avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cum poate obtine buletin un cetatean roman/american ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cum poate obtine buletin un cetatean roman/american fara acte romanesti?

Buna ziua, am o cunostinta care este in urmatoarea situatie: A emigrat in 84 in america timp de 30 de ani. Si-a luat cetatenia americana, iar la intoarcere si pe cea romana (dar fara pasaport romanesc):

- are pasaport american, si act de cetatenie romana.
- detine pasaportul american si actul de cetatenie romana - dar pe ambele are prenumele gresit (George in loc de Gheorghe) - deoarece la momentul respectiv a putut schimba numele fiindu-i mai usor de pronuntat in engleza.
- nu are acte romanesti valabile - doar o copie veche dupa certificatul de nastere - pe care NU se vede CNP-ul.
- a fost la starea civila si nu poate obtine duplicat dupa certificat fara buletin, iar numele din pasaport nu se potriveste
- nu poate obtine buletin de romania, fara certificat

Ar dori sa obtina buletin de Bucuresti (locuind in casa parinteasca, pe care o disputa acum cu fratii ca mostenire). Care ar fi pasii necesari, legile pe care le-ar putea consulta?

Multumesc anticipat!
Cristi
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:18, 13 Iunie 2017
Când solicitantul nu posedă toate documentele necesare eliberării cărţii de identitate , acestuia i se poate elibera o carte de identitate provizorie.
Nu poate sa beneficieze de absolut nimic pana cand nu va face dovada ca George este unul si acelasi cu Gheorghe. Pentru aceasta va trebui sa prezinte un act administrativ apostilat de aut. americane din care sa rezulte ca si-a schimbat prenumele din Gheorghe in George si sa solicite inscrierea prin mentiune a schimbarii de prenume pe marginea actului sau de nastere. Altfel, nu vad nicio rezolvare a situatiei. Carte provizorie nu poate primi intrucat nu are CNP si nici nu poate dovedi ca este acel Gheorghe din evidentele statului roman. Sa incerce sa mearga la Directia Generala de Pasapoarte, poate il ajuta cei de acolo, sa obtina o adeverinta din care sa rezulte statutul sau civil fata de statul roman. Sa ne scrieti. Speta e tare interesanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere dovada cetatenie romana in vederea obtinerii cnp Elenacristina Elenacristina Buna ziua cum si de unde se obtine o dovada a cetateniei unei persoane cu dubla cetatenie - romana / americana, cu domiciliul un SUA, in conditiile in care am ... (vezi toată discuția)
Cum se obtine un nou certificat de nastere mediterana mediterana Bun gasit, Am revenit in tara, cu mare bucurie, dupa foarte multi ani . Normal, sunt interesata de actele care trebuiesc puse la punct, in special acea ... (vezi toată discuția)
Acte mogecri mogecri As dori sa intreb , in cazul in care ma intorc in tara cu un titlu de calatorie, unde trebuie sa ma prezint si ce trebuie sa fac pentru am -mi face documentele ... (vezi toată discuția)