avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru ...

Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru accesul masinilor in parcarea subterana, cu acces direct din strada, pe baza de telecomanda, inchise cu usa glisanta, cand nu intra nimeni. Accesul este doar pentru cei care au loc de parcare la subteran. Exista lift de persoane separat pe fiecare scara, care te poate duce la subsol. Intrebarea este: aceste accensoare sunt parti comune? Daca nu am loc de parcare si nu folosesc niciodata, sunt obligata la plata reparatiilor, investitiilor (vor sa puna camere video)?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:33, 11 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Liftul de persoane te poate duce doar la subsol ? Daca da, si subsolul este destinat exclusiv parcarii subterane, inseamna ca respectivele lifuri sunt "parti comune destinate folosintei unora dintre proprietari" (adica o folosinta exclusiva) si prin urmare la plata intretinerii acelor lifturi trebuie sa contribuie doar cei care au aceste parti comune in folosinta.

Secţiunea 1 Definiții
Articolul 2
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
...............................
p) părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună.
[ link extern ]

Chiar si codul civil face aceasta distinctie, daca legea speciala 196/2018 nu e aplicabila:
CAPITOLUL IV
Proprietatea comună
SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 654
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.
Detalii: [ link extern ]
Liftul de persoane are acces la etajele superioare plus subsol. Dar la subsol nu ai iesire afara, decat cu masina, prin lift auto, deci nu am de ce sa merg la subsol pt ca nu detin loc de parcare sau boxa. Sunt alti proprietari care au achizitionat acele locuri sau boxe, deci este folosinta lor exclusiva.
Multumesc pentru lamuriri.
Totusi, pentru existenta a inca unei "statii" in plus la lift, nu exista vreun temei legal prin care sa fiti scutita de plata intretinerii liftului de persoane.
Ultima modificare: Joi, 11 Ianuarie 2024
latka, utilizator
Nu doresc scutirea se la liftul de persone, problema mea era legata de liftul auto, atat.

latka a scris:

Totusi, pentru existenta a inca unei "statii" in plus la lift, nu exista vreun temei legal prin care sa fiti scutita de plata intretinerii liftului de persoane.

Ati scris altceva initial :
Exista lift de persoane separat pe fiecare scara, care te poate duce la subsol. Intrebarea este: aceste accensoare sunt parti comune?


Lifturile auto sunt parti comune in folosinta celor care se folosesc de ele, adica au masini la subsol.

Gabriela Toma a scris:

Nu doresc scutirea se la liftul de persone, problema mea era legata de liftul auto, atat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pusa la plata pentru ce nu folosesc niciodata SymoCry SymoCry Buna ziua, Sunt proprietara unui apartament în Tronson 3 și dețin o parcare la subsolul Tronsonului 2. Nu înțeleg de ce sunt pusă la plata întreținere ... (vezi toată discuția)
Preluare parklifturi în gestiune de asociația de proprietari Petru58 Petru58 Bună ziua, Vă prezint o speță pe care încercăm să o rezolvăm și sperăm ca cineva de aici să poate oferi orice fel îndrumare. • Situația: un ... (vezi toată discuția)
Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar pentru o parte din locatari. cine va suporta cheltuielile pentru această suprafață utilă? okdaniok okdaniok Buna ziua. O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema. Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou ... (vezi toată discuția)