O schimbare de nume dureaza cam 4 luni, deoarece dvs. trebuie mai intai sa dati un anunt in Monitorul Oficial, mai apoi sa treaca termenul de 30 de zile de opozitie, dupa care sa depuneti actele la primaria de domiciliu, iar dosarul sa fie trimis la Directia de evidenta, mai apoi la Consiliul Judetean. Acum, depinde in ce luna de sarcina va aflati dvs. pentru ca schimbarea de nume sa fie finalizata pana la nasterea copilului. In alta ordine de idei nu stiu ce ati priceput, dar copilul din casatorie este un copil care are ca tata pe sotul mamei. Este adevarat tinand cont de faptul ca dvs nu aveti un nume comun cu cel al sotului va trebui ambii parinti sa dati declaratii la notar cu privire la numele pe care doriti sa-l aiba micutul, dar aceasta declaratie poate fi data de tata la notar si inainte de nasterea copilului. Mai mult decat atat, dupa nastere aveti termen de 30 de zile pentru a inregistra nasterea, timp in care tatal fie se poate deplasa in tara pentru a da declaratia, fie da declaratia(daca este cet.roman la ambasada/consulat)ori la un notar din strainatate care are apostila de la Haga. Stati linistita nu e o mare filozofie aceasta declaratie, nu aveti motive de ingrijorare. Sa o dea sotul la notar impreuna cu dvs.inca de pe acum, ca sa fiti linistita. La inregistrarea nasterii va veti prezenta cu certif. de casatorie trancris, buletinul, certif. medical si declaratiile dvs. si a sotului date la notar si totul va fii bine. Daca intampinati greutati va adresati sefului de serviciu ori de ce nu sunati la Directia de Evidenta judeteana de care apartineti. Aveti grija, copilul se inregistreaza la primaria de la locul unde ati nascut. Sa fiti sanatosi!
Scuze, acum am vazut ca deja copilul este nascut. Nu va ramane decat varianta ca sotul dvs. sa dea o declaratie la un notar care are apostila de la Haga,(dupa care dvs. o traduceti si o legalizati in Romania) din care sa rezulte ca este de acord ca numele copilului sa fie cel stabilit de comun acord cu dvs.(vedeti ca puteti ca micuta sa va ia ambele nume reunite, ex.dvs. Popescu, sotul Ionescu, iar copilul Popescu-Ionescu, ori Ionescu sau doar Popescu, dupa cum doriti dvs. ). O sa va descurcati. Vedeti sa va incadrati in termenul de 30 de zile.
Nu mai insistati cu schimbarea numelui ca nu va ajuta cu nimic. La data la care ati nascut nu erati pe acelasi nume cu sotul dvs. Nu e greu de inteles. Sotul dvs. este cetatean roman?
Daca da aveti nevoie de:
Cererea scrisă, care va fi însoțită de următoarele documente:
- certif.medical constatator al nașterii(nr. înreg., dată, ștampilă, semnătura și parafa medicului)
-actul de identitate al mamei
-certificatul de căsătorie al părinților(în original și copie)
-declarația scrisă cu privire la numele copilului, semnată de ambii părinți în fața ofițerului de stare civilă ori a notarului public, dacă părinții (deși căsătoriți)poartă nume de familie diferit.
Când declaraţia de naştere a fost făcută după expirarea termenelor de 30 de zile, înăuntrul termenului de 1 an de la naştere, întocmirea actului de naştere se face cu aprobarea primarului de la locul unde s-a produs evenimentul cu avizul Directiei PCEvid.Persoanelor .
În lipsa acordului părinților cu privire la numele de familie al copilului, instanța de tutelă hotărăște numele copilului și comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la SPCLEP care înregistrează actul de naștere, certificatul de naștere se eliberează numai după înscrierea mențiunii privind stabilirea numelui de familie de către instanța de tutelă.
Dvs. luati declaratia sotului, repet daca este cetatean roman, dati si dvs. declaratia la notar, faceti cererea, depuneti actele de mai sus si asteptati raspunsul.
Exemplu de cerere
Domnului Primar al orașului *******,
Subsemnatul/a _________________________________________________ domiciliat/ă în localitatea_____________________ str._______________________ nr./bl._____ ap____ județul_________________, posesor/are al actului de identitate seria _____ nr___________, în calitate de_______________________________ .
(reprezentant SPLAS/mamă/tată/altă persoană interestă)
Vă rog să aprobaţi înregistrarea peste termenul de 30 de zile în Registrul stării civile a orașului ******, județul ******, a naşterii fiicei mele/copil de sex feminin, cu numele de familie și prenumele___________________________________________________________________, născut/ă la data de ______/_______/________/, în orașul ******, județul ********, fiul/fiica lui_______________________________și_____________________________________,
(nume de familie și prenume tată) (nume de familie și prenume mamă)
conform Certificatului medical constatator al naşterii.
Nu am solicitat înregistrarea actului de naștere până în prezent din următoarele motive: _____________________________________________________________
___________________________________________________________________.
Anexez prezentei Certificatul Medical Constatator al Naşterii nr._____/ 201__ eliberat de spitalul__________________________________________________________.
localitatea*******,
la_____._____.201__
Semnătură declarant _________________
Faţă de fapta săvârşită de petent, s-a luat măsura avertizării/sancţionării conform prevederilor prevăzute la art. 66, alin 1, lit.b din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, actualizată, modificată.