avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - sot al defunctei cu pierderi de memorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - sot al defunctei cu pierderi de memorie

Va relatez urmatoarea situatie: unul din parintii soacrei mele a decedat respectiv mama dansei. Tatal care este in varsta de 89 ani are pierderi de memorie si este suspect de alzheimer. In mod firesc trebuie facuta succesiunea, soacra mea fiind unicul copil si mostenitor al defunctei respectiv al tatalui cu probleme de memorie.
Cum trebuie procedat in cazul acesta.
Masa succesorala este formata din:
- casa cu anexe si terenul aferent - apx 1000 mp (curti constructii);
- 2 conturi la CEC cu titular fiind defuncta si clauza fiind tatal soacrei mele; suma din cele 2 conturi este derizorie ...

Am incercat sa merg si la un notar sa intreb insa m-a pus sa revin in alta zi intrucat era foarte ocupat ...

Cum trebuie sa procedeze soacra mea sa poata face succesiunea intr-un mod legal si sa poata sa scoata banii din cele 2 conturi ale mamei sale?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Mai 2017
ionut.tanase, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 00:25, 6 Iunie 2017
Soacra dvs nu este unic moștenitor ci dansa vine în concurs cu tatăl sau. Întrucât dansul suferă de Alzheimer va trebui numit un tutore pt dansul și abia apoi se va putea dezbate succesiunea.
Soacra dvs nu va putea scoate toți banii din Bancă, deoarece trebuie să-i împartă în cotă parte cu tatăl ei.
De asemenea apreciați greșit ca este moștenitoare și a tatălui ei. Omul cât trăiește nu are moștenitori, urmașii devin moștenitori abia după decesul lui.
Ar trebui sa aiba rabdare sa decedeze si taica-sau si sa ii mosteneasca pe amandoi.
Oricum ziceti ca in conturi cam bate vantul , iar in ce priveste casa, banuiesc ca nu vrea sa isi ia partea cat traieste taica-sau.
@roxanel: aveti perfecta dreptate ... exprimarea mea a fost deficitara. cand am spus unic mostenitor m-am referit la faptul ca este unicul copil al parintilor ei; nu am avut intentia sa il "scot" de la mostenire pe tatal dansei...
Legat de Alzheimer ... este doar o supozitie intrucat are pierderi de memorie; nu este dovedit clinic de un doctor sau o autoritate medicala.
In ceea ce priveste tutorele ... cine poate fi si ce drepturi si atributii are?
PS: este oarecum ciudat sa ai nevoie de un tutore cand singurul copil ingrijeste de tatal batran si bolnav. ...

@Dapix:si cum poate scoate banii din banca atata vreme cat tatal este clauza a titularului decedat? Daca e nevoie de un certificat de mostenitor ... cum poate fi obtinut?
Inca odata ... vis-a-vis de calitatea de mostenitor: m-am referit la faptul ca este singurul copil adica nu mai are alti frati care pot participa la succesiune; Este evident ca succesiunea se face intre urmasii supravietuitori respectiv soacra mea si tatal dansei.
De acord cu afirmatia dvs, citez: "Omul cât trăiește nu are moștenitori, urmașii devin moștenitori abia după decesul lui"

gi-jane2: nu se doreste decesul tatalui soacrei mele ci doar punerea in ordine a actelor; in ceea ce il priveste pe batran ne rugam la Dumnezeu sa ii dea zile multe si sanatoase; ne dorim cu totii sa fie sanatos si sa traiasca multi ani de acum incolo;
In ceea ce priveste valoarea banilor din conturi ar fi vorba de cateva sute de lei ... sa zicem zeci ... deci nu foarte mult insa nici neglijabil; Ideea e ca nu stie cum sa demareze tot ceea ce presupune revendicarea acestora de la CEC. Cineva o sfatuise sa mearga la notar sa obtina un certificat de mostenitor si in baza acestuia soacra mea sa scoata banii de la CEC intrucat ... inevital ... va fi nevoie de ei cand batranul va parasi aceasta lume.
Legat de casa ... ca este acum sau dupa decesul tatalui dansei... este evident ca tot pe numele soacrei mele va fi casa si terenul aferent in cele din urma. Cel mai bine ar fi sa se intample toate aceste acum pentru a usura actiunile ulterioare si anume tot ce tine de acte si proceduri. Intr-un final tot pe numele soacrei mele vor fi asa ca ... mai bine acum daca tot s-a intamplat sa se duca mama dansei prima ....
Este evident ca batranul va locui pana la finalul vietii in casa dumnealui fara sa ii fie perturbata in niciun fel viata...
Inca odata ... este vorba doar de punerea in ordine a actelor. Nu exista niciun interes ascuns sau obscur.

ionut.tanase a scris:

Inca odata ... este vorba doar de punerea in ordine a actelor. Nu exista niciun interes ascuns sau obscur.

Ați interpretat eronat răspunsurile, și din acest motiv nu ați înțeles nimic.
Nu a acuzat nimeni pe nimeni de interese ascunse și obscure.
Vi sa explicat doar cum prevede legislația în vigoare, nu și-a dat nimeni cu păreri personale.
Vă doriți să fiți ajutați juridic conform legilor în vigoare, sau v-ar place să fiți mințiți frumos`?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile sotiei cand sotul defunct este singur la parinti dar mama plui este propritara casei ContSters112476 ContSters112476 As dori sa stiu care sunt drepturile mele si ale copilului nostru in cazul in care sotul decedeaza. Motivele sunt urmatoarele: el este unicul fiu ,tatal lui a ... (vezi toată discuția)
Bună seara!doresc și eu o lămurire,la următoarea situatie ... Krystinabaltaretu Krystinabaltaretu Bună seara!Doresc și eu o lămurire,la următoarea situatie dacă se poate. Din prima căsătorie a socrului meu a rezultat sotul meu(unicul fiu).La vârsta ... (vezi toată discuția)
Succesiune DragosLazar DragosLazar Am testamente particulare facute de doi batrani (care nu au avut copii ) Domnul mi-a lasat jumatate din apartament si o suma de bani iar doamna mi-a lasat ... (vezi toată discuția)