avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil in afara unei relatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil in afara unei relatii

Buna seara,
Am rămas însărcinată in urma unei relații (doar eu am fost intr-o relație) iar din momentul in care l-am anunțat pe tatăl copilului despre sarcina acesta tot însista sa avortez. Nu îmi doresc acest lucru, îmi doresc acest copil, cu toate ca tatăl nu îl vrea. A început sa îmi spună, mai nou, ca se va auto declara tata. Va rog sa îmi Spuneti dacă in instanța pot avea câștig cauza, ca acest copil sa poarte numele meu, ținând cont de faptul ca tatăl nu se implica, nu îl dorește, nu ma ajuta cu absolut nimic. O data cu sarcina au apărut și alte probleme de sănătate, analize, medicamente. Nu mi se pare normal sa nu îți pese și sa se trezească mai târziu instinctul patern și sa te trezești ca ai drepturi dar nu și obligații.

Mulțumesc!
Pastrati chitantele pentru ce cheltuiti cu sarcina/ nasterea/ lauzia. Jumatate din aceste cheltuieli i le puteti cere in instanta tatalui in termen de 3 ani de cand nasteti, daca il recunoaste sau daca il actionati dvs in instanta pt stabilirea paternitatii.
Declarati-l dvs pe copil si va avea numele dvs. Chiar daca tatal il va recunoaste ulterior, nu i se va schimba numele copilului.
Daca il declarati impreuna, trebuie sa va intelegeti asupra numelui, in caz de neintelegere, hotaraste autoritatea tutelara, care poate hotari sa poarte numele dvs sau numele amandurora .

Observ ca multe actiuni de stabilire a numelui minorului dupa al unuia dintre parinti sunt admise. In realitate, numele nu vad cata importanta are.
In privinta cheltuielilor, ele se pot cere daca mama face actiune in stabilirea paternitatii. Nu stiu sa inteleg de ce tatal nu trebuie sa contribuie daca recunoaste copilul, dar asta e legislatia de astazi.
Discutabil ar fi sa vedem daca o instanta poate admite capatul de cerere de pretentii, respingand stabilirea de paternitate ca ramasa fara obiect.
Dumneavoastra decideti daca pastrati sarcina.

Optiunea va apartine.


Dupa nasterea minorului, acesta poate fi recunoscut de catre tatal biologic , printr-o simpla declaratie data in fata ofiterului de stare civila.


Declaratia poate fi data in fata notarului public.


Paternitatea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata.


Odata ce intervine recunoasterea voluntara a copilului, va puteti adresa instantei, in vederea stabilirii modalitatii in care va fi exercitata autoritatea parinteasca, pentru a fi stabilita locuinta minorului si pentru plata pensiei de intretinere.


Filiatia poate fi stabilita pe cale judiciara.


Numele minorului poate fi stabilit in mod volunar, ori in instanta.


Va mulțumesc mult pentru răspunsuri! Domnul continua cu jignirile la adresa mea, in încercarea de a ma face sa ma răzgândesc in privința acestui copil. Am ajuns chiar și in spital, evident ca nu a avut plăcerea de a se interesa de starea acestui copil.

Va mulțumesc încă o data!
As dori sa va dau un sfat. Poate multi ma vor acuza, dar va sfatuiesc din proprie experienta. Imi pare foarte rau ca am acceptat ca tatal sa recunoasca copilul. Cel mai bine sa cresteti copilul singura. Nu fortati lucrurile, nu degeaba se spune dragostea cu forta nu se poate. Numai Dvs. si copilul veti avea de suferit. Daca de pe acum nu este dorit de tata nici mai tarziu nu va fi. Daca va fi trecut pe numele tatalui, la excursii in strainatate veti avea nevoie de procura de la el. Si daca acum asa se comporta cu copilul, fiti sigura, nu va avea parte de plecari. Tatal refuzand orice iesire din tara si aici nu Dvs. veti avea de suferit, ci copilul. Daca nu va plati pensia alimentara il dati in judecata. Si ce castigati? NIMIC!!! Doar pierdeti bani angajand avocati. In cazul meu asa a fost. A preferat sa faca puscarie decat sa plateasca pensia alimentara. Pe nume nu are nimic ca sa fie executat silit. Cine sufera? Copilul. Cu ce s-a ales copilu? Doar ca ii poarta numele. Din pacate tatal e inexistent in viata copilului. Degeaba as dori sa cer sa se treaca copilul pe numele meu, nu se poate. Nu este motiv suficient ca nu isi viziteaza copilu si ca nu ii plateste pensia alimentara. Din pacate legea nu e de partea copilului. Mai bine va cresteti copilu singura, dar intr-un mediu linistit.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iunie 2017
omamica, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua - stabilire paternitate danutza29 danutza29 acum o luna si doua saptamani am dat nastere unui baietel....tatal copilului ma parasit cand eram gravida in 7 luni...si acuma nu a vrut sa recunoasca copilu ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii amoria amoria As dori sa aflu daca tatal copilului poate obliga mama , in instanta, sa treaca copilul pe numele lui. Mai pe larg, situatia este urmatoarea: in urma unei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Medeea bianca Medeea bianca Buna ziua. Tatal copilului meu este insurat si mai are doi copii. Nu vrea sa recunoasca paternitatea si nici sa ma sprijine financiar. Ce sanse am sa dea ... (vezi toată discuția)