avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia bani parinte - copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia bani parinte - copil

Buna ziua.
Sunt in urmatoarea situatie.
Acum 10 ani am achizitionat un apartament. Pentru achizitia lui am primit de la tatal sotiei o suma de bani. Acea suma de bani a fost impartita in 2 parti :1 parte imprumut pe care il rambursam lunar si o parte cadou. Pentru asta am o hartie de mana scrisa de tatal sotiei pe care scrie doar ce bani ne-a dat (in mai multe etape) si cat din ei vrea sa ii rambursam. Ulterior, la aproximativ 2 ani de la achizitia apartamentului, sotia si tatal ei se pare ca au facut un act fara stiinta mea prin care el ii dona ei o buna parte din suma respectiva de bani. Noi am continuat sa rambursam lunar conform intelegerii initiale banii. Acum pt ca din pacate ne separam, apare acest act si pretentiile aferente.

Vreau sa stiu cata valoare are acel act in cazul in care ajungem la tribunal pentru partaj. Si as vrea sa mai stiu daca biletul initial pe care il am poate sa aiba valoare juridica.
Cel mai recent răspuns: turistul-ro , utilizator 14:50, 15 Iunie 2017
Acel act de care nu ati stiut e facut si semnat doar de sotie si tatal ei sau sunt si martori care au semnat? E autentificat la notar (actul)sau nu? Dar primul act intocmit de care ati stiut e semnat de tatal sotiei , e o declaratie sau cum suna? scrie cumva ca acea suma cadou e numai a sotiei dvs sau e cadou comun?In contractul de cumparare al apartamentului scrie ceva despre provenienta banilor? Sotia are martori ca tatal a contribuit cu bani la achizitionarea apartamentului?
Ultima modificare: Duminică, 11 Iunie 2017
ContSters429609, utilizator
Da, acel act este semnat doar de soție și tatăl ei. Pe actul de donație care este făcut la notar, scrie ca banii au fost primiți in numerar și ca au fost folosiți pentru achiziția apartamentului. Pe biletul de mana scris de tatăl ei scrie doar "cadou de la tata" și altundeva "împrumut". Pe Cf nu scrie nimic de acest lucru și cotele sunt 50% 50 %
turistul-ro a scris:

Ulterior, la aproximativ 2 ani de la achizitia apartamentului, sotia si tatal ei se pare ca au facut un act fara stiinta mea prin care el ii dona ei o buna parte din suma respectiva de bani. Noi am continuat sa rambursam lunar conform intelegerii initiale banii.

Daca donatia la notar s-a facut dupa 2 ani de la achizitie ,nu are relevanta. Doar in cazul in care dupa 2 ani ati achitat anticipat rate la credit in suma aprox egala cu cea trecuta in actul de donatie atunci poate fi luata in considerare de instanta la partaj.
Apartamentul a fost achitat cu banii jos + acel imprumut. Banii au provenit din 2 credite de nevoi personale fara ipoteca, unul de 60.000 ron pe numele meu si unul de 40.000 ron de numele sotiei. creditele vor fi achitate integral in 2018-02
Ultima modificare: Joi, 15 Iunie 2017
turistul-ro, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanță de mână pentru o parte din valoarea apartamentului (împrumut de la părinți). aș putea obține cotă majorată la partaj? Mihaela Stefan Mihaela Stefan La achizitia apartamentului pe care il detin impreuna cu sotul meu, au contribuit in mare parte parintii mei cu suma de 5000 de dolari USD, iar suma totala de ... (vezi toată discuția)
Pretentii divort amiabil, dupa 1 an de zile puzuzu puzuzu Buna ziua/seara. Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire. Acum 1 an am divortat de fosta sotie, in mod amiabil. PE GURA am stabilit ca nu vrea ... (vezi toată discuția)
Partaj - bun dobandit de copiii majori in timpul casatoriei adina1980 adina1980 Buna seara. Numele meu este Adina si am 29 de ani. Am si eu o intrebare si multumesc anticipat celor care imi vor raspunde. Inainte prezint o situatie de ... (vezi toată discuția)