avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Variante optime partaj pentru apartament Prima Casa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Variante optime partaj pentru apartament Prima Casa

Dragi colegi de forum, va salut!

As avea nevoie de expertiza dumneavoastra intr-o problema pe care urmeaza sa o solutionez intr-o varianta sau alta, depinzand si de sfaturile pe care le voi primi .

Problema se pune in felul urmator:
- apartament cumparat prin Prima Casa in mai 2015, credit pe numele fostei sotii.
- divort in octombrie 2016
- fosta sotie doreste sa imi "doneze" (nu stiu daca acesta este termenul legal corect dar practic nu are nici o pretentie asupra apartamentului) si sa preiau eu creditul.
- fosta sotie a facut cerere la banca pentru mutarea creditului, sunt eligibil insa trebuie sa facem partajul.

Intrebarea mea este: cum trebuie sa facem partajul pentru ca costurile sa fie minime (avand in vedere ca nu e multa bataie de cap si am ajuns la un acord) dar in acelasi timp urmarind procedura legala si sa evitam orice bataie de cap pe viitor?

Din ce am mai studiat, solutiile sunt urmatoarele:
1) la notarul public -> caz in care platim onorariu notar + taxa de timbru de 3%
2) la notarul public cu act de mediere incheiat la mediator -> caz in care platim onorariu mediator, onorariu notar + taxa de timbru de 1.5% (dar teoretic onorariul mediatorului ar trebui oricum sa fie mai putin de 1.5% din valoarea notariala a bunurilor partajate).

Este corect ceea ce am expus mai sus? Este vreo modalitate de atacare a acestui partaj in viitor, in cazul in care fosta sotie se razgandeste spre exemplu?
Care este procedura de lucru?

Ultima modificare: Miercuri, 31 Mai 2017
EdgeGL, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:04, 31 Mai 2017
Nu aveti taxa de timbru la notar.. ci doar onorariu calculat la valoarea imobilului, ce-i drept.. cautati la mai multi notari, ca onorariile difera.
Daca va intelegeti, meditorul il platiti degeaba. Daca va hotarati sa apelati la mediator, acordul se depune in instanta, acolo e valibil 1.5% taxa de timbru plus onorariu mediator.

ASpelati la notar, dupa ce luati acordul bancii de principiu pt credit si partaj.
Daca se razgandeste apoi, e problema ei, nu are ce face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj anieladaria anieladaria Am divortat de sotie acum 8 luni prin decizie de comun acord; eu am plecat in chirie, ea a ramas in apartament cu toate bunurile, eu platesc pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Partaj fara avocati Ivan Delia Ivan Delia As dori sa stiu daca in urma procesului de divort putem face un partaj fara avocati. Mentionez ca am achizitionat un apartament cu credit bancar pe care am dat ... (vezi toată discuția)
Partaj in cazul unui divort ContSters256771 ContSters256771 Ma puteti ajuta si pe mine sa identific o modalitate cat mai economica de a face partaj in urma unui divort? Nu doresc sa platesc statului vreun impozit pt ... (vezi toată discuția)