avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Risca inchisoarea?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Risca inchisoarea?

Buna ziua,
Parintii mei au un caine de curte (acestia locuiesc in mediul rural), caine care este lasat dezlegat noaptea (ca mai toti cainii de pe acolo) si care dimineata la ora 7.30 a scapat din curte si impreuna cu alti 3 caini ai unor vecini au muscat destul de rau o batrana ce trecea pe drum.
Batrana a fost spitalizata, acum este ok insa cand parintii mei au mers sa vorbeasca cu fiul acesteia pentru o eventuala despagubire (suma ceruta a fost de 6000 ron) dansul i-a amenintat ca duce dosarul in instanta iar parintii mei ar risca sa faca inchisoarea.
Va rog sa ma ajutati cu aceasta problema, parintii mei au o anumita varsta (71 ani si 63) si numai cand aud de inchisoare se ingrozesc.
Mentionez ca batrana respectiva are 91ani si d.p.d.v. al nostru este un incident regretabil.
Risca parintii mei inchisoarea? Daca nu, care ar putea fi pedeapsa?
Va multumesc din suflet pentru raspunsul d-voastra prompt.
Cel mai recent răspuns: Mirelaa , utilizator 13:29, 24 Septembrie 2009
Din punctul meu de vedere nu este posibila o asemenea sanctiune de ordin penal.
In schimb, ar trebui sa va ingrijiti de sanatatea batranei, dar nu la modul la care va solicita si doreste sa benefieze de o despagubire fiul acesteia.
Ceea ce priveste latura penala: De cate zile de ingrijire medicala avea nevoie doamna respectiva? Numarul de zile este pe certificatul medico-lega. Daca doamna nu are asa ceva, atunci nu se poate face incadrarea. Cat timp a trecut de la incident?

Ceea ce priveste latura civila: Parintii Dvs. sunt responsabili pentru caini, deci trebuie sa plateasca dauna suferita de doamna respectiva (cheltuieli cu spitalizare, ingrijire medicala, medicamente etc) si eventual o dauna moarala. Pe cand dauna suferita poate fi calculat intr-un mod simplu, dauna morala (daca parintii Dvs. nu vor sa plateasca) trebuie stabilita de instanta. In acest scop doamna pagubita trebuie sa actioneze pe parintii Dvs. in judecata (cu plata taxei de timbru care este proportionala cu suma ceruta). Asa ceva poate sa dureze mult ... Ar fi o idee buna sa platiti cheltuilelile cauzate de spitalizare, ingrijirea medicala si medicamentele, iar restul poate sa mai astepte.
Multumesc frumos pt. raspuns.
Si noi am vrea sa o ingrijim cum putem, insa nu ni se permite.
Cereti in scris de la dansii, ca refuza orice asistenta, de preferabil in fata unui notar. Daca dau aceasta declaratie, atunci renunta la orice asistenta, dupa pararea mea inclusiv la cea financiara :) .
Doamna a avut nevoie de 33 de zile de spitalizare, incidentul a avut loc in data de 16.08.2009.
Aveti perfecta dreptate, parintii mei sunt responsabili direct de cainele lor. Am incercat sa ne punem si noi in situatia dansilor si ne-am dat seama ca nu este deloc placut.
Din pacate, fiul dansei vrea toata aceasta suma odata, suma de care parintii nu dispun.

Alte discuții în legătură

Certificat medico legal teaa teaa Buna ziua Am sa redau pe scurt cazul meu. Intr-o seara in timp ce imi plimbam cainele am fost atacata de un caine mare de rasa. Am avut sansa sa fiu salvata ... (vezi toată discuția)
Muscata de caine. Raul1raul Raul1raul Buna ziua! Am detinut la mine pe proprietate un caine , ciobanesc de Asia centrala. Anul trecut fiind plecat din tara sa ocupat de caine concubina mea, care ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt proprietar caine metis staffordshire (cat. 2, ... officetimes officetimes Buna ziua, sunt proprietar caine metis Staffordshire (cat. 2, cf legii 55).. Acesta a fost eliberat din tarcul inchis si din curtea comuna de catre muncitori ... (vezi toată discuția)