avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA cand se poate suspenda? - concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA cand se poate suspenda? - concediu maternitate

Buna ziua,

Am un PFA de traducator autorizat si sunt insarcinata, urmand sa nasc in luna iulie. As avea urmatoarele intrebari:

- momentan sunt in concediu medical (de maternitate prenatal) - pot sa suspend deja PFAul intrucat nu mai emit facturi? Sau trebuie sa astept nasterea copilului pt a-l suspenda? Sau doar cand expira tot concediul de maternitate si cand doresc sa intru in CIC se suspenda? Am primit informatii contradictorii de la diverse birouri (Sanatate, Finante, ASCO)

- pentru PFA sunt obligatorii cele 42 de zile de concediu medical postnatale sau pot cere imediat indemnizatia dupa nasterea copilului? Mentionez ca SUNT asigurata cu cei 0.85%, deci am dreptul la concediu medical, intrebarea e daca am obligativitatea de a-l lua cele 42 de zile dupa nastere :) Si aici am gasit si primit informatii diferite

- legat de calcularea indemnizatiei: cum se va calcula aceasta daca am realizat venituri din PFA in primele 5 luni ale anului 2017 (si in 2016) dar apoi am o luna sau mai multe de concediu medical (de maternitate)? In cazul in care PFAul nu poate fi suspendat pana la nasterea copilului sau pana la expirarea concediului medical, asta inseamna ca venitul meu lunar mediu va descreste considerabil datorita lunilor in care nu am emis facturi. Se iau in calcul pt indemnizatie si sumele incasate din concediul de maternitate (medical)?

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iunie 2017
ili_uca, utilizator
Cel mai recent răspuns: ili_uca , utilizator 21:14, 12 Martie 2018
As fi interesata cum ati rezolvat. Cum ati primit concediul medical natal si daca ati primit si bani pe el, iar apoi pe cel de crestere al copilului. Si eu sunt pfa traducator. Din ian platesc 0.85% si in sept trebuie sa nasc.
Insa aud ca trebuie sa suspend autorizatia de traducator pt a lua concediu maternitate platit sau concediu crestere copil platit ceea ce mi se pare absurd. Un medic nu i se suspenda autorizatia dar unui traducator da?!
Sunt foartr interesata de un caz concret. Ce spune legea am citit deja si diverse presupuneri de aplicare. Va multumesc anticipat pt ajutor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna,

Am suspendat pfa-ul doar cand a expirat concediul medical, insa am luat doar minimul de 42 de zile dupa nastere. Astq pt ca nimeni nu a putut sa ma lamureasca precis si nu am vrut sa am problrme... s-a luat in calcul si concediul medical la socoteala sumei (asa cred)
.Nu am suspendat autorizatia, doar la Finante. Alta parte interesanta e xa ma pun sa completez declaratia 600 si cica sa si achit pe anul acesta taxe corespunzator salariului minim!!! (PFAulE suspendat din august anul trecut) dar asta e alta poveste pt care am pus alta intrebare aici pe forum... e o nebunie tot ce tine de Pfa-uri

ili_uca a scris:

Buna ziua,

Am un PFA de traducator autorizat si sunt insarcinata, urmand sa nasc in luna iulie. As avea urmatoarele intrebari:

- momentan sunt in concediu medical (de maternitate prenatal) - pot sa suspend deja PFAul intrucat nu mai emit facturi? Sau trebuie sa astept nasterea copilului pt a-l suspenda? Sau doar cand expira tot concediul de maternitate si cand doresc sa intru in CIC se suspenda? Am primit informatii contradictorii de la diverse birouri (Sanatate, Finante, ASCO)

- pentru PFA sunt obligatorii cele 42 de zile de concediu medical postnatale sau pot cere imediat indemnizatia dupa nasterea copilului? Mentionez ca SUNT asigurata cu cei 0.85%, deci am dreptul la concediu medical, intrebarea e daca am obligativitatea de a-l lua cele 42 de zile dupa nastere :) Si aici am gasit si primit informatii diferite

- legat de calcularea indemnizatiei: cum se va calcula aceasta daca am realizat venituri din PFA in primele 5 luni ale anului 2017 (si in 2016) dar apoi am o luna sau mai multe de concediu medical (de maternitate)? In cazul in care PFAul nu poate fi suspendat pana la nasterea copilului sau pana la expirarea concediului medical, asta inseamna ca venitul meu lunar mediu va descreste considerabil datorita lunilor in care nu am emis facturi. Se iau in calcul pt indemnizatie si sumele incasate din concediul de maternitate (medical)?

Va multumesc anticipat!

Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2018
ili_uca, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mod de calcul indemnizatie concediu pre si postnatal lana1 lana1 Buna ziua, Am aflat de la dept. Administrativ al firmei in care lucrez ca acest concediu prenatal si postnatal e vazut ca unul medical, sau, ma rog, era ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere a copilului pentru pfa Prodan_Anca Prodan_Anca Buna ziua, Sunt PFA-traducator, si urmeaza sa nasc la inceputul lui Octombrie, si nu sunt lamurita cu procedura prin care mi se calculeaza indemnizatia. ... (vezi toată discuția)
Concediu post natal-urgent cristina2070 cristina2070 Buna ziua, Situatia e un pic dificila, dar stiu ca se poate rezolva intr un fel, numai ca nu stiu de unde sa incep, de aceea va cer ajutorul (l am primit ... (vezi toată discuția)