avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Numele copilului minor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Numele copilului minor

Bună ziua, ce nume de familie va purta copilul meu ? Situația este urmatoarea:
Am nascut în Danemarca, fiind divorțată de fostul soț ( divorț în dk) copilul este cu actualul partener..vreau sa vin în românia sa i facem certificat de naștere romanesc și pașaport copilului. ( în certificatul danez este numele tatălui copilului).. eu nu am înregistrat încă actul de divorț în romania, ( în dk sunt divorțată, în romania nu) .. ma interesează ce nume va purta copilul? Cel din certificatul danez? Sau se ia în considerare ca eu port încă numele fostului soț?mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:47, 31 Mai 2017
In urma divortului ati revenit la numele de fata, sau ati ramas pe numele ex-ului? Depinde si de perioada in care ati divortat. Cand a fost conceput copilul inca erati in divort, ori erati deja divortata dar nu v-ati schimbat buletinul? Daca in sentinta scrie ca trebuia sa reveniti la numele de fata, va trebui sa solicitati recunoasterea divortului in Romania, sa va schimbati actele pe numele de fata, dupa care sa solicitati rectificarea actului de nastere a copilului(unde dvs. sa fiti trecuta cu numele dvs. de fata)iar mai apoi transcrierea sau inscrierea certificatului copilului la autoritatile romane. Banuiesc ca in certificatul de nastere al copilului acum sunteti trecuta cu numele fostului sot. Asta e! V-ati complicat. Art. 412 din Codul Civil :
Timpul legal al concepţiunii
(1) Intervalul de timp cuprins între a trei suta şi a o sută optzecea zi dinaintea naşterii copilului este timpul legal al concepţiunii. El se calculează zi cu zi.
Daca se dovedeste ca ati conceput copilul in timpul casatoriei riscati ca certif.de nastere al copilului sa nu fie transcris si sa fiti trimisa la aut. din Danemarca pentru a va trece ca tata pe fostul sot. Sunt de parere sa mergeti la ambasada unde sa solicitati inscrierea. Va asigur ca va va fii mai usor. De regula cei de la primarii sunt ceva mai vigilenti. Sa ne scrieti.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Mai 2017
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil nerecunoscut de tatal biologic nascut dupa divort Ceresela Ceresela Copil nascut in Italia in luna iunie nerecunoscut de fostul sot dupa divort in luna martie,cum fac sa ii inscriu certificatul de nastere in romania?Fostul sot ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a fi recunoscut ca tata sicall sicall Am divortat de sotie, dar m-a anuntat ca este insarcinata. Imi recunosc inca de acum din timpul sarcinii paternitatea, insa sunt amenintat de fosta sotie ca e ... (vezi toată discuția)
Sunt curios -paternitate copil nascut in casatorie mihaistanila mihaistanila sunt in concubinaj cu o fata casatorita si este insarcinata daca pastreaza copilu pot sa il trec pe numele meu ? (vezi toată discuția)