Lucram la o firma privatanu avem salarii restante nu sim cind le vom primii ,nu are firma ce sa ne dea de lucru. Ni sa oferit alternativa sa lucram la o alta firma cu salariu 1/3 din salariu nostru la o firma la care patronul este asociatplata se va face la negru noi nu vrem asa ceva. Daca refuzam poate sa ne desfaca contractul de munca pe motiv ca nu vrem sa lucram.Si o alta intrebare : daca ne gasim altundeva de lucru si plecam din firma la plecare in contul salariilor restante luam scule si instiintam conducerea ca la plata resantelor poate recupera sculele ,cit este de legal ce vrem sa facem ca de proces nu poate fii vorba din cauza lipsei de bani
am inteles ca nu puteti fi platiti. in acest caz sesizati ITM-ul local. in cazul neplatii salariilor adresati-va Tribunalului cu o cerere de chemare in judecata. litigiile privind drepturile de munca sint scutite de plata taxelor de timbru. insusirea unor obiecte de inventar, scule, diferite accesorii de la locul de munca in contul salariilor restante este considerata furt si se pedepseste ca atare.nu puteti fi fortati sa lucrati in alta firma, fiind platiti la "negru". puteti fi detasati la cealalta societate, de care faceti vorbire, in conditiile impuse de Codul Muncii. consultati un avocat pentru mai multe lamuriri.
Ptr a lucra la firma proprusa trebuie ca angajatorul sa va faca o detasare sau o delegare. Si asta trebuie sa fie in scris. Nu puteti primi acolo salarii mai mici ptr ca in aceste cazuri veti beneficia de clauzele cele mai favorabile dintre cei 2 angajatori.
Daca nu doriti sa lucrati la firma propusa intrucat nu sunt indeplinite conditiile de mai sus atunci angjatorul trebuie sa va concedieze cu art. 65 (1) - concediere individuala. Asta implica un preaviz de 20 zile lucratoare timp in care aveti dreptul sa lucrati 4 ore/zi si sa fiti platiti 8 ore/zi si mai aveti dreptul la 1 salariu compensatoriu si, evident, va puteti inscrie la somaj.
IN privinta "platii in natura", adcia luam scule in loc de bani, nu va sfatuiesc sa faceti asta. Eventual, NUMAI daca incheiati un acord cu angajatorul, semnat si stampilat de el, ca este de acord sa va dea acele scule (nominalizate) in schimbul drepturilor banesti. Desi, parca nici asta nu merge. :hm:
Dar daca veti lua singurel initiative, atunci va paste un proces de furt din avutul privat si..... nu cred ca va va placea ce o sa urmeze. Nu va bazati pe faptul ca nu are bani de proces. S-ar putea sa aveti surprize!
-Conform art 48 din CCM unic la nivel national 2007-2010,toate drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii.
Pentru neplata drepturilor banesti puteti sesiza ITM-ul si actiune in instanta.
-Ce se va intampla cu CIM-ul dvs?
Daca acceptati propunerea inseamna ca aveti CIM in derulare la prima firma,nu primiti bani de la aceasta si vi se plateste o suma mai mica de catre alta firma printr-o intelegere verbala.Ce incredere puteti avea intr-o intelegere verbala daca intelegerea scrisa nu a fost respectata?
Daca nu acceptati propunerea vi se desface CIM-ul la prima firma,cu termen de preaviz 20 de zile
-Suntem intr-un stat de drept ,legile sunt de partea dvs si pot fi si impotriva dvs in situatia in care plecati cu sculele si echipamentul angajatorului
toate astea sunt valabile si daca patronul este asociat in firma la care vrea sa ne trimita,doar,ca din cite stiu cei doi patroni au o intelegere scrisa intre eicum ca noi sa ii efectuam anumite lucrari in contravaloarea chiriei.Treaba cu sculele am inteleso nu e bine,dar ne este frica ca ne poate da afara
Puteti sa mergeti la firma a 2-a dar in aceleasi conditii de salarizare si cu aceleasi drepturi pe care le aveti la firma unde sunteti angajati.
Altfel se numeste abuz din partea patronului.
Este problema lui ca are de platit chirie, dar tot asa are de respectat niste drepturi ale salariatilor.