avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Preluare parklifturi în gestiune de asociația de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Preluare parklifturi în gestiune de asociația de proprietari

Bună ziua,
Vă prezint o speță pe care încercăm să o rezolvăm și sperăm ca cineva de aici să poate oferi orice fel îndrumare.

• Situația: un bloc nou construit are la baza acestuia trei boxe separate, cu ușă de garaj în care se află 3 sisteme parklift. Fiecare sistem oferă 4 locuri de parcare, două sus și două jos. În total 12 locuri de parcare în cele trei boxe.

Proprietarii locurilor de parcare au fiecare 1/4 cotă parte din spațiul unei boxe și spațiu alocat în sistemul parklift (în contractul de vânzare este menționat sistemul și locul care îi revine proprietarului, ex. dreapta sus)

Intrarea în boxe se face din exteriorul blocului cu telecomandă pentru deschiderea ușii de garaj. Nu există căi de acces din casa scării. Fiecare boxă are sistem de iluminat și sistem de camere video separat. Aceste 3 boxe au un contor separat pe casa scării.

Pentru exemplificare, sistemul arată așa: [ link extern ]

• Problema: Dezvoltatorul dorește să predea sistemele parklift. În această situație, asociația refuză să le preia în gestiune întrucât susține că nu are o cale legală pentru a impune proprietarilor plăți care survin din cheltuieli cu mentenanță, curent, etc., boxele neavând o conexiune cu partea comună a blocului.

Astfel, am ajuns în situația în care dezvoltatorul ne cere ca unul din proprietari să preia pe persoană fizică asupra lui documentația lifturilor și contorul electric. Nu cred că mai e nevoie să spun că e o situație aberantă și ar supune persoana care acceptă așa ceva la o multitudine de riscuri.

• Întrebarea: Există vreo cale legală prin care asociația poate prelua aceste sisteme și să le gestioneze, așa cum face pentru spațiul comun?

Vă mulțumim pentru orice sfat.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 01:45, 22 Februarie 2023
Cum sa nu fie, exista codul civil, care defineste mai clar notiunea de proprietate comuna exclusiva. Desi ea este mentionata si in legea 196/2018. Cheltuielile pentru aceste proprietati comune vor fi repartizate de catre asociatie doar celor 4 care sunt coproprietari fortat.

Secţiunea 1 Definiții
Articolul 2
În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
....................
p) părți comune - părțile din clădire și/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăți individuale și sunt destinate folosinței tuturor proprietarilor sau unora dintre aceștia, precum și alte bunuri care, potrivit legii sau voinței părților, sunt în folosință comună.
[ link extern ]
CAPITOLUL IV
Proprietatea comună
SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 654
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.
[ link extern ]

Parte comuna exclusiva exista oricum si in alte situatii, de exemplu cind trebuie intervenit la o coloana de aductiune a apei sau de scurgere, cheltuielile de reparatie se impart doar proprietarilor deserviti (racordati) la acea coloana, nu la toti prioprietarii.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar pentru o parte din locatari. cine va suporta cheltuielile pentru această suprafață utilă? okdaniok okdaniok Buna ziua. O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema. Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, locuiesc intr-un bloc cu garaj subteran, eu având ... ionutradut ionutradut Bună ziua, Locuiesc intr-un bloc cu garaj subteran, eu având loc de parcare suprateran, și s-a defectat ușa garajului. Ușa a fost deja reparata și ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru ... Gabriela Toma Gabriela Toma Locuiesc intr-un bloc nou, care are 2 ascensoare auto pentru accesul masinilor in parcarea subterana, cu acces direct din strada, pe baza de telecomanda, ... (vezi toată discuția)