avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie forțată sau \"viață grea\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie forțată sau "viață grea"

Bună ziua,
Lucrez la inginer ( nu am nici un fel de atribuții de conducere, șef de echipă etc ) la o firmă din România ( prezentă în mai multe orașe din țară cu secții de producție diverse piese ). La această firmă lucrez de aprozimativ 6 ani, ca angajat direct, începând cu 2011, contract pe perioadă nedeterminată.

De 2-3 ani încoace am intrat într-un oarecare conflict cu șeful meu direct, în sensul că eforturile mele nu sunt recunoscute, oricât de mult m-aș strădui - rezultatul fiind că în ultimii 3 ani nu am primit nici un fel de mărire salarială pe motiv că nu mă ridic la standardele necesare. Ok, asta e..

Acum 2 luni mi-au comunicat ( șeful meu direct + șeful de departament ), precum că din cauza mea, a apărut o întârziere de o săptămână la livrarea către client a proiectului în care eram implicat ( eu am făcut ceva greșit și nu am livrat la timp partea mea ) dar și slaba planificare a șefului direct = asta ei nu ar recunoaște..

Atunci m-au întrebat ce facem în continuare.. Poate că am greșit, dar le-am spus că îmi caut de lucru ( adevărul e că am stat prea mult la această firmă și sunt sătul de ei, atitutdinea lor.. ) și voi căuta să plec din firmă.

Între timp am fost scos de pe acel proiect ( ar exista un email de la șeful proiectului care cere expres scoaterea mea de pe proiect ca neconform.. ), eu am mers în continuare la lucru, am primit puține sarcini de făcut și de nivel destul de scăzut. Le-am făcut, nu am avut nimic de comentat.

Au trecut 2 luni de atunci, am fost pe la mai multe interviuri, încă nu am găsit ce caut..

Azi fost din nou chemat la o discuție în care mi s-a cerut demisia sau să le dau un termen, gen "data de 15 iulie anul curent", de la care eu să îmi dau demisia indiferent dacă îmi găsesc altceva în altă parte sau nu. Temerea lor ar fi că, citez, "ajungem în decembrie și tu tot n-ai plecat".

Zilele viitoare voi avea din nou ședință cu ei în care trebuie să le comunic care este data la care îmi voi da demisia.

Alternativele oferite de ei ar fi:
1. îmi dau demisia - "îți pun foaia cu demisia în față și ai 2 minute să o semnezi"
2. să schimb departamentul din cadrul firmei, prin participarea la interviuri cu șefi ai acelor departamente. încerc să merg pe această cale, dar nu se realizează imediat - depinde ce posturi sunt libere, să aranjez discuția / interviul.
3. să mă pună într-un alt post cu sarcini de nivel slab încadrat cu jumătate din salariul de acum

Dacă nici una din variantele de mai sus nu funcționează am fost amenințat că voi avea o viață grea, că mi se vor da sarcini "corespunzătoare nivelului meu - poziție, salariu de încadrare" astfel încât să fiu forțat să plec

Eu îmi doresc să plec de la aceasă firmă mai tare decât își doresc ei să scape de mine.

Bănuiesc că la întâlnirea cu ei, zilele viitoare, m-ar putea pune să semenz ceva angajament că până în data de "15 iulie eu îmi dau demisia " sau ceva de genul ăsta.
Un asemenea angajament nu aș dori să semnez, evident.

Problema e că am auzit recent e o situație "ciudată" în care s-a falsificat semnătura unui coleg:
proaspăt absolvent de facultate, din ceva greșeală a departamentului de HR a fost încadrat cu un salariu mai mare decât era prevăzut.. "Soluția" lor a fost să se facă o foaie, cu semnătura lui. făcută de ei, în care spune că este de acord cu salariul mai mic. El semnase, în cadrul firmei, ceva hârtii oficiale înainte de momentul descris mai sus ( a fost angajat de probă, ca student, part time .. )

Sindicat în firmă nu există, deoarece au avut grijă să existe reprenzentanți ai salariaților - mai ușor de manipulat..
Pt fiecare secție de producție din fiecare oraș unde e prezentă firma există un asemenea reprezentant al angajaților. Ultimele alegeri pt repr angajaților, au fost șmenuite ca să iasă cine trebuie = o persoană care în ultimii 2-3 ani a dovedit că nu a făcut nimic pt angajați..

Ce pot face eu mai departe ?
Ultima modificare: Miercuri, 31 Mai 2017
adrianfltm, utilizator
Cel mai recent răspuns: Development Training Consulting SRL , Consilier juridic 11:55, 1 Iunie 2017
Pana reusiti sa va gasiti un loc de munca as cum doriti, faceti-le dvs viata grea.
Indepliniti-va corespunzator obligatiile de angajat, sarcinile de serviciu primite, respectati prevederile regulamentului intern, solicitati-le documente din dosarul personal, evaluarile anulare sa vedeti calificativele primite si eventual sa le contestati.
Daca considerati ca sunteti discriminat sesizati ITM, trimiteti-le controale pe cap de fiecare data cand considerati ca angajatorul abuzeaza, strangeti probe impotriva lor, inregistrati-i cu telefonul (inregistrarile pot fi luate in considerare chiar daca au fost facute fara acordul lor).
Nu va pot micsora salariul fara acord, nu puteti si sanctionat fara o cercetare disciplinara prealabila.
cyan a scris:

... (inregistrarile pot fi luate in considerare chiar daca au fost facute fara acordul lor).
Nu va pot micsora salariul fara acord, nu puteti si sanctionat fara o cercetare disciplinara prealabila.


Inregistarile nu au nicio valoare juridica , daca nu sunt efectuate in conditiile mentionate in legislatie.

Conform art. 74 din Codul civil, sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vieţii private:
....
b) interceptarea fără drept a unei convorbiri private, săvârşită prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, în cunoştinţă de cauză, a unei asemenea interceptări;
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;
....

Avertismentul se poate aplica si fara cercetare disciplinara.
Aveti dreptate in privinta avertismentului insa in cazul inregistrarilor chiar daca legea prevede ce ati precizat acestea pot fi luate in considerare daca conduc la aflarea adevarului si sunt prezentate neprelucrate pe suportul informatic original, de exemplu pe cardul de memorie al telefonului. Depinde de magistrat cum interpreteaza scopul inregistrarii facute fara acordul persoanei. Daca inregistrarea este facuta in scop de aparare si nu de santaj parerea mea este ca un judecator poate admite o astfel de proba. Dar asa cum am spus, depinde de judecator, procuror, etc.. In cazul pe care il cunosc inregistrarea (fara acord) a fost cea care a facut diferenta, martorul a recunoscut ca inregistrarea este veridica si si-a schimbat declaratia.
Inregistrarile facute la serviciu ( cand ai comunicari oficiale cu sefii, nu in baie, la masa sub birou) nu sunt considerate ca facand parte din viata privata. Aceste informatii nu le folosesti in scop strict judiciar ci pot fi folosite ca probe in cazul reclamatiei catre ITM-Inspectia muncii dar pot fi folosite si intr-un proces, nu ca probe exclusive ci ca mijloace de a sustine alte probe.

Conform legislatiei din domeniul muncii: in cazul in care un salariat sau angajatorul trateaza intr-un mod disproportionat alt salariat, se creeaza o situatie discriminatorie---demonstrand ca dvs va faceti treaba, va respectati termenele, aveti acelasi rezultate ca si colegii dvs dar aveti un alt tratament, poate fi interpretat ca fiind discriminare/hartuire. Trebie sa va sustineti cele afirmate si cu prope concrete ptr ca altfel se poate spune ca este vorba de o perceptie defortmata a dvs.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate considera ca si proba in instanta inregistrarile audio intr-un litigiu de munca? Harko Harko Mi-am inregistrat sefa in repetate randuri cum ma insulta in fata colegilor deoarece eu refuz sa imi dau demisia, si ma acuza fara motiv de niste greseli pe ... (vezi toată discuția)
Incalcarea fisei postului de catre angajator avoovi avoovi Sunt angajat de cativa ani la o mare firma comerciala romaneasca care pretinde ca este serioasa. In fisa postului sunt mentionate foarte clar atributiile ... (vezi toată discuția)
Procedura demisie....e legal ca o demisie semnata din 4.9 sa ... Ghio86 Ghio86 Procedura demisie....E legal ca o demisie semnata din 4.9 sa fie înregistrată pe 20.9?? (vezi toată discuția)