avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

As dori sa ma lamuriti in legatura cu mostenirea pt copil.
Sunt o mama divortata cu un copil.Fostul meu sot are un apartament cu doua camere,si pe viitor as vrea sa stiu ce se va intampla cu mostenire...
1.Daca fostul meu sot sta cu concubina(sau sotie) cu cei doi copii(copii altui barbat),ei vor mosteni apartamentul dupa moartea lui?
2.Daca fostul meu sot poate sa lase testamentul lor fara sa il includa pe copilul nostru la mostenire?
3.Daca in caz ca fostul meu sot lasa un testament lasand totul la sora lui,fara sa ii lase nimic copilului...se poate sa nu primeasca nimic?Cat din cota parte poate sa primeasca din mostenire? Se poate ataca testamentul?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:03, 15 Iunie 2017
1) daca ii e sotie va mosteni ea 1/4, iar copilul dvs 3/4 din tot ce are el la data decesului.
2)poate lasa prin testament cui vrea averea lui , insa trebuie sa tina cont de rezerva succesora a copilului lui sau copiilor lor( daca va mai avea si pe viitor), rezerva fiind de jumatate din cat ar mosteni legal.
3) se poate ataca testamentul intermen de 3 ani de la deces, daca ii este incalcata rezerva copilului.
Ce trebuie sa stiti e ca nimeni nu e obligat sa lasa mostenire ceva, asa ca isi poate vinde averea si risipi banii pana moare.

Ultima modificare: Marți, 13 Iunie 2017
gi-jane2, moderator
Multumesc.La intrebarea nr 3. In caz ca lasa mostenire la sora lui ,fara sa ii lase nimic copilului,merita sa fie atacat testamentul? dar cata cota parte poate primi din el,fiind lasat mostenire sorei lui?
Nu ma poate lamuri nimeni la intrebarea nr3? Exista posibilitatea sa isi excluda pe propriul fiu din testament la mostenire in favoarea surorii lui sau viitorului copil(in caz ca va avea alt copil)?
Multumesc
Copilul poate solicita reductiunea testamentului pana la satisfacerea rezervei succesorale.
Rezerva succesorala este jumatate din cota legala.
In mod normal, in absenta testamentului copilul dvs ar fi unic mostenitor, deci cota legala e 1/1.
Asadar rezerva succesorala este de 1/2. Inseamna ca acel testament se va reduce la jumatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters225985 ContSters225985 Va rog sa-mi raspundeti si mie la aceasta intrebare!! Bunicii sotului meu,in casa carora stam,au doua fete. Sotul meu este copilul unei fiice ,a fost crescut ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)