avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... factura apa nova -modificare pret
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

factura apa nova -modificare pret

Cazul pe care vreau sa-l discutam este legat de consumul de apa.
Citirea contorului de apa rece se face aleator ca data. Citirea contoarelor individuale lunar. Rezulta diferenta mare la facturare 200 mc. In normele de aplicare a legii asociatiilor apare
- se poate adauga procentual o cantitate suplimentara la consumul individual de pana la 10 % si ce depaseste se redistribuie egal la consumatori
sau
- se recalculeaza pretul pe mc adica se ia val factura si se imparte la consum -rezulta alt pret.
Se poate face recalcularea pretului ? e legal asa ceva?Pare o nebunie ca o valoare de factura sa duca intern la alt pret pe mc.
Cum sa procedam. Putem obliga Apa Nova sa citeasca lunar?
Cel mai recent răspuns: ContSters85576 , utilizator 20:36, 11 Noiembrie 2009
@mih21
Dv. vreti sa ardeti etapele si nu cunoasteti destule lucruri. Administratorul nu are voie sa aplice alt tarif la mc de apa decat este in factura. Punct.Diferenta de la consumul declarat al locatarilor (pe raspundere proprie) pana la inchiderea facturii....aceea se decide cum sa se imparta in cadrul asociatiei.
.........................
Nu se umbla la pretul apei dupa cum il taie capul pe oricine si nu se face niciun pret mediu. E numai o aparenta. Incercati sa intelegeti principiul si dupa aceea sa interpretati.
.........................
Amestecati calculul consumului de apa cu eventualele comisioane luate pentru citit si bagati totul intr-un hardau de gunoi numindu-l "furaciune".
.........................
Dv. deschideti topicuri de dragul discutiei sau pentru ca vreti sa va lamuriti? De mutat v-ati mutat in garsoniera din blocul fara presedinte? Unde se fura la apa? In acest bloc sau in altul?
Doamna, cred ca interpretati pur personal o problema pe care eu doresc sa o lamuresc.
Ard etape. Doamna eu nu ard nimic. Sunt in comitetul executiv, si din nefericire altii sunt mai putin interesati de a lamuri problema, dar de tipat tipam toti. Administratorul e angajat de 2 luni, la scoala a invatat sa recalculeze pretul pe mc.
Dumneavoastra vorbiti de consumul declarat de utilizator-consumator. Noi nu avem asa ceva . In blocul unde locuiesc, administratorul citeste personal consumul. Eu vorbesc de diferenta aparuta intre suma generala a contoarelor de apartament si contorul Apa Nova. Diferenta aparuta si tehnic din cauza tolerantei contoarelor plus diferenta de timp intre citiri apometre propietari si citire apometru Apa Nova (general pe cladire). Daca stie cineva cea mai buna metoda de a imparti consumul facturat. Nu pot explica nimanui dece mc costa 3 lei si in lista plata apare 7. Atat. Ce comiosioane spuneti dvs nu stiu. Eu am zis ca daca cineva ia bani de citire si calcul si nu face treaba e furaciune. Dvs vorbiti de citire pe proprie raspundere?raspiundere la ce? A doua zi nu mai e acelasi index.
Va deranjaza pe dvs unde ma mut eu? am zis eu ca ma mut? Am zis acte notariale. Poate cumpar. Va deranjaza? Ma intrebati de unde se fura apa! Din care bloc? In acest bloc sau in alt bloc? Am zis eu ca se fura? . Conteaza ca in blocul din Ferentari sau Baneasa? Poate nu intelegeti. Consumul pe un contor daca nu e declarat indexul la sf luna, oricum apare luna viitoare. Sau mai bine zis se regaseste in index. Credeti ca deschid topic si stau sa scriu fara scopul de a incerca sa cunosc experienta altora?
Ma intereseaza. Nu doresc sa deranjez pe cineva. dar doresc ca in blocul in care locuiesc, activitatea administrativa sa fie in folosul tuturor propietarilor si comform legii. Va multulmesc
Scuze pentru deranj :">.
Haideti s-o luam batraneste:
- adminul citeste la toata lumea, da? citeste AR in aceeasi zi cu citirea pe care o fac oamenii de la Apa Nova pe contorul de bransament? Asta trebuie sa se intample ideal.
- adminul trebuie sa citeasca contoarele de apa calda in ultima zi a lunii, pentru ca atunci citesc si reprezentantii RADET contorul de jos. Asta e idealul.
...................... mergem mai departe.
si ca sa intelegeti ce va spun luam un exemplu pentru AR (apa rece). Cu AC se procedeaza similar dar nu mai povestim si de ea acum, deci
- adminul aduna de la locatari o cantitate de 200 mc.
- pe factura de apa rece de la Apa Nova vin 250 mc. Nu ne punem intrebarea de unde e diferenta, constatam doar ca e. De ce e aceasta diferenta face obiectul altei discutii:
- in factura sunt doua valori de care se tine seama ca sa puteti stabili pretul si anume: valoarea totala a facturii (in care este inclus si serviciul de canalizare si o taxa municipala pt Bucuresti) si totalul de mc consumati (se afla pe dosul facturii> tot in acel tabel se afla si acelasi nr. de mc de canalizare - aceastia sunt cei evacuati prin acelasi consum scris pe primul rand al tabelului, asta nu ne intereseaza)
- se face impartirea valorii totale (atentie sa nu se ia in calcul si soldul anterior sau eventualele penalizari) la cati mc s-a facturat (cei de pe spatele facturii). Si se obtine pretul mc AR. Acesta este pretul de referinta (la ora actuala discutam de un pret in jurul valorii de 3.4 - 3.5 lei/mc).
- cu pretul obtinut mai sus se inmulteste fiecare consum de AR de la fiecare apartament.
.................... urneaza partea care a nascut discutii pe jumatate din forum...:)
- am stabilit la inceput ca au ramas neacoperiti de consumul locatarilor 50 mc.
- acestia se inmultesc cu pretul AR stabilit mai sus si se obtine valoarea "pierderilor de AR".
....................in acest moment intervine hotararea AG a asociatiei sau pana atunci a CE al asociatiei si care poate hotari cum sa fie impartita aceasta valoare si anume (vi le scriu pe cele mai uzuale, dar mai sunt si alte moduri):
- pe cota-parte indiviza, similar cu reparatiile. Ar fi corect sa se faca o rubrica separata unde sa specifice in capul de tabel "Pierderi apa" si unde se aduna acestea de la AR si AC.
- pe nr. persoane, similar cu electrica;
Nu va mai incurc si cu alte moduri pentru ca esential pentru mine, daca tot m-am silit sa va scriu acest mesaj este sa intelegeti pana aici.
........................ Ceea ce cred ca face adminul Dv. din cate am putut sa-mi dau seama din ce ati scris ...e ca imparte valoarea facturii la consumul strans de la locatari si astfel normal ca ii iese un pret mai mare, chiar mult prea mare, daca ziceti ceva de 7 lei/mc.
Acest mod de a difuza "pierderile" in pret, pentru ca asta face, este incorect, dupa parerea mea. De ce? Pentru ca cei care consuma mai multa apa vor plati o valoare mai mare a pierderilor decat cei care au un consum mult mai mic.
..............................
Felul in care judecati in cadrul CE cum sa faceti impartirea acestor "pierderi", aici trebuie sa aveti in vedere sursele pierderilor si pe care eu le-am mai scris la topicul asta sau pe la altul tot prin preajma.
Ce vreau sa spun ca nu putem aprecia niciunul din noi care sursa provoaca mai multe pierderi si atunci sa inclinam balanta alegerii modului de impartire a "pierderilor" intr-o directie sau alta. Mie mi se pare mai rezonabila aceea pe cota parte indiviza. Dar este o parere.......
............................
Impartirea apei pe lista de cote este, dupa parerea mea, piatra de incercare pentru orice administrator, presedinte de asociatie, comitet si chiar locatari. Toti trebuie sa inteleaga corect, fara parti-pris-uri cum e cu fenomenul asta al "pierderilor" si sa puna mana de la mana sa le diminueze, dar esential este......sa inteleaga.
@mih21
Depinde din ce partid faceti parte:
-F.A.P.R. are un regulament propriu, dar nu stiu daca sunteti afiliat la federatie
-Liga Habitat are si ea o opinie, dar daca sunteti membru
-Birourile de indrumare din primarii, dar mai bine stati acasa
- ar ramane Autoritatea Nationala de Reglementari pentru Servicii Publice de Gospodarie Comunala (A.N.R.S.C.) care se lasa asteptata cu "Norma metodologica de facturare si repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apa inregistrat la nivelul bransamentului condominiului" promisa din septembrie 2007. V -as sugera sa va adresati acestei AUTORITATI, in caz contrar va veti supune istetilor din bloc.
Da , multumesc, am inteles de aici ca, din nefericire nu a reusit nimeni sa foloseasca o metoda corecta si multumitoare.
Ca discutie, pot sa va spun din practica urmatoarele:
Eu nu pot numi pierderi diferenta de 200 mc AR. In bloc am verificat daca avem pierderi neinregistrate de contoare. - f mici doar din +_- functionare contor. scurgeri in subsol nu sunt. Daca au fost 2 cazuri de tevi pe parte comuna nu ma refer la lunile respective. Deci diferenta nu e din pierderi.
Daca hotarim sa platim pe cota indiviza, e ciudat fiind consum curent.
Am propietari care au 3 camere insa fac economie la apa. Nu depasesc unii 1 mc de AR. Daca impart 200 mc pe cota parte indiviza, se isca scandal. 3 pers in garsoniera ar avea o cota mai mica decat 1 pers in 3 si 4 camere. Nici eu nu cred in aceasta metoda.
Am sa propun o metoda de plata a diferentelor proportionala cu consumul, pana la egalul facturii.
Va multumesc foarte mult. A fost de real ajutor, din faptul remarcat ca este o problema generala nesolutionata dar lasata ca mod de aplicare la vointa propietarilor.
Cu stima al DVS
mih21

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)