avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua
as avea nevoie de ajutor, sa-mi spuneti ce avem de facut. O sa va povestesc pe scurt: In 2011 tatal meu a decedat, am facut succesiunea, doar ca unul dintre frati nefiind in tara nu a trimis procura cum trebuie si atunci nu s-a mai putut sa fie trecuta mama ca unic mostenitor (din punct de vedere legal se putea, dar dpdv moral nu). As dori sa stiu ce avem de facut pentru a-i putea pune casa (apartamentul) pe numele mamei noastre ca ea sa poata lasa casa la cine o ingrijeste. Suntem 4 frati, iar 2 au si copiii minori (noi avem intre 33 si 37 ani) Fratele care nu a facut procura cum i-am cerut noi nu este casatorit, dar are 2 copiii (5 si 7 ani). Inca nu s-a pus problema ca ar avea vreo pretentie la casa, dar ca sa nu intervina alte persoane (de exemplu mama copiilor lui, nu au fost casatoriti niciodata) am vrea sa facem aceste lucruri acum, ca vine si el in tara si cea mica de asemenea vine acum.
Si nu stiu cum trebuie procedat.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:23, 15 Iunie 2017
1. Procura nu a fost facuta cum trebuie in sensul ca nu trebuia facuta deloc. Daca fratele nu a avut nici un fel de pretentie la mostenire, trebuia sa trimita declaratie de renuntare, nu procura.
Procura este pentru cei care au pretentii, nu pot sa fie prezenti la dezbaterea mostenirii si urmeaza a fi reprezentati de altcineva.
Chestia cu "sa nu intervina mama copiilor lui" e cam...mai pe romaneste "vrajeala".
Nu ii este sotie si oricum nora nu va avea vreodata nici un drept la succesiunea socrilor. Iar fratele dvs cred ca e suficient de mare incat sa citeasca ceea ce semneaza. In cuprinsul procurii este mentionat faptul ca a acceptat succesiunea, deci are pretentii.
2. Nu se putea nici din punct de vedere legal.
Daca tatal dvs a decedat dupa 1 octombrie 2011si ati dezbatut succesiunea in mai putin de 1 an de la deces si daca toti copiii ar fi renuntar, urmau a fi chemate la succesiune rudele din clasa urmatoare, adica fratii si surorile tatalui. Astfel mama urma sa imparta masa succesorala cu cumnatii. Idee care nu cred ca v-ar fi incantat. Numai daca nu exista nici un fel derude pana la gradul 4, ramane sotia supravietuitoare unic mostenitor.
3. Copiii ii pot face mamei un contract de donatie pe cotele lor mostenite de la tata, mama isi reintregeste dreptul de proprietate asupra apartamentului, iar ulterior mama incheie cu unul dintre copii un contract de intretinere.
Fratele din strainatate trebuie sa trimita din nou, procura.
Deci va trebui sa mergem la notar sa facem toti 4 act de donatie pentru mama. Trebuie sa fie prezenta si mama cand se face actul de donatie?
Multumesc
Da, trebuie să fiti prezenti cu totii.
Cei care nu pot, trebuie să trimită procura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire liviughita liviughita Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am si eu o întrebare, mama cu tata au fost căsătoriți ... Catalin16661 Catalin16661 Buna ziua! Am si eu o întrebare, mama cu tata au fost căsătoriți si au o casa cumpărată in timpul căsătoriei dupa 15 ani au divorțat si nu au facut ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenire/mostenitori Andrei_Chiuariu_90 Andrei_Chiuariu_90 Buna ziua.Am sa prezint pe scurt niste detalii inainte de a pune intrebarile.Este vorba de un apartament pe numele tatalui si mamei mele.Eu sunt singurul lor ... (vezi toată discuția)