avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul de a fi recunoscut ca tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul de a fi recunoscut ca tata

Am divortat de sotie, dar m-a anuntat ca este insarcinata. Imi recunosc inca de acum din timpul sarcinii paternitatea, insa sunt amenintat de fosta sotie ca e posibil sa nu-mi permita sa fiu mentionat ca tata in actul de nastere al copilului si ca atare sa nu am nici un drept in viitorul acestuia. Este posibil? Ce actiune pot face eu la momentul cand se va naste copilul?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:42, 4 Decembrie 2017
fiind copil conceput in timpul casatoriei se prezuma a fi copilul dvs. veti face recunoasterea paternitatii prin actiune in instanta cu mentionarea numelui dvs in certificatul de nastere
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Indiferent ca vrea sau nu mama copilului, el tot al dumneavoastra este si in acte va fi trecut numele dumneavoastra la rubrica tata.
Mergeti la maternitate cand naste si recunoasteti minorul. Nu are ce sa va faca.
Daca nu stiti unde naste atunci dupa nastere o chemati in instanta si o oblgati sa va recunoasta ca tata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti nimic de facut, dupa ce naste, cand se va duce sa il inregistreze, conceptia fiind in timpul casatoriei, veti fi trecut automat ca tata in certificat.
Art. 412

Timpul legal al concepţiunii

(1) Intervalul de timp cuprins între a trei suta şi a o sută optzecea zi dinaintea naşterii copilului este timpul legal al concepţiunii. El se calculează zi cu zi.

(2) Prin mijloace de probă ştiinţifice se poate face dovada concepţiunii copilului într-o anumită perioadă din intervalul de timp prevăzut la alin. (1) sau chiar în afara acestui interval.
Daca se intampla altfel si reuseste sa intregistreze copilul fara tata, puteti sa mergeti la starea civila cu certificatul sau hotararea de divort sa anuleze certificatul si sa emita actul corect. Nu vor sa faca asta, va vor da un raspuns scris si va trebui sa ii actionati in instanta .

Se poate si ca femeia sa se casatoreasca in timpul asta si atunci, copilul va fi inregistrat pe numele sotului mamei, iar in acest caz va trebui sa tagaduiti paternitatea sotului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt curios -paternitate copil nascut in casatorie mihaistanila mihaistanila sunt in concubinaj cu o fata casatorita si este insarcinata daca pastreaza copilu pot sa il trec pe numele meu ? (vezi toată discuția)
Divortul si inregistrarea certificatului de nastere al copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu prietena mea este casatorita cu altcineva ,acum este insarcinata , intrebarea mea este ,care sunt sansele ca, copilul sa fie trecut pe numele meu , ea acum 2 ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere alinaionascu alinaionascu buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul ... (vezi toată discuția)