avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua! Am stabilita pensia alimentara 1/6 din venitul net realizat conform instantei. Conform contractului de muncă am salariu de baza si spor de vechime, dar in fiecare luna mai primesc ore suplimentare, ore de noapte, de weekend si prime la sărbători. Ma intereseaza daca 1/6 se stabileste doar din salariul de baza net si sporul de vechime sau se iau in calcul si celelalte sporuri, prime. Sporurile se primesc in fiecare luna, doar ca fluctueaza...intr-o luna sunt mai mari, in alta mai mici. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: asaofi , utilizator 15:09, 9 Iunie 2017
La stabilirea pensiei alimentare se ia in calcul atât salariul, cât şi orice alte sume plătite de angajator în temeiul raporturilor de muncă deci toate veniturile care au un caracter permanent sau de continuitate.( primele nu ar intra in calcul )
Depinde de formularea exacta.
Daca ne raportam la interpretarea (gresita in opinia mea) facuta de ICCJ in decizia din ianuarie 2015, orice venit salarial impozabil intra in calculul pensiei.
La prime, depinde de prime. Dar ca un criteriu simplu, daca e impozabil, se plateste si pensie.
Si dvoastra si altora...care intreaba:

Pe vechiul cod, hotararile de fixare pensie intretinere erau trimise si la angajator, acesta operand direct retinerea respectiv trimiterea pensiei din orice venit impozabil.

Acum, nu ma e asa....cu toate consecintele de rigoare: debitorul de pensie isi face o socoteala intre propria nevoie si propria moralitate, respectiv creditorului ii e dificil sa afle veniturile nete luna de luna ptr ca se confrunta cu protejarea datelor cu caracter personal.
Face o cerere la executor, atat de greu ii e azi creditorului. Iar pe Codul civil de la 1864, poprirea se facea de catre instante la cerere, nu era automata.

Debitorul nu poate face el o socoteala proprie, a facut odata instanta si el trebuie sa o respecte. Altfel, odata la 3 ani se poate trezi cu executari silite.
Avlil, respectiv la vechiul cod, inseamna ca va contraziceti cu TMB. Iar ref creditor, se pune problema daca se stie sau se banuieste.... Ptr ca orice cerere la un executor il costa min 500lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie alimentara anca_01980 anca_01980 Buna ziua, Sotul meu este functionar public cu statut special si in afara de salariu de incadrare beneficiaza si de diferite sporuri, inclusiv norma de ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie co bugetari renata elena renata elena Va rog mult ajutati-ma cu o problema: sunt angajata intr-o primarie cu un salar incadrare 673, spor dispozitiv 168 si adaosuri din contractul colectiv de munca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara TELEMBECI_ANCA TELEMBECI_ANCA CUM SE CALCULEAZA PENSIA ALIMENTAR IN PROCENT DE 25%DIN VENIT NET SI PERMANENT ?SE TINE CONT DE ORELE DE NOAPTE DE SPORURI ?DAR DE BONURILE DE MASA?CARE ESTE ... (vezi toată discuția)