avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare/preluare SRL pe ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare/preluare SRL pe ONG

Buna ziua,

As dori sa stiu daca exista anumite elemente specifice deosebite pe care ar trebui sa le avem in vedere daca dorim sa infiintam un srl (sau sa preluam o firma deja existent) ca si ONG. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:59, 15 Iulie 2017
OG 26 / 2000 privind asociatiile si fundatiile prevede doar ca acestea pot infiinta societati (SRL, SA sau alti tip de societate reglementat prin Legea 31 / 1990 ) pentru a desfasura prin acestea activitati economice si profitul daca nu se reinvesteste in aceeasi activitate economica va reveni ca dividende ONG-ului, venituri ce vor fi utilizate in activitatea non-profit, si mai prevede, separat, ca printre sursele de venit se pot numara dividentele provenite din plasarea activelor precum si venituri din activitati economice directe. . Nu se dau alte detalii in legislatia ONG deci in rest se aplica prevederile generale ref. infiintarea SRL din Legea 31 / 1999 si din Legea Registrului Comertului si celelalte acte normative incidente ref. SRL. cand infiinteaza ea un SRL, ar trebui in opinia mea cel mai bine sa fie asociat unic, dar nu vad un obstacol juridic in a fi asociata cu alte persoane fizice sau juridice, sau sa fie actionar intr-un SA. Chiar in lipsa de prevedere legala expresa in OG 26 / 2000, un ONG poate cesiona de la alte persoane parti sociale intr-un SRL sau cumpara actiuni la un SA in scop nu doar de a investi sumele excedentare de care dispune (asa cum le poate si depune la banca ca depozit, sau investi in fonduri de investitii etc - ca investirea e expres prevazute in OG 26 / 2000 ca posibilitate.) ci si sa cesioneze parti sociale sau sa cumpere actiuni la o societate cu scopul de a utiliza pentru a desfasura prin ea activitati economice desi nu e infiintata de ea. Ar fi bine insa daca e SRL sa fie asociat unic sau cel putin majoritar E vorba desigur de activitatile economice care nu s-ar incadra in domeniul statutar de activitate sau ar excede cerintei de a fi cu caracter subsidiar activitatii non-profit (caci daca acele doua criterii ar fi indeplinite, ar putea desfasura activitatea economica in mod direct, fara sa recurga la un SRL). In concluzie eu opinez ca si in lipsa de text legal expres, daca devine asociat unic sau majoritar in SRL, e ca si cum ar fi infiintat ea SRL-ul respectiv si nu ar trebuis a fie probleme sa isi faca activitatile economice specifice prin acel SRL pe care nu l-a infiintat ci preluat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati pe asociatie fara personalitate juridica moonprincess moonprincess Buna ziua, M-ar interesa exact ce activitati poate desfasura o asociatie fara personalitate juridica. Stiu ca nu poate desfasura activitati economice dar ... (vezi toată discuția)
Asociatie cu activitati economice suciu_diana suciu_diana Buna ziua, o asociatie non-profit poate desfasura si activitati economice...corect? Dar daca aceasta asociatie non-profit desfasoara [u]numai ... (vezi toată discuția)
Deschidere punct de lucru pentru o asociatie claudia.mizar claudia.mizar Buna ziua, reprezint o asociatie non-profit care are sediul social in Bucuresti si ar dori sa-si deschida un punct de lucru in Cluj-Napoca. Intrebarea este: la ... (vezi toată discuția)