs. primiti somaj, dar se poate aplica numai daca si el, si dvs. sunteti dispusi la negociere si mici concesii - anuntati-ma daca sunteti interesat;) )

In privinta ofertei sa va mutati la un alt departament, depinde de dvs.
Pana nu va fac oferta in cadrul notificarii de desfiintare de post, n-au ce sa va faca daca o refuzati sau daca nu raspundeti in deadline-urile acestea "psihologice"
Cred ca astmosfera este nashpa. Asa este intotdeauna in cazurile astea, si trebuie sa aveti rabdare, si nervi pentru ce e mai rau.

Despre vanatoarea disciplinara, probabil ca se va intampla. Cred ca este solutia cea mai simpla sa scape de dvs. (fara compensatorii, fara somaj, fara p[reaviz), daca exita chioar ssi umbre de abateri disciplinare, daca respecta intocmai procedura de cercetare disciplinara (e greu de respectat).
Nu stiu ce sa zic de anuntatul ITM - strict juridic, eu zic ca n-are nici o valoare.
Daca ar avea, toate loazele indisciplinate (betivi, lenesi, absenti de la program cu lunile, hotii si sabotorii), ar putea sa scape de concediere doar anuntand la ITM ca sunt persecutati inainte de a fura motorina de la firma...
Pe de alta parte, o astfel de siszare nu are cum sa va faca rau in mod direct.
Indirect, este clar ca adusul ITM-ului pe cap (in perioada in care ITM este pus pe amenzi) la angajator, nu va va aduce felicitari din partea acestuia...
Daca lucrurile o iau pe acesat panta, a concedierii disciplinare, anuntati-ne si vedem ce-i de facut.
Eu mai zic ca, si daca vi se fac referate, inca mai puteti negocia o demisie contra cost, pentru ca pna in ultima clipa a cercetarii disciplinare, tot mai sigura este pentru angajator o demisie decat o decizie de concediere disciplinara (si aia inflorita). Asta merge numai daca firma are minime cunostiinte despre legislatia muncii.

Despre relocare:
In legislatia romaneasca nu exista conceptul de "relocare" - asta e un englezism de multinationala care poate include urmatoarele variante: 1. delegarea dvs., 2. detasarea sau 3. schimbarea locului de munca din contract.
3. - numai cu acordul dvs.
1. - fara acordul dvs, pentru maxim 60 de zile.
2. - fara acordul dvs., pentru maxim 6 luni
1,2, - trebuie sa vi se platesca diurna, trnasport, cazare, etc.
deci nici relocare nu se poate face legal chiar asa de usor.

Numai bine, si anuntati-ma daca vreti sa plecati in somaj, si aveti cu cine coopera.


Deci, situatia e asa: Din 5 oameni in compartiment se doresc, conform unei noi organigrame sa ramana 4. Nu se desfiinteaza postul, doar se restructureaza unul din ele. In aceste conditii Paragraful CCM - In cazurile in care salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o formas de recalificare, conducerea unitatii le va comunica in scris termenul de preaviz in conditiile prevazute in prezentul CCM este sau nu in cauza. Adica daca nu accept sa merg pe alt post cu alt salar pot sa imi desfaca CIM-ul? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
lauricafl, utilizator
Aha!
Intrebari:
1. Eu zic ca, in acest caz, se desfiinteaza un post. Ca doar n-ai cum sa-l restructurezi altfel, si este sigur ca el nu mai exista pe organigrama.
2. De unde stiti ca cel care dispare este tocmai postul dvs? Ati primit ceva scris? Verbal?
3. De unde stiti despre noua organigrama?
4. In ce fel vi s-a oferit alt post? In scris? Daca da, ce continut avea oferta?

Alte discuții în legătură

Demisie cu preaviz sau nu!!! Cosmino Cosmino Companie:multinationala Domeniu:caen 9200-Jocuri de noroc;capital 100% privat; M-am angajat in mai 2008 pe postul de \"Atendant\" operator sala,apoi in ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - desfiintare post valir2013 valir2013 Buna seara, as dori si eu sa stiu care este legea actuala privitoare la codul muncii. La actualul loc de munca ne a fost trimis un e mail cu o noua organigrama ... (vezi toată discuția)
Diminuare salariu prin restructurare post/ valabilitate ccm elagrosu elagrosu Buna seara, Am mare nevoie de sfatul specialistilor de pe acest forum , specialisti carora le multumesc pentru anterioarele raspunsuri pe care le-am primit si ... (vezi toată discuția)