avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... regularizarea salariului in perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

regularizarea salariului in perioada de preaviz

Am fost timp de 2 ani in concediul pentru cresterea copilului.Salariul meu brut ,inainte de a intra in concediu ,era de 900 ron.Intre timp,salariul minim pentru angajati cu studii superioare a devenit 1200 ron.Tot intre timp,postul meu de inginer s-a desfiintat,in urma restrangerii de activitate a firmei,din cauza scaderii vanzarilor.Acum sunt in preaviz de 20 zile lucratoare.Intrebarea mea este: in perioada acestui preaviz pot beneficia de schimbarea salariului in cartea de munca ,respectiv din 900 ron in 1200 ron ?Trebuie sa cer eu acest lucru sau se va aplica legea in mod automat ?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:06, 23 Septembrie 2009
La revenirea din CIC trebuia sa va modifice si salariul corespunzator postului ocupat ... La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Eu am intrat in preaviz imediat la intoarcerea din concediul de crestere copil.Sa inteleg ca mi se va modifica salariul ,respectiv voi avea trecut pe cartea de munca salariul minim corespunzator postului de inginer,adica 1200 ron,in perioada acestui preaviz,in mod automat?Este obligatia firmei sa-l modifice ,chiar daca imi va inceta activitatea dupa cele 20 zile de preaviz?
In mod legal si corect daca sunteti pe post de studii superioare, societatea are obligatia sa va modifice salariul la valoare minima a sal. de 1200 de lei la data revenirii din CIC. La acest salariu ar trebui sa vi se plateasac toate drepturile: preaviz, minim 1 salariu compensator si eventuale zile de concediu restante si neefectuate.

Daca societatea va alege sa nu faca aceasta actualizare (trebuie sa luati si aceasta posibilitate in calcul) veti putea solicita repararea acestui prejudiciu in intstanta; ar fi mai simplu sa gasiti o modalitate amiabila de rezolvarea daca sesizati ca angajatorul nu face aceasta actualizare. Intrebati daca se opereaza actualizare si daca raspunsul e negativ, informati angajatorul ca veti consulta si opinia ITM privind acest aspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din concediu de crestere al copilului dbug dbug la intrarea in concediul de crestere al copilului de pana la 2 ani am avut salariul de incadrare de 1.114 lei (angajat >studii superioare- angajator > ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea din cic cristinamold cristinamold Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema:in 4 aprilie trebuie sa ma intorc la serviciu din cic dar colegele mele au fost trimise in somaj (in locul lor ... (vezi toată discuția)
Reactualizarea salariului dupa intoarcerea din cic Cezara Mihaela Cezara Mihaela Buna ziua, Am revenit din cic la data de 15 iunie 2010 pe acelasi salariu de acum 2 ani! Exista vreun temei legal pentru a cere o actualizare a salariului ... (vezi toată discuția)