Buna ziua.
Intr-un proces de punere sub interdicție pt.o persoana care are de moștenit ceva,rudele acesteia nu doresc sa știe statul de ea( autoritatea tutelara) si ca atare nu o aduc in instanță pe parata si nici nu o prezinta la inml pentru expertiza....ce se întâmpla cu dosarul de punere sub interdicție? Menționez ca acțiunea in instanta ( reclamant) este o persoana implicata in moștenire ,iar dosarul este complet( acte medicale internări,indemnizație handicap psihic,etc)
Mulțumesc anticipat pentru răspuns
Nu aveți dreptul să solicitați un răspuns avizat, deoarece aici pe forum nu se dau răspunsuri avizate. Se acordă sfaturi/răspunsuri gratuite de către oricine dorește. Nu răspunde nimeni pentru comentariile de pe forum, însă dacă unele sunt off-topic, sunt moderate de admin și moderatori. Citiți cu atenție regulamentul forumului.
1. nu inteleg exact ce legatura are mostenirea cu acest proces; si bolnavii psihic au dreptul de a veni la mostenirea autorului lor asa ca ...
2. Am dubii ca fratele poate cere punerea sub interdictie cata vreme familia celui inn cauza nu doreste acest lucru, mai ales ca fiind in cauza o succesiune, imi face impresia ca suntem intr-un soi de conflict de interese; cel putin asa se citeste printre randurile pe care le-ati scris
3. procedura exact descrisa o gasiti la art 935-942 din noul cod civil; uneori, daca cel in cauza nu se prezinta, nici instanta nu prea are ce face si suspenda cauza; am vazut cazuri
Bolnavul psihic este și el om ca orice om, și beneficiază de aceleași drepturi.
Nu se admite discriminarea de nici un fel față de bolnavul psihic.
Majoritatea bolnavilor psihic au discernământ și se auto-îngrijesc singuri, și nu pot fi excluși din societate pe motiv de boală.
Orice persoana care sufera de o tulburare psihica are dreptul sa exercite toate drepturile civile, politice, economice, sociale si culturale recunoscute in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, precum si in alte conventii si tratate internationale in materie, la care Romania a aderat sau este parte, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
Orice persoana care sufera de o tulburare psihica are dreptul, in masura posibilului, sa traiasca si sa lucreze in mijlocul societatii. Administratia publica locala, prin organismele competente, asigura integrarea sau reintegrarea in activitati profesionale corespunzatoare starii de sanatate si capacitatii de reinsertie sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari psihice.
`
Drepturile persoanelor cu tulburari psihice;
Articolele 41 și 42 din LEGEA 487/2002 republicata 2012, legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice
Republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 652 din 13 septembrie 2012
Art. 41
(1) Orice persoana cu tulburari psihice are dreptul la cele mai bune servicii medicale si ingrijiri de sanatate mintala disponibile.
(2) Orice persoana care sufera de o tulburare psihica are dreptul sa exercite toate drepturile civile, politice, economice, sociale si culturale recunoscute in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, precum si in alte conventii si tratate internationale in materie, la care Romania a aderat sau este parte, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
(3) Orice persoana care sufera de o tulburare psihica are dreptul, in masura posibilului, sa traiasca si sa lucreze in mijlocul societatii. Administratia publica locala, prin organismele competente, asigura integrarea si reintegrarea in activitati profesionale corespunzatoare starii de sanatate si capacitatii de reinsertie sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari psihice.
(4) Orice persoana cu tulburare psihica are dreptul sa primeasca ingrijiri comunitare, in sensul prezentei legi.
Art. 42
(1) Orice pacient cu tulburari psihice are dreptul la:
a) recunoasterea de drept ca persoana;
b) viata particulara;
c) libertatea de comunicare, in special cu alte persoane din unitatea de ingrijire, libertatea de a trimite si de a primi comunicari particulare fara niciun fel de cenzura, libertatea de a primi vizite particulare ale unui consilier ori ale unui reprezentant legal sau conventional si, ori de cate ori este posibil, si ale altor vizitatori, libertatea de acces la serviciile postale si telefonice, precum si la ziare, la radio si la televiziune;
d) libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase.
(2) Mediul si conditiile de viata in serviciile de sanatate mintala trebuie sa fie pe cat posibil cat mai apropiate de viata normala a persoanelor de varsta corespunzatoare.
(3) Pentru petrecerea timpului liber orice pacient cu tulburari psihice are dreptul la:
a) mijloace de educatie;
b) posibilitati de a cumpara sau de a primi articolele necesare vietii zilnice, distractiilor sau comunicarii;
c) mijloace care sa permita pacientului sa se consacre unor ocupatii active, adaptate mediului sau social si cultural, incurajari pentru folosirea acestor mijloace si masuri de readaptare profesionala de natura sa ii usureze reinsertia in societate.
(4) Pacientul nu poate fi obligat sa presteze o munca fortata.
(5) Activitatea efectuata de catre un pacient intr-un serviciu de sanatate mintala nu trebuie sa permita exploatarea fizica sau psihica a acestuia.
Mostenire
DDDttt
Am si eu o intrebare, tatal meu a mostenit dupa moartea parintilor lui , doua case si cateva terenuri , acesta este pensionat pe caz de boala momentan si ... (vezi toată discuția)