avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli de reparatie/intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli de reparatie/intretinere

Buna ziua,

Locuiesc intr-un imobil nou care dispune, la subsol, de un numar de locuri de parcare privata. Accesul la garajul subteran se face printr-o poarta de acces al carui motor se tot defecteaza la cateva luni, proprietarii achitand de fiecare data reparatia acestui motor. Prima intrebare este legata de cine ar trebui sa achite costurile reparatiei. Toti proprietarii, conform cotei parte indivize, sau numai proprietarii care au locuri de parcare in subteran?

A doua intrebare este legata de achitarea contractului de intretinere la lift. Blocul are 4 scari, cu 4 lfturi. La parter sunt mai multi agenti comerciali cu acces diferit fata de locatari, asadar nu folosesc intrarea comuna cu locatarii unde sunt si lifturile. Acesti agenti comerciali trebuie sa plateasca cota parte indiviza la intretinerea liftului sau aceasta cade doar in sarcina celor care folosesc in mod uzual liftul?

Va muiltumesc pentru ajutor!
As aprecia daca-mi puteti indica si legea si art. care stabilesc cele spuse de dvs.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:48, 14 Iunie 2017
Locurile de parcare din subteran sunt cumparate de cei care parcheaza acolo sau au acces inclusiv vizitatorii?
Daca sunt cumparate atunci trebuie sa contribuie numai cei care detin locuri de parcare.

In cazul in care nu au acces la lifturi avand su intrari separate se intelege ca nu au pentru ce sa contribuie la intretinerea liftului. Vor contribui numai cei care au acces la lift.
1-Contravaloare reparatii suporta numai beneficiarii
2-Daca agentii economici nu au acces si nu utilizeaza liftul,nu vor fi pusi sa achite c/v lift
Va multumesc pentru raspuns!

Totusi, art. 44 din Normele de aplicare a Legii 230/2007 specifica ca reparatiile sau intretinerea partilor comune se achita pe baza cotei-parte indiviza, sau inteleg eu gresit?
Usa de acces in garaj face partea din proprietatea comuna, la fel si ascensorul, care chiar este specificat mai jos.
Daca usa de acces a unei scari alaturate se defecteaza, nu trebuie sa contribuim si noi exact in baza aceluiasi principiu, ca face parte din proprietatea comuna?
Va multumesc pentru raspuns si scuzati-mi insistenta!


(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de întretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate în si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa în cartea tehnica a constructiei si în acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, încalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Pentru clarificarea situatiei ne puteti raspunde la intrebarile de mai sus?

1. Locurile de parcare sunt achizitionate odata cu apartamentul sau nu?

2. Au acces si vizitatorii celor care nu detin loc de parcare?

Intrebare suplimentara:

3. In acordul de asociere al asociatiei de proprietari garajul face parte din partile comune?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Blocare acces spatiu comun subteran crvtec2 crvtec2 Buna ziua, asociatia de proprietari monteaza usa garaj subteran cu sms pentru care platesc si cei fara loc de parcare. Accesul auto in subteran este ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru ... Gabriela Toma Gabriela Toma Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru accesul masinilor in parcarea subterana, cu acces direct din strada, pe baza de telecomanda, ... (vezi toată discuția)
Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar pentru o parte din locatari. cine va suporta cheltuielile pentru această suprafață utilă? okdaniok okdaniok Buna ziua. O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema. Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou ... (vezi toată discuția)